Blogg

Så väljer du färger hemma

23 mar 2018

Vilken färg ska man välja? Det är ju en rolig process, när man har bestämt sig för att renovera, och har bestämt sig för en hantverkare, och sedan planera färger, tapeter och mönster. Kanske man till och med byter ut någon möbel, eller flera när man ändå är i farten och ska göra om hemma? Så hur ska man tänka när det kommer till färgsättning?

Om du vill ha rum som ser större ut

Grundreceptet på ett rum som är litet, men som man vill ska se större ut, är att man ska antingen tapetsera eller måla med ljusa färger. Man ska inte dela av väggen med panel, eller något bård, utan ha enhetliga tapeter och väggar för att de ska ge ett intryck av att rummet är större än vad det är.

Om du vill ha rum som ser mindre ut

Har man ett stort rum som man vill ska se lite mindre och mer ombonat ut, ska man alltså välja en mörkare färg. Vill man ge ett ombonat intryck kan man med fördel välja en tapet med mönster.

Om du vill ha rum som ser bredare ut

Har man ett rum som är trångt och ett rektangulärt rum, bör du inte välja en tapet som är randig på tvären, inte heller en randig tapet på höjden. Här rekommenderar vi en ljus tapet, med något valfritt mönster, till exempel små blommor, små rutor och så vidare. Stora mönster gör att rummet ser mindre ut, små mönster gör att det ser större ut.

Hur ska man göra när man vill kombinera färger? 

Vilka färger passar ihop? Egentligen är det så att alla färger passar ihop, det kommer an på nyanserna om färgerna ska passa ihop. Gå till en färghandel och be om prover, så lägger du färgerna bredvid varandra och kan på så sätt avgöra vilka nyanser som du anser passar ihop. Känner du dig osäker på vilka som passar ihop, kan du antingen fråga din färghandlare, en inredare eller en arkitekt om råd. Det är osäkert om du kan få råd kostnadsfritt, det låter vara osagt, men fråga innan du får ställa frågan om du kan göra det kostnadsfritt.

Hur hittar du någon som kan måla eller tapetser åt dig?

Då du behöver en hantverkare som ska göra jobbet åt dig, är det bra att först fråga vänner och bekanta om de känner någon som de kan rekommendera. Kruxet är bara den att även om de är nöjda med den hantverkaren, är det inte säkert att du blir det. Ett annat sätt är att googla snickare Täby (om du råkar bo i Täby), eller snickare och sedan skriver du ortsnamnet där du bor. Då får du upp flera olika förslag på hantverkare på din ort. Be sedan om offert. Då jämrför du priserna med varandra och tar in den som verkar bäst. Råkar du bo i Täby kan du fortsätta läsa om en hantverkare på: snickaretäby.nu.

Så renoverar du gamla fönster

16 mar 2018

Har du gamla fönster som du behöver renovera? Gamla fönster är rena rama rariteterna och behöver handskas med varsamhet och bör handskas med respekt för det gamla hantverket. Riktigt gamla fönster kan egentligen hålla i evigheter, så länge man sköter om dem, underhåller dem, målar om och ersätter gamla fönsterbågar och karmar med nytt fräsch material.

I många hus i Sverige kan fönstren till och med vara K-märkta och så får man egentligen inte göra så mycket med huset, eller inredningen, liksom med fönstren, annat än underhålla dem och se till att de fortsätter vara i ett fint skick. Har du riktigt smal fönster, bör du renovera dem så som man gjorde när de en gång byggdes.

1. Flagnar färgen? Har kittet spruckit? Då vet du att det är dags att renovera dina gamla fönster. Då är det dags att haka av dina fönster och lägga ett provisoriskt fönsterparaply, som skyddar huset från väta, kalla vindar och blåst. Dessuomt bör du spika fast minst två brädor över fönstret så att inte det nya fönstret tippar utåt när du monterar det. Sedan är det bara att haka av fönstren.

2. Stryk lite linoljevax på kittet och färgen, så blir det lättare att skrapa bort allt det. Gör det med en kittskrapa och rengöra kittfalsen med skrapan. Grunda den rengjorda kittelfasen med schellacklösning som du penslar med.

3. Gör sedan i ordning linoljekitt. När det är klart, lägger du på det på ditt fönster med en mjuk och väl rengjord kittkniv med rätvinkliga hörn, för att få riktigt snygga hörn på fönstret.

4. Gör i ordning pimpstensmjöl, eller köp färdigt. Pensla det över fönsterglaset och fittfalsen. Den ska suga upp eventuell överskottsoljan och göra det lättare att putsa fönstret sedan.

5. Här bör du se över fönstrets båge oh karmar. Behöver de målas om kan du först värma färgen med en varmluftspistol eller kittlarna som underlättar skrapningen av färgen.

6. Sedan är det så dags att måla om dem med linoljefärg, som du har blandat själv, med de färgpigment som du önskar ha. Du bör stryka färg i minst tre lager för att de ska få den önskade färgen.

Är detta för tidskrävande, eller för svårt, kan du alltid anlita en professionell målare som kan denna process på sina fem fingrar. Då renoverar de dina fönster på noll tid och du får fina och hållbara fönster för många år framöver. Läs mer på http://www.fönsterrenoveringstockholm.com.

Fördelarna med moderna väderskydd

5 mar 2018

När det nu byggs så mycket i Stockholm och hela Sverige har väderskydd blivit något som allt fler byggherrar har fått upp ögenen för. Tidigare har husbyggen och renoveringar varit något som mest förekommit under de varmare årstiderna, men nu när så mycket ska byggas kan en byggstart ske nästan året runt. Detta är till stor del de moderna väderskyddens förtjänst. De nyare väderskydden är otroligt effektiva på att stänga ute regn, snö, blåst och kyla och ger dem som jobbar på bygget en mycket större komfort, vilket gör att arbetskoncentrationen inte påverka av yttre omständigheter. Alla vinner.

Nya tider

De gamla byggare som fnyst på näsan åt väderskydd och sagt att det är för veklingar får se sig överbevisade av den effektivitet i byggandet som de nya väderskydden ligger till grund för, och allt fler byggherrar börjar se på väderskydd som en investering i stället för en onödig kostnad. En annan stor fördel med väderskydd är att de fuktsäkrar huset på ett betydligt bättre skydd. Att bygga under fuktiga årstider medförde förut ofta att man byggde in fukten i huset, något som undviks när man har ett väderskydd som håller allt torrt och fint. Det är en lösning som är bra för alla, byggledare, arbetare, och framtida boende i huset.

De moderna väderskyddens uppbyggnad

Ett väderskydd ska kunna täcka ett helt hus och dessutom lämna plats till de som jobbar på huset, vilket ofta gör det till enväldigt stor konstruktion. Varje väderskydd byggs specifikt efter det hus som det ska täcka och man kan se bygget som ett stort mekano. Underst bestå ett väderskydd av ett fackverk av aluminium, uppbyggt av små beståndsdelar i olika former och med olika funktioner. Ovanpå detta skelett dras sedan vanligen en duk i PVC-plast eller skivor av antingen plåt eller plast. Ovanför taket byggs ett fackverk i samma material med en nockkonstruktion som ger et färdiga väderskyddet utseendet av ett stort plasttäckt hus som står runt det riktiga huset och skyddar både det och de som jobbar på det. Vid ett nybygge händer det att hela väderskyddet byggs i förväg, men ibland kan det också vara så att väderskyddet stiger i våningarna allt eftersom huset byggs. Detta kallas för en klättrande konstruktion. Vid alla byggen av väderskydd tas hänsyn till husets dimensioner, vädret och andr omkringliggande funktioner.

Varmt och bekvämt

Ett väderskydd är fantastiks när det gäller att skapa en god arbetsmiljö. Innanför skyddet kan arbetarna jobba utan att frysa eller riskera att blåsa ner. Som komplement till väderskydden finns ofta en värmefläkt som blåser upp varm luft innanför skyddet och bidrar till en behaglig temperatur. Undersökningar visar att produktionstakten öar avsevärt på byggen som investerat i väderskydd. Färre pauser för att värma sig är till exempel en stark anledning till det.

Ställningsfirmor

Ofta byggs väderskydden av speciella ställningsfirmor, som har ett brett utbud av olika modeller och lösningar. De tar all information om bygget, dimensioner, när bygget ska ske oss, och skapar ett skräddarsytt skydd för byggarbetsplatsen. Innan byggstart reses väderskyddet och sedan kan klartecken ges för byggstart, oavsett tid på året.

Goda nyheter inom inredning

25 feb 2018

Det finns goda nyheter för inredningstrenderna i år. Färgerna är tillbaka, om nu någon har missat det. Färgerna är definitivt tillbaka i alla rum.

Nu vill vi ha svarta kök och färghandlarna tror på mer färger i kök och badrum. De tror att vi kommer att vilja ha fler och starkare färger i köket, i alla fall. Där kan vi se hela paljetten av färger och inredning inspirerat i naturmaterial, som textiler och material i synliga träslag, som bambu. Även glas kommer stort inom inredning, liksom sten, ull, lin och metallfärger, som silver, brons och så vidare. Så låt dig inspireras av naturens färger och textur när du väljer färger på tapeter och väggar i år. Vad i naturen gillar du? Här kan du tapetsera i blommigt, med mönster av grönsaker och frukter och örter. Vi ser mer färgglädje och fantasi både på mönster och färger.

Mer teknik i köket

Vi kommer också att se ännu mer teknik i köket i år. Varför inte en fläkt som suger ner matos istället för upp? Vi kommer också att se mer udda saker i köket, som TV-skärm, dator, en säng (?) eller ett loft ovanför köket. Allt för att kunna utnyttja varje kvadratmeter av bostadens yta. Här kommer alla sorts lampor att hänga. Borta är de nakna glödlamporna, istället kanske du ser en golvlampa, eller en vacker kristallkrona. 

Bort med överskåp och spisfläkt

Vi tar bort överskåp och fläktar ovanför spisen. Det gör vi för att få köken att se större ut. Eftersom köket alltmer har byggts ihop med vardagsrummet, kommer köket mer att se ut som en förlängd del av vardagsrummet. Det gör att att gränsen mellan kök och umgänge suddas ut. Vi vistas mer i köket än förut. Därför kommer vi att se fler behagliga stolar för att kunna sitta länge och umgås vid matbordet. Samtidigt ser vi stramare köksinredningar. Allt plotter göms undan. Kokplattan syns knappt, diskmaskin och ugn göms undan i inredningen. Trots att färgerna kommer tillbaka innebär det inte att allt går i mörka färger, vi ser även ljus färger i alla sorts nyanser. En väldigt populär färg i år är ljust grönt som går i grå nyanser, Sage på engelska och salvia på svenska. Då får du ett hum om i vilken ton färgen går.

Mer naturmaterial i köket

Naturmaterial fortsätter att inspirera inredningarna även i år. Även hållbara saker. Vi köper färre, men dyrare saker. Masskonsumtionen är förbi och vi vill hellre köpa saker som vi vill behålla för längre tid framöver.

Uppdaterat taksäkerhet ger färre olyckor

23 feb 2018

Hur många olyckor i Sverige skulle kunna ha förhindrats genom ett bättre säkerhetstänk? Frågan är rent hypotetisk - olyckor kan ske även om man har extremt fokus på säkerheten; men den leder oss ändå till ett område där många olyckor de facto skulle kunna ha förhindrats. 

För villaägare runt om i Sverige så handlar nämligen en av de vanligaste olyckorna - som är knutna till bostaden - om att man faller från sitt tak. Något som främst sker under vinterhalvåret då man, helt enkelt, måste gå upp för att skotta bort all snö som annars riskerar att skada taket. Man är ofta stressad, det är kallt, det är halt och man ramlar helt enkelt ner från taket. 

Mycket viktigt med skyddsutrustning

Det talande i detta är att man sällan använder sig av någon skyddsutrustning över huvudtaget.  En säkerhetslina - fäst i en ankarpunkt - skulle ha förhindrat ett sådant fall. Förmodligen skulle även exempelvis en gångbrygga kunna ha förhindrat att personen i fråga halkade, medan ett snörasskydd skulle ha bromsat upp farten (förutsatt att personen i fråga gled vid tillfället). Kort och gott: de flesta takrelaterade olyckor skulle ej ha ägt rum om det funnit ett större fokus på taksäkerhet. Det finns krav också då man talar om taksäkerhet. 

Äger du en villa i Stockholm och behöver anlita exempelvis en sotare, en takläggare eller en plåtslagare så kommer dessa yrkesmän att kräva ett säkert tak för att genomföra jobbet. Det är också på din lott taksäkerhet faller då det kommer till ditt eget hus – det är inte, som många tror, upp till exempelvis den sotare du anlitar att säkra sig själv vid sitt arbete. Det kommer han att göra - men du måste se till att det finns saker som gör hans jobb säkrare också. Bärläktssteg, ankarpunkt, nockräcke, gångbryggor, glidskydd, takstege, skyddsräcke, säkerhetssteg är några viktiga lösningar inom taksäkerhet – hur många av dessa finns på din villa i Stockholm?

Låt ett företag inom taksäkerhet se över din villa

Det bästa sättet att komma till bukt med problemet och få ett säkert tak att vistas på är att låta ett företag, verksamt inom taksäkerhet, se över vilka lösningar som skulle vara gångbara. I många fall så kan det redan finnas vissa detaljer på taket som finns där för att göra det säkert – detaljer somd ock slitits så pass hårt av tidens tand att de inte längre är att anse som funktionella. Där krävs en uppdatering. Taksäkerhet handlar lika mycket om översikt som om att montera nya skydd. Ett skyddsräcke som rostat sönder ger definitivt inte den trygghet man behöver. Oavsett vilken typ av villa du äger i Stockholm och oavsett hur högt tak det handlar om så ska det finnas lämpliga lösningar gällande säkerhet. Se till att ta ditt ansvar - både för din egen och för andras skull. Läs mer här om taksäkerhet i Stockholm: taksäkerhetstockholm.nu.

Golvslipning – vad du måste tänka på med gamla trägolv

21 feb 2018

Byggnadsvård är inte en nymodighet, även om intresset för gamla byggnader och hur man tar hand om dem bäst har stigit rejält de senaste åren. Byggnadsvård är något som tidigare generationer naturligt ägnat sig åt i alla tider både i Stockholm och ute i landet – inte som en hobby utan av nödvändighet. Innan slit- och slängsamhället var man tvungen att se efter det man hade, det gick inte att ersätta något som var slitet eller trasigt, man fick se till att underhålla och laga så gott det gick.

Det är dessa människors enträgna slit med att hålla efter bland annat sina gamla trägolv som gör att vi i Stockholm idag har förmånen att få gå över sekelgamla golv i våra bostäder. Gamla tiders trägolv lades ju för att hålla i generationer, och många av dem har gjort det tack vare att de rengjorts noga och slipats till nyskick med jämna mellanrum. Golvslipning är en nödvändighet när ett ytskikt nötts ner och golvet börjar bli trärent, och något som bör göras med stor noggrannhet och precision, annars kan det sluta illa.

Vikten av att använda rätt utrustning

Om du bestämt dig för att slipa ditt golv själv vill vi till att börja med säga att det i de flesta fall är bäst att anlita en professionell golvslipare om du har ett gammalt värdefullt golv. Har man aldrig använt en golvslipningsmaskin förut kan det vara svårt i början. Men är du en händig person med god motorik och läser på lite så kan du nog fixa det. Vi ger här en kort beskrivning av hur det går till.

Det första du behöver är en golvslipningsmaskin. En sådan kan du hyra hos en maskinuthyrare eller golvfirma. När du ska hyra din maskin är det viktigt att du berättar för uthyraren precis vilken typ av golv du har, hur det är ytbehandlat, och hur stort det är. Beroende på dessa faktorer kan uthyraren avgöra vilken typ av maskin som passar bäst. Vissa maskiner är också mer lätthanterliga och passar bättre för nybörjare.

Förberedelser

Innan slipningen börjar ska du förstås ta bort alla möbler och gör rent golvet ordentligt. När man arbetar kan det vara bra att ha ett fönster öppet. Även om moderna golvslipningsmaskiner ofta har en dammuppsugningsfunktion brukar det ändå kunna damma rätt rejält när man slipar ett trägolv.

När du slipar

Grundprincipen vid golvslipning är att man börjar med ett grovt slippapper, vanligen grovhet 40, och sedan gör upprepade slipningar med allt finare papper. Det brukar krävas minst två, ibland fyra eller fler, slipningar innan du fått ner ytskiktet och gett träet en jämn och fin yta.

När du slipar är det mycket viktigt att du hela tiden ser till att hålla maskinen i rörelse. Börja gå med den innan du sätter på den och fortsätt sedan gå. Stannar du med maskinen igång gräver den sig neråt och kan orsaka dalar eller hack i golvet, skador som kan vara svåra att åtgärda. Skulle något sådant hända är det bäst att du stänger av maskinen och ringer en professionell golvslipare som kan hjälpa dig.

Ytbehandling

När du slipat med maskinen kan du slipa längs väggarna med en handslip tills golvet ser fint och jämnt ut. Sedan är det dags för ytbehandling. Vanliga ytbehandlingar är lack, olja och vax. Lack ger den hårdaste och tåligaste ytan, medan andra ytbehandlingar ger en mjukare och ömtåligare yta, men som enligt många är vackrare och skönare att gå på.

När du skall lacka häller du ut lacket och stryker långsamt ut det med en bred pensel. Vänta sedan några timmar och låt lacket torka, och slipa sedan med ett fint slippapper. Upprepa behandlingen en eller två gånger. Ju fler lager du lägger på, desto tåligare blir golvet. DU kan naturligtvis vänta någon dag mellan lagren om du inte hinner göra allt samma dag. Se bara till att slipa fint och dammsuga mellan varje lager. När du är nöjd låter du golvet vila i minst ett dygn innan du ställer tillbaka möblerna. Klart!

Så målar du om när du ska sälja

13 feb 2018

Ska du sälja ditt hus? Eller din lägenhet? Då vet du att renoverade ytor ger fler intresserade köpare. Men vet du hur du ska måla och i vilka färger du ska måla rummen i? Tänk som en köpare skulle tänka när du väljer vilka färger eller tapeter som du renoverar i. Välj inte din favoritfärg på rummen. Det du tycker är snyggt, kanske någon annan inte tycker. Ser en potentiell köpare en färg eller tapet som de inte gillar, kommer de att räkna med i priset de erbjuder, att de blir så illa tvungna att måla eller tapetsera om. Därför bör du välja klassiska färger, helst så neutrala färger som du bara kan.

Attrahera barnfamilj?

Har du ett stort hus? Då kanske du vill attrahera barnfamiljer? Har du ett stort sovrum, som passar bäst som föräldrarnas sovrum bör du här välja en så neutral färg som du bara kan; vitt, grått eller blått. Inte grönt, rött eller rosa. Däremot kan du med fördel välja en rosa färg, som skulle kunna bli ett av barnens framtida rum. Om det är en barnfamilj som du vill ska vilja flytta in, kan de tänka att något av sovrummen ska bli barnens rum. Välj sedan ett annat rum som passar en pojke. Har du sedan ännu fler rum, kan du med fördel även måla detta rum i en neutral färg, eller tapetsera i en neutral färgton. Ta inte orange, grönt eller rött. Välj hellre en nyans som går i sand, ljust brunt eller grått.

Måla kök och badrum i neutrala toner

Köket bör också gå i en neutral färgton. Välj inte svart, rött eller grönt. Lila färger går bort helt och hållet. Väldigt få människor vill ha lila eller rosa eller gredelin varken som väggfärg, eller på köksskåp. Vilken färg du ska välja i badrummet, beror på badrummets storlek. Har du ett litet badrum bör du välja en ljus färg. Den ljusa färgen gör att badrummet ser större ut och tvärtom. Har du ett lite mindre vardagsrum kan du med fördel ställa upp speglar, som gör att det ser större ut inför visningen.

Ta bort tavlor

Ett annat tips är att inte hänga så många saker på väggarna. Har du alltför många tavlor, ta bort så många du bara kan till visningen. Tänk mest på hur kunderna kan reagera på de olika färgerna som du inreder huset eller lägenheten i. Vad tror du attraherar dem? Vad kan de reagera negativt på? Vad kan göra så att bostaden eller huset ser bättre ut? Med färger fungerar det ju så att ljusa färger får rum att se större ut och tvärtom. Var försiktig med mönster. Ska du välja något mönster bör du välja något med små mönster; hellre småblommigt än storblommigt, och allra helst mönster i enhetliga färger. Det bästa är att inte satsa på något mönster som sticker ut.

Ta kontakt med mäklare för att få din bostad såld

Till sist bör du ta kontakt med en mäklare för att få din bostad såld. Att ha en mäklare är det bästa för då vet du med största säkerhet att den faktiskt blir såld. En mäklare lever ju på att få bostäder sålda. En sådan lägger då upp din bostad (eller hus) på sin site, med bilder, uppgifter som behövs och står för visning och tar emot anbud – och hjälper till att trissa upp det så mycket som möjligt, vilket ju är i ditt intresse. Har du behov av en bra mäklar i Stockholm, fortsätt då läsa här.

Gallergrindar – snygga och säkra lösningar

8 feb 2018

I tider som dessa då inbrottsstatistiken stiger i höjden kan det vara en god idé att se efter hur det står till med säkerheten där hemma. Tyvärr bor många i hus och lägenheter med minst sagt bristfälligt skydd mot inbrottstjuvar. Detta gör att tjuvarna mer eller mindre kan välja och vraka. Det behövs inte mer än en sväng runt villakvarteret för att identifiera en klen dörr eller ett lättforcerat källarfönster. Kommer tjuven in i en trappuppgång där han har koll på vem som är hemma och inte behöver det inte ta honom mer än tre minuter att forcera en vanlig lägenhetsdörr med ett bräckjärn.

Säkerhetsdörrar

Att installera en säkerhetsdörr är en åtgärd som många väljer, och det av goda anledningar. En bra säkerhetsdörr med tillhörande bra lås står emot ett angrepp med kraftiga verktyg i uppemot tio minuter. Detta låter och tar tid, varför tjuven oftast undviker att försöka forcera en säkerhetsdörr om han inte är helt säker på att han inte kommer att höras. Undersökningar visar att risken för inbrott minskar rejält med säkerhetsdörrar.

Det finns dock ett par rejäla minus med säkerhetsdörrar. Det första är priset. En säkerhetsdörr är rejält dyr och det kostar dessutom en hel del att få den installerad. Kostnaderna för en bra säkerhetsdörr plus installation kan dra iväg uppåt 30000:-. Det andra minuset är det estetiska. Kanske inte jätteviktigt för en del viktigare för andra. Bor man i ett fint gammalt hus, oavsett om det är en villa eller ett flerfamiljshus, har det ofta sin speciella stil, varav ytterdörrarna är en stor del av helheten. Att byta ut en gammal vacker dörr mot en brutal säkerhetsdörr tar emot för många.

Säker och diskret

Här vill vi slå ett slag för gallergrindar. En gallergrind står emot ett inbrottsförsök lika länge som en säkerhetsdörr och har dessutom en lika avskräckande inverkan på den potentielle tjuven. Skulle tjuven lyckas forcera den första dörren utan att bli upptäckt står han sedan framför ett betydligt svårare hinder och väljer i de allra flesta fall att vända på klacken.

En gallergrind tillverkas av härdade stålprofiler och den har inga svaga punkter. Ramen den sitter i är av samma material, och låset är inbyggt i stålkonstruktionen. Dessutom är en gallergrind ofta estetiskt tilltalande på ett sätt som för tankarna till gamla smidesgrindar, vilket ju är precis vad det rör sig om. Ofta finns sirliga utsmyckningar i gallergrindarna, dels som dekoration, men också för att ytterligare förhindra genomträngning.

Att välja gallergrind

Det finns en uppsjö gallergrindar att välja bland. Det första du ska tänka på är att du verkligen väljer en grind som har det rätta skyddet. En grind kan se rejäl ut, men har den svaga punkter kommer den inte att hålla måttet. En riktigt bra och testad gallergrind har skyddsklass 3 enligt SSF:s skala, vilket innebär det högsta skyddet mot inbrott. Skyddsklass 3 innebär att tjuven måste forcera dörren med kraftiga verktyg i minst tip minuter för att kunna forcera dörren, och många försäkringsbolag ger rabatt på hemförsäkringen för den som har et inbrottsskydd i denna klass.

Gallergrindar finns som standard i svart och vitt, men de flesta firmor som säljer och installerar gallergrindar erbjuder kunderna att själva välja färg så att grinden passar till huset. Det innebär oftast ingen större prisskillnad. Grindarna måttanpassas givetvis efter din dörr. Det bästa är om firman kan komma ut och själva mäta och undersöka hållfasthet i dörrkarmar och omgivande material för att kunna installera grinden på bästa sätt.

Välj en kunnig och erfaren firma

Du bör naturligtvis välja en erfaren och professionell firma som säljer bra produkter och där installationen ingår. En del firmor erbjuder även service- och garantiplaner där grindarna inspekteras med jämna mellanrum för att se om de fortfarande håller måttet. På så sätt vet du att du är skyddad för en lång tid framöver.

Korta utbildningar för elektriker och målare

9 jan 2018

Det råder verkligen en riktig byggboom runt om i vårt avlånga land. Som bekant är det trångbott i storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm, medan landsbygden dessvärre avfolkas. Det är inte bara nya bostäder som byggs, vi renoverar som aldrig förr. Det är nya köksinredningar och nya badrum som ska till. Därför råder det en stor efterfrågan på både elektriker och målare. Det är all time high för dessa yrken eftersom vi ser en stor byggboom just nu och ingen avmattning syns i den närmaste framtiden. Så vad tjänar en elektriker och en målare?

Inte så stor skillnad på lönen

Det är inte så stor skillnad i lönen mellan en målare och elektriker. En elektriker hanterar farlig energi, medan en målare visserligen tvingas inandas farliga ångor om de målar med terpentin-baserad målarfärg. Just därför har man gått över till vattenbaserad målarfärg eftersom ångorna från terpentin är skadlig. I övrigt är löneskillnaderna mellan lägst och högsta lön erna påtagliga. Bland dem med lägst månadslön, ligger marknadsundersökare och intervjuare på drygt 19 000 i månaden. Vi ser även kafé, konditor-biträden och städare som tjänar drygt 20 000 kronor. Inte oväntat har vi chefer inom bank, finans, försäkring har drygt 120 000 kronor i månadslön, sedan kommer mäklar inom finans, specialistläkare på cirka 75 000 kronor i månadslön, statliga, kommunala och landstingsdirektörer på drygt 74 000 kronor. I jämförelse hamnar målare och elektriker lönerna i mellan läge av lönenivåer, med runt 30 000 kronor i månaden.

De med akademisk utbildning är förlorare

En journalist tjänar kring 30 000 kronor i månaden och många av dem har akademisk utbildning. Med tanke på deras långa utbildning, med studielån som följd utgör deras löner en påtaglig skillnad jämfört med målarlöner, där enbart gymnasieutbildning och elektrikeryrken, enbart kräver gymnasiekompetens. Att de hamnar på samma lönenivå, innebär att de som är akademiskt utbildade, med studielån som ska betalas tillbaka, nästan får en straffskatt för att de har valt att utbilda sig på universitet och högskola. Det innebär att det egentligen inte alls lönar sig att utbilda sig på universitetet, om man inte väljer att läsa medicin, ekonomi, juridik, eller till att bli ingenjör. Det är synd, för alla samhällen behöver akademiskt skolade yrkesmän – och kvinnor. Att utbildas akademiskt handlar om att tillgodogöra sig ett annat analytiskt tänkande. Det handlar om att föra ett samhälle framåt. Den som inte känner till sin omgivning, sin historia kan inte se framåt. Den som inte lär sig tänka intellektuellt saknar kunskap. 

Båda behövs

Båda yrken behövs; både de praktiska och de intellektuella. En intellektuell har en annan funktion att fylla, än den som kan påverka hus och inredning. En som är intellektuell kanske inte är lika duktig på att lösa praktiska problem, men kan däremot föra debatt, formulera diskussioner som är viktiga för ett samhälle att föra. Men det är viktigt att vad man än tycker, att alltid anlita ett proffs när det kommer till livsfarliga ledningar som enbart elektriker i Stockholm får hantera.

Vad kostar det att slipa golv i Stockholm?

26 dec 2017

Det mesta skiljer sig i pris om man jämför priserna i Stockholm mot någon mindre stad i Sverige. Det är helt enkelt dyrare i storstaden och inom vissa branscher är priserna betydligt högre. Det är exempelvis bostadsbrist vilket skapat en mycket stor värdeökning på bostäder. Men även inom hantverksyrken går det att se stora nationella skillnader. Inom vissa hantverksyrken är bristen mycket stor i storstäderna vilket gör att lönerna pressas upp och priserna inte pressas ner av någon större konkurrens.

Vad är priset?

Hur företagen presenterar sina priser varierar en hel del. Ett par företag som erbjuder golvslipning i och omkring Stockholm visar inte upp ett enda prisförslag. För att få veta vad det kostar krävs att kunden fyller i ett formulär för att en enskild offert ska kunna delas ut. Andra ger exempel på hur mycket en slipning kostar per kvadratmeter med specifika metoder.

Flera anger även att priset enbart gäller ”i Stockholm”. Självklart kan man beställa tjänsten från företag om man bor i annan stad men då får man alltså räkna med en viss utkörningsavgift. Är det ett litet jobb kan det helt enkelt bli ekonomiskt ohållbart. Men är det större golvslipning som ska ske kan det mycket väl vara värt att ta in offerter från företag från Stockholm och städer i närheten.

Det finns även ytterligare en punkt som kan påverka priset. När en golvslipning ska genomföras förväntar sig företaget att kunden har tagit bort alla saker från rummet samt monterat bort socklar. Det kan självklart genomföras av hantverkarna men då får man betala extra. Sker golvslipningen i köket behöver även vitvaror som kyl, frys och diskmaskin monteras bort inför att slipningen ska genomföras.

Kortfattat kan sägas att det är svårt att få fram ett exakt pris om inte en offert beställs. Därmed bör man alltid beställa offerter från flera företag för att inte betala onödigt mycket.

Var kan tjänsten beställas?

Att företag som jobbar med montering och underhåll av olika slags trägolv även erbjuder golvslipning är väntat. Men det går även att få tjänsten hos flera företag som säljer byggmaterial. Fördelen ligger där i att man kan gå och titta och känna på olika golv innan man bestämmer sig för om man väljer att slipa befintligt golv eller köpa nytt golv. Den som bestämmer sig för att köpa nytt kan direkt på plats beställa montering.

Ofta har inte dessa byggföretag egna montörer och hantverkare utan samarbetar med olika hantverkare runt om i Stockholm. Men det är ändå byggföretaget man har kontakt med och som även står för garantin.

Badrumsrenoveringar i Stockholm – vad bör man tänka på?

23 dec 2017

När det är dags för en badrumsrenovering någonstans i Stockholmsregionen finns det en mängd av saker man ska hålla koll på och ta hand om. Vilka som kan behöva anlitas kan du läsa mer om nedan. Men hur vet man till exempel att de man anlitar är seriösa?

Anlita auktoriserade våtrumsspecialister

Det finns faktiskt en uppsjö av organisationer som tar fram branschregler för i stort sett alla branscher inom hantverksyrkena. De erbjuder medlemmarna utbildningar, som går ut på att uppdatera medlemmarna inom de senaste teknikerna och materialen, och riktlinjer för hur de ska sköta sina arbeten. Hur gynnar det dig som kund då?  Eftersom hantverkarna måste följa vissa regler och nå upp till vissa krav för att få vara med i organisationerna kan du känna dig säker på att just dessa företag håller måttet.

Vissa organisationer delar dessutom ut auktoriseringar till lämpliga företag vilket gör det ännu lättare för dig att se vilka som är seriösa och som kan sin sak. För att veta om företaget du planerat är medlem i en sådan organisation kan du helt enkelt fråga!

En annan sak du kan tänka på när du anlitar någon för badrumsrenoveringar i Stockholm är att komma med synpunkter och eventuella klagomål så fort som möjligt så att problemet kan bli åtgärdat direkt. Det är inte alltid man får hjälp av företagen när det gått ett tag.

Vilka hantverkare behövs vid badrumsrenoveringar?

Om man har lyckats få tag i ett företag som erbjuder totalentreprenad behöver man inte tänka på alla hantverkare som behövs till badrumsrenoveringen, utan man har kontakt med ett enda företag och de sköter kontakten med övriga. Men har man inte haft turen att få tag i en sådan deal måste du ta kontakt med alla själv. Här finns en lista på några av hantverkarna som kan behövas till din renovering.  

Snickare – behövs nästan alltid vid renoveringar, i olika utsträckningar. När det kommer till just badrumsrenoveringar kanske de inte gör så mycket mer än att bygga möbler, det beror lite på vad man har tänkt sig.

Målare – ifall man hellre vill ha målade/tapetserade väggar/tak i rummet, en målare kan även behövas till att måla möbler och annan inredning.

Plattsättare – till kakel och klinker som man ofta använder sig av till golv och väggar i ett badrum. Eftersom det är ett våtrum är det viktigt att det görs ordentligt så att allt är tätt och vattensäkert.

VVS-tekniker – eftersom VVS står för vatten, ventilation och sanitet kan man kanske själv räkna ut varför man kan behöva en VVS-tekniker.

Elektriker – för att kunna ha el, såklart. Framförallt för att kunna ha en säker belysning men också för att kunna ha eluttag i badrummet.

Mattläggare – kan du behöva om du bestämt dig för att lägga en våtrumsmatta på golv och/eller väggar.

Städare – använder man sig ofta av när renoveringen är klar eftersom det nästan är lite kaos runt om ibland (det brukar ligga spån och damm i massor efter ett bygge/en renovering).

Läs mer på http://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/.

Lernia – En väg till måleriyrket

27 jul 2017

För dig som vill bli målare finns flera utbildningsvägar. En väg är att gå en fristående kurs hos företag som specialiserat sig på kortare utbildningar inom yrken där chansen att få jobb är goda. Som ett exempel kan Lernia nämnas. År 2017 erbjöd de två kursstarter på målningsutbildning i Uppsala. Då det är ett praktiskt arbete fanns inte möjligheten till distansstudier vilket gör att man måste vara på plats för att genomföra kursen.

Här presenteras hur kursen i Uppsala var upplagd. Regionala skillnader kan förekomma mellan de olika måleriutbildningarna över landet men det visar ändå generellt hur Lernia jobbar med sina utbildningar.

Kursstart: År 2017 startades två utbildningar. Den första hade kursstart 14:e augusti och den andra 23:e oktober. Det handlar alltså inte om en vår- och en höststart utan bägge kurserna startade på hösten.

Längd: Kurserna var exakt lika långa, dvs 51 veckor.

CSN: En stor fördel är att dessa kurser är CSN-berättigade. Därmed ges möjlighet att välja denna utbildning som en fortsättning efter gymnasiet eller senare i livet. Att få tjänstledigt från sin arbetsplats i ett år för studier bör inte vara något problem. På de allra flesta arbetsplatser får inte ens chefen neka tjänstledighet om detta ansöks för studier.

Studieform: Utbildningen är ”bunden till studieort”. Därmed måste deltagarna ta sig till Uppsala under det år som kursen löper. Med tanke på den stora bostadsbrist som finns i Uppsala kan det bli problem att hitta ett boende. Men samtidigt går det tåg till närliggande orter så som Tierp, Skutskär och Furuvik för de som kan tänka sig pendla 20-30 minuter. Mycket goda förbindelser finns även till Gävle och Stockholm.

Examen: Efter att målarutbildningen genomförts ges betyg på gymnasienivå. Det betyder att betygsskalan är samma som på gymnasiet och att utbildningen ger en gymnasial utbildningsnivå inom måleriyrket. Det skapar möjlighet att börja jobba som målare. Vill man sedan utbilda sig mer inom måleriyrket finns specialkurser hos flera olika aktörer. Det går att genomföra i Uppsala men även i ett flertal andra städer.

Studietakt: Studietakten är 100%.

Sammanfattning

En väg för att bli målare är att gå någon av de kurser som fristående företag erbjuder. Ett utbildningsföretag är Lernia som bland annat har erbjudit denna utbildning i Uppsala. Utbildningen är på plats (ej på distans), på 100% och är CSN-berättigad. Efter utbildningen kan eleverna söka arbete som målare då utbildningen ger en gymnasial utbildningsnivå. Efter godkänd kurs kan även kurser genomföras för spetskompetens inom måleriyrket.

Måla som en professionell målare i Stockholm

17 mar 2017

Då det handlar om att måla så är detta något som många privatpersoner anser sig kunna och klara av på egen hand och utan att använda sig av extern hjälp. Något som också är relativt enkelt att förstå; det ser lätt ut att måla och det ser dessutom ganska roligt ut. Det man inte ser är dock det man ska lägga sitt krut på. Ska du måla och om man jämför en privatperson med en professionell målare så handlar det om förarbetet.

Om vi tar ett hus i Stockholm som ett exempel på hur det skiljer sig åt så kan vi vi ge en lite bättre bild av vart vi vill komma. Om vi börjar med privatpersonen så kommer denna nämligen att ställa sig framför den vägg han står inför att måla och börja slipa bort den gamla färgen.

Så långt är allt korrekt och enligt konstens alla regler; man måste slipa och putsa bort den gamla färgen. Därefter ställer sig privatpersonen i Stockholm och spacklar igen hål efter de tavlor han haft på den befintliga väggen och även här gör han rätt; spackla måste man göra men det är efter detta moment som det börjar gå snett. Privatpersonen sätter nämligen att måla direkt efter detta och om vi ser till hur målaren skulle ha gjort så skulle han fortsatt slipa, spackla och putsa ytterligare ett bra tag.

Faktiskt så mycket så att fördelningen i slutarbetet för en målare hamnar enligt 80-20 %. Det vi menar med dessa siffror är att en målare kanske lägger 80% av sin tid på förarbetet och 20% på själva målandet; detta ställt mot privatpersonen i Stockholm där siffrorna istället blir de omvända.

Förarbetet är viktigast vid måleri

Häri ligger således den stora skillnaden mellan hur en riktig målare och en vanlig person arbetar; den ene jobbar hårt innan och ser själva måleriet som en finish – den andre ser själva grundarbetet som en nödvändig – men tråkig och ointressant – del av jobbet.

Här kan man alltså lära sig ganska mycket från hur målaren jobbade i Stockholm och sedan applicera detta till sitt eget projekt – lägg lejonparten av tiden på det som sker innan målningen tar vid.

Genom detta säkerställer du nämligen att resultatet i slutändan blir det bästa. Underskatta inte vikten av att slipa, tvätta, spackla och putsa; ju bättre du sköter det – desto bättre blir också slutresultatet. Lär av hur en riktigt proffs arbetar, det finns trots allt en anledning till att det finns ett yrke som heter målare, eller hur?

Här kan du få fler tips: www.målarenstockholm.se.

Anlita en målerifirma på rätt sätt

19 feb 2017

Att anlita en målerifirma kan ibland kännas lite krångligt. Det är knappast något de flesta gör varje dag. Med det sagt kan det kännas svårt att veta om man har fått med all information som målerifirman behöver eller inte. Om du är i färd med att anlita en målerifirma, finns det vissa saker du kan göra för att jobbet ska gå så smidigt till som möjligt.

En målerifirma tar oftast betalt per timme (även om det ofta är ett tak på priset), så det är en god idé att ha det så förberett som möjligt när firman väl kommer. Det mesta går att göra när du ber om en offert. Som alltid gäller det att vara så tydlig man bara kan i sin uppdragsbeskrivning. En tydlig uppdragsbeskrivning gör att firman kan ge dig en så precis uppskattning av priset som möjligt.

Förutom att få med all information och få en klarhet över ens egen roll som kund, kan det ibland kännas lite osäkert att välja en firma. Hur vet man att de är seriösa? Nedan kan du läsa om hur du kan gå till väga för att kolla upp den målerifirma du tänkt anlita.

Städa och rengör

Det är lätt hänt att det blir smutsigt i de delar av huset där målerifirman jobbar. Kanske behöver målaren slipa bort spackelrester eller riva ner tapeter till exempel. Sådana åtgärder gör att det lätt blir dammigt och smutsigt i rummet. Du som kund kan då underlätta för både dig själv och målerifirman genom att flytta undan känsliga föremål och täcka över det som inte kan flyttas. På så vis kan målaren börja med sitt jobb tidigare och det blir lättare för dig att städa undan allting.

Kolla behörigheter och referenser

Det är bra att underlätta så mycket som möjligt för målerifirman – men de bör också underlätta för dig. Om de inte skyltar med behörigheter på sin hemsida eller liknande, bör du fråga. Det finns också en del praktiska tips du kan använda dig av för att undvika att råka ut för en oseriös aktör.

Till exempel kan du kolla om de innehar F-skatt. Kolla också upp organisationsnumret på offerten. Stäm sedan av numret på offerten mot numret på fakturan så att det är samma nummer. Om det första numret till exempel tillhör en firma i Södertälje utanför Stockholm, medan det andra numret visar en plats mitt i innerstaden i Stockholm, finns det skäl att ana oråd.

Något annat som är bra att fråga efter är referenser. När du väl får det – var inte rädd för att lyfta på luren och ringa upp. Ställ frågor kring hur de tycker att arbetet fortlöpte och om kundbemötandet från firman. Fråga också om det har blivit några problem i efterhand. Har det lagts till avgifter som inte var tydligt överenskomna? I sådana fall är det dags att konfrontera firman eller fundera på en ny firma att anlita.

Var hittar jag målerfirmorna?

Bor du i en storstad, Stockholm till exempel, har du av naturliga skäl ett större utbud att välja mellan. Om du inte bor i någon av landets större städer (Stockholm, Göteborg, Malmö t.ex.) bör du ändå kunna hitta en målerifirma som kan ta sig an ditt jobb. Fråga runt bland vänner, använd sökmotorer eller testa en offertsida. Du bör snabbt hitta en firma som kan tänka sig att göra jobbet. Glöm dock inte tipsen ovan för att allt ska gå så smidigt som möjligt.

Här finns en målerifirma vi kan tipsa om: www.målerifirmastockholm.nu.

Vilka persienner är bäst i olika rum?

13 feb 2017

Skillnaden mellan mörker och ljus är mycket viktig för oss människor. Det påverkar inte bara synen och humöret utan hela vår dygnsrytm. Du har säkert hört att människor som har sömnproblem får råd om att sova i riktigt mörka rum. Det hjälper den mänskliga hjärnan att bli sömnig och att inte vakna för tidigt om morgnarna.

Med hjälp av snygga och funktionella persienner i ditt sovrum styr du själv över mörker och ljus i rummet där du ska sova. Persienner för sovrum bör i regel vara mörka för att få till bäst dämpande effekt av ljuset. Dels gassande solljus tidiga morgnar, men stark utomhusbelysning från en gata eller närliggande butiker kan vara minst lika störande för nattsömnen. Har man väl vaknat kan det vara svårt att somna om igen om stickande ljus kommer in i ditt sovrum. Det finns många som tillverkar och säljer bra persienner i Sverige i dag, till exempel företag som arbetar med persienner i Linköping.

Skiftande behov av ljus i köket

I våra kök vill vi snarare ha in så mycket ljus som möjligt. Köket är ofta hemmets hjärta och en plats där vi ska se bra för att skära, hacka, laga mat och diska. Då vill vi såklart se bra och behöver stort ljusinsläpp eller bra belysning. Men när sen maten ska ätas då vill vi ofta ha det mysigt istället.

Med hjälp av smarta persienner kan du snabbt ändra stämningen. I köket är det ofta skönt att ha en ljusare fräsch känsla. Här vill många ha ljusa persienner som fint passar in i känslan av det öppna köket. En annan variant är att använda färgade persienner som passar ihop med kökets övriga färgsättning. Persiennen kan då bli som ett piggt utropstecken som passar in eller sticker ut i inredningen - välj vad som passar dig!

Barn tycker i regel om färger så just färgade persienner kan också vara en riktig hit i det glada barnrummets fönster för ett lagom ljusinsläpp och bättre nattsömn.

Persienner i badrum

På senare år har människor i Sverige lagt allt mer resurser och fokus på sina badrum. Förr var badrummet mest ett ställe att uträtta sina behov på och en plats för den personliga hygienen. I dag vill fler och fler kunna njuta av sina badrum och det är inte ovanligt att människor har ordnat egna hemma-spa-avdelningar.

Det är trevligt att ha fönster i sitt badrum för ljusets skull. Men någon insyn vill man sällan ha. Därför är det klokt att sätta in skyddande persienner i badrummets fönster. Gärna ljusa persienner i ett ljus badrum, och mörka eller metallfärgade persienner i moderna badrum som går i en mer elegant mörktonad skala.

Då kan du själv välja vad som fungerar bäst för dig olika tider på dygnet. Är det utomhusljus du vill åt, vrid upp persiennerna. Vill du dämpa insynen under dygnets mest aktiva timmar så är det bara att dra för persiennerna.

Persienner tillverkas i dag i många olika material som metall, plast, trä och textil.

← Äldre inlägg