Blogg

Tre uppmärksammade takmålningar i (och omkring) Stockholm

9 sep 2018

Tycker du om att gå in i en gammal kstockholms stadshusyrka och imponeras av de stora och avancerade takmålningarna som finns? Då har du flera kyrkor och andra byggnader att besöka i Stockholm och dess omgivning. Vilken takmålning lockar till nästa semesterresa?

Härkeberga Kyrka

Härkeberga kyrka ligger i Enköping, strax utanför Stockholm. En liten och ganska oansenlig kyrka om man ser den utifrån. Men det är när man kommer in som man ser dess storhet. Här möts man av en mycket vacker takmålning som genomfördes på 1400-talet.

På TripAdvisor skriver en besökare att det är ”helt fantastiska” takmålningar vilka är målade av Albertus Pictor. Samma person ger denna kyrka 5/5 poäng och anser att det är en av favoritkyrkorna att besöka i Sverige.

Stockholms stadshus

År 1908 togs beslutet att bygga Stockholms Stadshus. Det tog däremot hela 15 år innan huset var färdigbyggt med allt från festvåning och torn. Den invigdes sedan år 1923.

I stadshuset finns en rad utsmyckningar med både takmålningar, tavlor och skulpturer. Bland de konstnärer som fick uppdrag att göra takmålningar finns bland annat prins Eugén, Axel Wallert samt Filip Månsson. Den sistnämnda är konstnären som gjort målningarna i taket inne i rådsalen.

Även nere i stadshuskällaren finns mäktiga takmålningar. Här var det Yngve Berg som målade och källaren kunde öppnas för första gången 1922.

I stadshuset går det att få guidade visningar dagligen på ett flertal olika språk. Öppettider och biljettpriser kan läsas om på hemsidan.

Operakällaren

Operakällaren är idag en av de mest exklusiva restaurangerna i Stockholm. Den ligger belägen i Kungliga Operan i Kungsträdgården. Den består både av matsal, festsal och mindre rum.

Nattklubben öppnades 1980 och är i lokaler som byggdes 1895. Det är i dessa lokaler som takmålningarna finns. Dessa är gjorda av Vicke Andrén.

Vicke Andrén hette egentligen Anders Victor Andrén men gick främst under namnet Vicke. Under slutet av 1800-talet var han en av de mest framgångsrika och mest etablerade konstnärerna i Sverige. Han var verksam inom flera konstnärsgrenar genom att bland annat vara skämttecknare, målare och illustratör. En av hans specialister var att måla ”fullmogna kvinnor” (citat från Wikipedia)

Utöver de kända takmålningarna i Café Opera har han även gjort takmålningar på Södra Teatern, Gustaf Vasas kyrka samt Nootiska palatset. Det är alltså även platser i Stockholm dit man kan gå för att se stora och detaljrika takmålningar.

Här är en takmålare som genomföra ett proffessionellt arbete: takmålningstockholm.se.

 

Så fina tapeter det finns numera

27 aug 2018

Det verkar blommar på årets tapeter, vi ser så många tapeter som går i dova färger, med mönster med blommor och blad. Vi ser röda tapeter och tapeter med medaljonger, med prickar stora som små. Den tydligaste trenden är de naturliga färger som dominerar tapetfärgerna; sand, bladgrönt, tegelrött, granitgrått och rosa som går mot grått. Det som är viktigt när man väljer tapeter är att kunna matcha den med möbler och resten av inredningen, är det viktigt att välja färger som går ton i ton med tapeten. Då spelar det inte någon roll vilken färg du väljer på din tapet. Den kommer att vara snygg, bara du kan matcha den på rätt sätt och med rätta färgerna.

Vi namedroppar några fina tapeter 

Här kommer vi att droppa några namn på fina tapeter; Midbec, som har just grönt på sina tapeter, blå metall, monstera på tapet, blad som mönster men i brun nyans. Nordsjö har fina, mjuka och dova färger på sina tapeter. Rebel walls, som har så tydliga mönstertapeter. Boråstapeter har fantastiska färger som går i vilsamma och ljusa färger. Sanberg wallpaper har fina tapeter, varför bara tapetsera väggarna? Varför inte tapetsera taket? Gör man det, kan man låta väggarna få en enhetlig färg som går ton i ton med färgerna i tapeten. Väljer du att tapetsera taket, kommer du garanterat att få ett unikt rum.

Anlita en målare som tapetserar hemma

Vill man få ett riktigt fint resultat med en ny tapet, är det viktigt att man, antingen om man gör det själv, vet hur man gör – eller anlitar en professionell målare som tapetserar väggen åt en. Framför allt gäller detta om det är en tapet med mönster. Då måste man mönsterpassa tapeten. Ska mönstret blir bra, måste man studera mönstret innan man limmar fast den på väggen. Har man ett stort tapetbord, lönar det sig att lägga tapetvåderna intill varandra och numrera dem innan man smäller upp dem. Väl på väggen går det inte att göra om det. Läs mer om en professionellt målare i Täby på: http://www.målaretäby.nu.

Måla om allt i rummet du tapetserar

Väljer man att anlita en professionell tapetserare gör man rätt i att anlita någon som arbetar nära ens hem, då man betalar för resorna fram och tillbaka. Det är endast arbetskostnaden som är avdragsgill. Passa på att be tapetseraren att måla tak och alla lister, eftersom de nya materialen kommer att göra att de andra materialen bleknar och ser fula ut. Särskilt taket brukar se slitet ut utan att målas om innan du tapetserar rummet.

 

Du kommer väl ihåg bygglovet för ändring av husfärgen?

22 aug 2018

Den sortens väder som vi har haft under årets sommar är ju helt perfekt för fasadmålning. Det är bara att ta fram högtrycktvätten och tvätta fasaden. Oberoende om man har ett hus i trä, puts eller tegel, bör huset tvättas med algmedel eller vanlig målartvätt. Ett bra underlagsarbete när det kommer till fasadmålning är bland det viktigaste, förutom själva jobbet. Se även till att ha rätta verktygen; en högtrycktvätt, målartvätt, en stor roller, penslar, målarfärg och en stege, eller om du hyr en byggnadsställning så är du på den säkra sidan. När du väl har införskaffat detta är det bara att sätta igång.

Skulle du vilja byta färg på huset, är det viktigt att komma ihåg byggnadslovet som bör komma in helst så fort som möjligt så att man inte sätter igång, och sedan visar det sig att man inte har beviljats det. Då är det bättre att vänta in beviljandet innan man sätter igång. Annars kan man drabbas av vite, eller bli tvungen att måla om huset.

Måla med pensel först

Innan du sätter igång med att måla, efter att tvätten har torkat, bör du pensla med målarfärg närmast fönster, dörrar, grund och kknutar. Du gör precis som vid vanlig målning av yta; börjar med de mer delikata ställen där du behöver vara nogrann och inte måar över annan målning. En sak som man ska tänka på innan man sätter igång – och detta gäller både målning såväl inom- com utomhus – är att när man väl får ny färg på en yta, ser de andra ytorna plötsligt fula och slitna ut. Tänk på detta när man målar om husfasader. Då kan fönster och tak plötsligt se väldigt slitna ut och man känner att man kan vilja renovera både tak coh fönster. Då kan man fundera på  om man inte bör renovera fönster först och sedan måla om husfasaden.

Anlita en professionell fasadmålare

Märker man att arbetet blir för stort för att fixa det på egen hand, kan man antingen anlita en målare som gör renoveringsarbetet för fönster, eller för själva husfasaden. Googla fasadmålning Stockholm, om du vill ha tag i en hantverkare som målar hus i Stockholm, annars skriver du in din hemort i sökfältet i Googles sökmotor. När du väl har fått flera förslagpå målare i Stockholm bör du välja den som ahr bäst offert och referenser, är mest erfaren som bdåe kan renovera tak, fönster och husfasader. Då kan du ägna dig åt roligare saker och slipper tänka på huset. Läs mer om du vill fortsätta läsa om ett företag som utför fasadmålning i Stockholm.

Praktiskt anlita totalentreprenad på badrumsrenoveringen

20 aug 2018

ÄR det dags för badrumsrenovering? Då kanske du har hunnit titta på lite olika alternativ. Det är ju en del saker att bestämma innan man kan ge ett okejtecken till en hanterkare att sätta igång renoveringen. Här går vi igenom de vanligaste sakerna som man bör tänka igenom innan man kan anlita någon som tar hand om renoveringen åt en. 

När ska renoveringen ske?

Man måste bestämma tidpunkt för renoveringen. När passar det som bäst? Ska man åka bort medan någon kommer och renoverar åt en, eller kan man använda ett annat badrum, eller någon liten toalett?

Om man har möjligheten att fortsätta bo kvar medan man låter renovera badrummet, slipper man en högre kostnad genom att ta in på hotell. Allt som innebär högre kostnader kan göra att man lägga mer pengar på renoveringen, vilket är något som du får tillbaka på senare. Så låt renoveringe kosta, det är en investering som du gör och som går rakt ner i fastigheten.

Vad får det kosta?

Bland det första man måste tänka igenom, förutom tidpunkten för renoveringen är vad det hela får kosta. Många företag blandar in hela kostnaden i ett enda paket. Då har företaget kontakt med återförsäljare av bygamterial och har ofta omfattande rabatter som sänker priset på byggmaterialet. Då ger de dig ett prisförsalg som du får ta ställning till.

Tänk igenom materialval

Alternativet är att du själv tar hem det byggmaterial som du vill. Om du är intresserad i materialval och vill kanske sänka priset eller vill ha ett speciellt materialval så är det en god idé att ta hand om det själv. Man brukar beräkna byggmaterialet till cirka 1.500 kronor per kvadratmeter, om du väljer material i standardnivå. Med standardnivå menar vi ett material som har hög kvalitet men som inte har satsat på utseendet. Då handlar det om kakel, klinker, nytt handfat, badkar och blandare som inte har något speciellt utseende, färg eller form. Vill du däremot har designade handfat, toalettstol och badkar, och mer högklassiska kakel- och klinkerplattor i andra färger än i standardnivå, får du räkna med byggmaterial allt mellan 5.000 kronor per kvadratmeter till 10.000.

Med totalentreprenad slipper du agera byggherre

Vilken hanterverkare du ska välja är sedan den sista och kanske den viktigaste biten. Har du en hantverkare som bara fuskar spelar det ingen roll hur fint byggamterial du renoverar i, om jobbet inte blir utfört på bästa tänkbara sätt. En hantverkare som fuskar är något som ingen vill ha. Så hur hittar man rätt hantverkare?

Referens och omdöme

Här kan vi inte nog betona vikten av att hantverkaren har ett gott omdöme och mycket goda referenser. Det säger så mycket om hur hantverkaren arbetar. En hantverkare som arbetar noggrannt och ger andra ett gott bemötande får automatiskt bra referenser. Här tycker vi att man alltid ska ta hänsyn till de omdörmen som man får om en hantverkare.

Ansvarsförsäkring

Det är viktigt att den hantverkare som man anlitar tar eget ansvar för sitt arbete och är medveten om vad som kan hända under resans gång. Det är viktigt att inte du som kund drababs om det skulle hända något i arbetet. Allt sådant ska företaget ta ansvar för.

Nöjd-kund-garanti

För oss är det självklart att man som kund måste kunna bli nöjd. Då är det viktigt med en garanti på att de inte ger sig förrän du som kund är nöjd med deras arbete. Är du inte näjd bör de inte ge sig förrän du är nöjd. Det är klart att man som kund inte kan komma med vilka krav som helst. De måste alltid vara rimliga.

Totalentreprenad

Till sist måste vi betona vikten av att be ett företag att kunna ta hand om allt när det kommer till en renovering. Som kund är det en stor fördel att kunna hålla kontakten med en enda person som i sin tur ser till att alla de olika hantverkarna kan komma när de ska och att inte du som kund ska behöva hålla reda på var de är och när de ska komma och renovera i ditt hem.

Läs mer om en sådan hantverksfirma på: http://www.lisana.se.

Fönsterbyte – en kostnadseffektiv renovering

18 aug 2018

Funderar du på ett rejält fönsterbyte? Har du tröttnat på dina gamla fönster? Då är ett fönsterbyte en otroligt bra investering i ditt hus. Visste du att cirka en fjärdedel av den inomhusvärme som du försöker värma ditt hus med, försvinner genom fönster och dörrar? Så mycket som en tredjedel försvinner ut genom ventilerna. Så om man vill behålla inomhusvärmen och inte elda åt kråkorna, är det det bästa man kan göra är att byta ut dina ventiler till så kallade FTX-ventiler, samtidigt som du byter ut fönster och dörrar. Gör du denna renovering i ditt hus kan du räkna med att sänka dina energikostnader med mer än hälften.

Så går ett fönsterbyte till i Stockholm

Om du bor i Stockholm och önskar att få till ett fönsterbyte, och inte känner till någon som kan leverera fönster till ditt fönsterbyte och som isolerar ditt hus kan vi rekommendera att googla "fönsterbyte Stockholm" och ta kontakt med någon av dem du får som förslag. Fråga efter offert och referenser.

1. Kostnadsfritt hembesök

Erbjuder de sig att komma hem till dig och göra ett kostnadsfritt besök, kan du lita på att de är seriösa fönsterleverantörer. Då kan ni tillsammans med ett företag som arbetar med fönsterbyte, komma överens om några fönster som har de funktioner som du önskar. Hemma hos dig, ser de hus många fönster som du behöver, vilka fönster som skulle kunna passa och ungefär vad det hela kommer att kosta.

2. Montage

När ni har kommit överens om fönster till ditt fönsterbyte, kommer de hem till dig och genomför ett fönsterbyte. Det tar inte lång tid. Tiden som det tar, beror på hur många fönster det handlar om, och kan variera allt från en arbetsdag till en veckas arbete. Först ska de gamla fönster rivas ut, sedan monteras de nya fönster. Fördelen med att ett företag kommer ut till dig och monterar fönster är att du slipper göra dig av med dem. Allt tar företaget hand om.

Välj bland fönster med olika funktioner

 1. Energifönster – sparar energin för inomhusuppvärmningen och är särskilt isolerande fönster
 2. Solfönster – skyddar hus och hem mot den heta solen
 3. (Nästan) självtvättande fönster – har en yta som smutsen inte fastnar på och när det sedan regnar faller smutsen av fönstret.
 4. Inbrottssäkra fönster – har glas som inte går sönder vid yttre påverkan
 5. Skottsäkra fönster – skyddar mot allt, till och med skott mot fönster
 6. Underhållsfria fönster – har aluminium mot utsidan och trä mot insidan
 7. Plastfönster – miljövänliga av återvunnet material och underhållsfria

Så installerar du nytt kök

9 aug 2018

Ska du riva ut ditt kök? Många passar på att riva ut sitt gamla kök och bygger nytt. Hela köksinredningar är så pass blliga att det lönar sig att riva ut det gamla köket och bygger sedan nytt. Det finns många sådana företag som erbjuder helt ny köksinredning. Då är allt nytt; köksskåp, luckor, vitvaror och nytt kakel och om man vill, klinker på golvet. Vill man återvinna köksinredningen och ger eller säljer ett sådant är rivningen och sättet man river det på, vitala saker.

Det är svårt att riva kök på egen hand. Köksinredningen är ju monterat på sätt som ska hålla i många år framåt. Då behöver man stora släggor, bultsaxar, krosskopor och andra stora maskiner. Det är ju inte alltid sådana redskap som man har hemma. Då kan man i stället anlita ett företag som har alla de redskap som man kan behöva för att riva hela köket.

Så hittar du rätt rivningsföretag

Känner man inte till något passande rivningsföretag, kan man börja hemma i lugn och ro. Googla "riva kök Stockholm", om man bor i Stockholm, vill säga. Då bör Google förslå sådana företag som tar sig an så små rivningar som ett kök innebär. Många rivningsföretag tar bara stora uppdrag på sig, som att riva hela hus. När man väl har fått några förslag av Google, kan man sedan ta kontakt och fråga efter offert och referenser. Välj då ett som tar på sig mindre uppdrag, som att riva kök. De bör då kunna göra jobbet på en dag. 

Välj ett som är noga med återvinning

Oberoende om man vill återvinna byggmaterialet själv eller ej, är det ändå viktigt att välja ett företag som arbetar med återvinning. Då vet de var de kan återvinna allt material som de river ut. Även om det inte ska återanvändas, är det viktigt ändå att materialet slängs på rätt sätt. Ett rivningsföretag tar också hand om det material som ska slängas, och ser till att det slängs och återvinns på rätt sätt.

Välj ett företag med rätt kompetens

Det är också väldigt viktigt att rivningsföretaget har kompetenta hantverkare som är utbildade inom heta arbeten, som vet hur man lyfter på ett säkert sätt, som har plattformar för sitt arbete och som har fallskydd. Det är särskilt viktigt när de ska riva tak, och hus som har övervåningar. Här finns en hel del branschregler som de bör följa. Ett seriöst rivningsföretag ser till att hålla sig inom ramen för det som är lagligt och som skyddar hantverkarna själva.

För dig som arbetar som målare

27 jul 2018

Att arbeta som målare är ett relativt skiftande jobb. Ibland handlar det om att tapetsera om ett kontor, måla om fönster eller måla om en hel fasad. Ibland kan det handla om att renovera fönster, måla om taket eller bygga ett nytt golv. Det är många olika kompetenser som en målare måste kunna besitta. Det är det som efterfrågas som avgör hur mycket jobb man får och då gäller det att kunna utföra allt det som efterfrågas. För den som arbetar med alla dessa olika delar av hanterverkaryrket innebär det att man får ett mer varierat arbete och olika arbetsuppgifter som ger variation. Den som endast målar dagarna i ända, kan lätt tröttna på det enahanda arbetet.

Som målare får man inte vara rädd för höjder

Arbetar man so målare kan man hamna på lite olika höjder. Målar man om en fasad med höga gavlar, kan man hamna högt upp i luften. Då gäller det att inte vara höjdrädd för att få jobbet gjort. Arbetar man mer än 2 meter ovanför markytan är det en byggnadsställning, eller lift som gäller och det är arbetsgivaren som har ansvaret för att man som målare inte ska behöva riskera hälsan i arbetet. En byggnadsställning eller liften ger utrymme för att ställa arbetsredskap på. Den gör det möjligt att frakta byggmaterial eller målarfärg, redskap och annat upp och ner. Som målare kan man arbeta smidigare i sidled med en lift. Har man en lift kan man komma hur högt som helst utan att riskera liv eller lem.

Hyra bättre än ha utrustning stående

Att hyra liftar och byggnadsställningar är bra mycket mer ekonomiskt än att ha sådan utrustning stående flera månader under året. Det är ju inte alltid som man använder en hög lift och ska måla husfasader eller arbeta uppe på någons tak. Arbetar man i Stockholmstrakten är dessutom hyran av mark relativt hög, och stora maskiner kräver mycket yta. Då är det inte värt att äga stora maskiner som upptar yta som man måste hyra för i Stockholm. Många hyr just därför arbetsställningarna som behövs i deras arbete.

Ta referenser och offert innan du hyr

Ska du hyra utrustning som liftar och byggnadsställning är det viktigt att ta referenser av uthyraren. Du vill förmodligen ha en smidig kontakt med din uthyrare och någon som du kan lita på. Börja med att googla klätterplattformar eller maskinuthyrning Stockholm för att komma i kontakt med någon som hyr ut klätterplattformar eller maskiner i Stockholm. Bor du på annan ort, skriver du det i Googles sökmotor. Då bör du få flera svar och kan ta kontakt med en uthyrare. Lycka till!

Låt en takläggare lägga ett plåttak

28 jun 2018

Plåt är ett material som håller länge och som dessutom har estetiska fördelar. Det är ingen slump att man använde sig av plåt på hus i exempelvis Gamla Stan i Stockholm - funktionellt, snyggt och med en tillhörande känsla av lyx. Som husägare idag så kan man välja mellan olika plåttak och det talande är två saker: de är lättare att lägga och de är betydligt lättare rent viktmässigt. Anlitar du en takläggare i Stockholm för att lägga ett plåttak så kommer jobbet att gå fort. Man kan jämföra det med att lägga ut ett så kallat klickgolv där varje del hakas i varandra och läggs flytande.

Gällande vikten så var ett plåttak förr väldigt tungt - idag så tävlar nästan producenterna om vilken som kan framställa den lättaste - tunnaste - plåten. Det påverkar husets hela konstruktion och minskar slitaget. Byter du från betongplattor och låter en takläggare lägga ett plåttak istället så minimeras också slitaget på huset i Stockholm. Ytterligare en fördel handlar om att du slipper hålla på att skotta så mycket. i och med att ytan är glatt så glider snö och annat av lite lättare; något som leder till mindre skötsel.

Allt bra med plåttak då? Ja, på det stora hela. Men det finns en detalj som gör att plåttak åldras lite sämre. Solen. Solen - och i viss mån även regn och snö - sliter på plåten och det gör att en tak av plåt redan efter några år kan se ut att vara väldigt gammalt. Särskilt ett svart sådant där färgen mattas av och där man till och med kan se hur stora flagor lossnar. Det ser, helt enkelt, inte så snyggt ut. Lyckligtvis så är det möjligt att ge taket den där sista touchen igen. Det gör man genom att måla om.

Så målar du ett plåttak

Vi tänkte visa hur du ska göra för att måla ett plåttak. Det första du ska göra är att ta ett beslut om jobbet ska skötas av dig, om du ska anlita en takläggare eller en målare för jobbet. Vill du måla på egen hand så bör du se till att hyra ställning. Det kommer du att behöva för att ställa material på och som en säkerhetsåtgärd. Gällande det senare så kan du även kontakta en takläggare för att hyra linor och rep för ytterligare säkerhet.

 1. Rugga upp taket. Finns det rost så ska du använda en stålborste och rugga upp fläckarna. Gnugga på rejält till dess att allt är borta.
 2. Tvätta taket: Använd en speciellt typ av taktvätt och tvätta av ytorna. Det gör att vidhäftningen blir bättre. Om möjligt så kan du använda 80 Bar Hetvatten - men det är så fall något du bör hyra och inte investera i.
 3. Grunda: Efter tvätten så är det dags att grunda. Stryk på ett varv med primer och låt det torka.
 4. Måla taket: Besök en färghandel och be personalen att ta fram det bästa alternativet för plåttak. Varje färgproducent har egna lösningar då det är inget problem att hitta en färg - men den kunniga personalen vet vilken som kommer att fungera bäst för just dig. Då färgen är inhandlad så är det bara att måla. Använd en roller för de större ytorna och måla skorsten och andra, mindre detaljer med en pensel. Två strykningar kommer att krävas.

Mer om tak här: http://www.takläggarestockholm.net

Ta hand om golven efter målning och renovering

26 jun 2018

När ett hus har stora renoveringsbehov är det ibland svårt att veta var man ska börja. Det kan bli lite hattande fram och tillbaka mellan olika projekt och är man hemmafixare kan det ta riktigt lång tid innan man lyckas färdigställa de olika momenten. Med god planering och genom att anlita lite professionell hjälp kan man dock få ganska mycket gjort relativt snabbt. Framför allt handlar det om att sätta upp en vettig arbetsordning.

I den här artikeln ger vi dig lite råd om vad du bör tänka på om du har många saker som behöver fixas med huset. Vi betonar också vikten av att anlita proffs där det behövs, till exempel för att lägga massiva trägolv. Bor du i Stockholm är det lyckligtvis sällan svårt att hittat trevliga och kvalificerade golvläggare.

Först grovrenovering

Har du projekt av det större slaget, till exempel att slå ut eller sätta upp en vägg, ska du alltid börja med det. Under en grovrenovering där det byggs, sågas och slipas blir det smutsigt och skräpigt och när man påbörjar till exempel målning och golvläggning måste det vara nystädat och dammfritt. Först när grovrenoveringen är klar och alla byggsopor körts till återvinningen är det dags att börja med finliret. Vad gäller arbetsinsatsen vid en grovrenovering är den mastig, det är inte bara själva jobbet som ska göras, städning och bortforsling av sopor tar också tid och kraft i anspråk. Bättre då att anlita en byggfirma på totalentreprenad som tar hand om allting.

Jobba enligt tyngdlagen

Säg att du vill fixa både tak, väggar och golv i ett rum. Vad börjar du med? Svaret är för många inte så självklart som man kan tro, vissa har en tendens att börja med det lättaste, så att de är avklarat. Det lättaste enigt många är väl målningen, att köpa lite färg och en roller och sätta igång är kul, och det händer något! Tyvärr är det ingen vidare idé, utan man ska alltid jobba uppifrån och ner, enligt gravitationens lagar.

Börja med taket som det ska slipas och målas. Färg och skärp kommer att droppa ner på väggar och golv, men det gör inget , för dem ska du ta itu med senare. Du behöver i  princip inte täcka för någonting utöver fönstren och kanske golvlisterna. Därefter tar du itu med väggarna, återigen stänker färg hit och dit, men det bekommer dig inte, för du ska ta itu med golven senare och färg trotsar sällan tyngdlagen och faller uppåt taket till. Med tak och väggar fixade och fina är det sedan dags att ta sig an golven.

Anlita en professionell golvläggare

Att lägga nya golv i ett hus kan göra underverk. Nya golv ger ett fräscht och stabilt intryck och gör att huset får en ny tyngd. Det är alltid bäst att satsa på kvalitet när det gäller golv. Massiva trägolv är att föredra framför klickgolv med lameller, även om de senare är smidiga och lätta att lägga. Tänk på att med ett massivt trägolv får du ett golv som kommer att hålla i åtskilliga decennier och slipas om många gånger, medan ett modernt klickgolv kanske bara kan slipas om en eller två gånger.

Hur golven läggs in är också av stor vikt för slutresultatet. Man bör alltid anlita en professionell golvläggare om man vill ha ett kvalitetsgolv som håller länge. Det finns många golvläggare i Stockholm som kan hjälpa dig att välja och lägga in rätt golv i samband med en större renovering med både snickeri, målning och golvläggning. Det viktigaste är att du tänker efter innan och planerar arbetet.

Läs mer om golvläggning på http://www.golvläggarestockholm.net.

 

Detta är kriterier på en seriös snickare

17 jun 2018

Det är många som kan komma över byggmaterial som inte kostar särskilt mycket. Vi har bättre tillgång till allt sorts material som förut var ganska kostnadskrävande. Idag kan vi klä in våra väggar med träpanel utan att det kostar skjortan. Vi kan få tag i relativt billigt kakel av hög kvalitet. Kan du spika träpanelen själv kommer du undan till ett ganska hyggligt pris, liksom om du kan kakla väggarna själv. För över 100 år sedan var det precis tvärtom. Då var materialet det dyra, medan arbetskraften det som knappt kostade något. Vi lägger minst lika mycket på arbetskostnaden som på själva byggmaterialet, om inte mer. Därför lägger vi ner mycket tid på att hitta rätt hantverkare. Ingen vill ha ett fuskjobb, med duschar med konstig inställning eller som ger upphov till vatten- eller fuktskador. Vi lägger ner mycket tid på att hitta en bra hantverkare för renoveringen hemma. Därför listar vi här några bra egenskaper och kriterier som man bör titta på för att hitta en seriös hantverkare.

1. Ansvarsförsäkring

En seriös företagare vet att en olycka händer så lätt. Och om eller när det händer ska kostnaden inte stå dyrt för kunden, den ska firman ta själv. Du som kund som tycker att det inte spelar någon roll om företaget erbjuder sig att betala sjävrisken, skadas ändå av att hemförsäkringen tar konstnaden med tanke på den högre premien som du råkar ut för att betala efter det.

2. Kompetens, utbildning och certifieringar

Självklart vill vi ju ha hantverkare med rätt utbildning, men det gäller ju även att ha rätta certifieringar och rätta kompetense vid sidan om utbildning. Detta är ju av största vikt, kanske inte så mycket när vi väljer svenska hantverkare, men hur är kontrollen av de polska, estniska, lettiska eller hantverkare utom Norden? Ofta tar de billigare betalt, men vad är det de kan, egentligen? Här gäller det att vara noga så att man inte bygger in dolda fel i ett hus.

3. Goda referenser

Här är det viktigt med bra hantverkare med rätt attityd. Du vill ju inte ha en hantverkare som det inte går att få tag i, som tar på sig för många uppdrag som hen inte klarar av. Det är även viktigt med rätt attityd när det kommer till att kunna lyssna på dina önskemål som kund.

4. Möjligheter till ROT-avdrag

Här är det viktigt att veta att den hantverkare som du anlitar betalar in sina skatter som hen ska, och att du alltid har möjlighet att dra av på ROT-avdrag, det innebär i sin tur att du måste anlita en hantverkare som betalar in sina skatter.

Så hittar du en seriös hantverkare

Bor man i storstäderna Stockholm Malmö eller Göteborg är det inte särskilt svårt att få tag i hantverkare, snarare det motsatta. Bara i Stockholm har du 1.500 hantverkare, vilken ska du välja? Hur hittar du en hantverkare som du kan lita på? En annan aspekt som är viktig i sammanhanget är att du inte får göra avdrag av resor som hantverkare gör till och från firman. Därför är det bäst att få tag i en hantverkare nära dig. Bor du i Tyresö, till exempel, utanför Stockholm har en hantverkare resor på mellan 15-20 kilometer, minst. Googla då till exempel snickare Tyresö för att hitta en snickare nära din bostad. Skriv in din egen ort i Googles sökfält så får du förslag på hantverkare nära dig. Läs mer om snickare i Tyresö på http://www.snickaretyresö.se.

Senaste trenderna i köksinredning

21 maj 2018

Vi ser lite olika inredningstrender vi ser i våra hem i år. Det som piggar upp är att vi ser fler olika färger både i vardagsrum, kök och sovrum. Det vita och grå är ute. Istället ser vi mycket grönt i en väldigt behaglig nyans, som i år kallats "salvia", och har ungefär samma färgton som örten salvia. Det rosa har länge dominerat som populär färg och har letat sig in i våra vardagsrum, och kök. Nu är det inte nödvändigtvis babyrosa som man inreder med utan närmare en äggul färg med en rosa nyans, eller en ljus rosa färg som går mot grått. Det strama, som har kallats för "skandinavisk" stil i inredningen är definitivt borta. I stället ser vi färggrannt och bohemiskt som är inne.

6 populära inredningstrender just nu

När det kommer till köksinredning ser vi några tydliga trender som vi här tar upp.

Ljust trä

Vi ser det ljusa träslaget när det komemr till skåpluckor, andra lådor och hyllor. Man kan till och med välja övre skåpluckor i en färg och de undre i en annan.

Mässing och metall

Vi ser en stor kökstrend som går i mässing.Vi ser många blandare och knoppar i mässing eller någon annan metall.

Öppna köksskåp

Vi ser en hel del öppna hyllor som köksskåp, där man fritt visar vad det är man har i porslingsväg. Det ger ett lite bohemiskt intryck, vilket ju är inne just nu.

Stenmaterial i köket

Vi ser tydligt att stenmaterial i köket har kommit för att stanna. Här finner vi granit, som verkar ha tagit över populariteten från marmorn som inredningssten.

Färger från skogen

Vi ser just nu grönt som en mycket populär färg, liksom sand, och brunt. Då är det en vilsam nyans av grönt som mer går mott grått som vi har sett är en mycket populär färg på väggar eller i köksskåp.

Rött

Rött har också, liksom rosa tagit sig in i våra hem för att stanna som inredningsfärg. Det är en vilsam röd nyans som är populärt; allt från hallonröd nyans till vallmoröd färg.

Stenskivor i kök populärt

Senaste året har vi sett en hel del stenmaterial i köksinredning, såsom granit, kompositsten och marmor. Det är mycket hållbara material, jämfört med arbetsbänkar i trä. Det passar utmärkt i våtutrymmen, eftersom det inte tar åt sig vatten, vilket gör det lika användbart i badrum som i kök.

Granit

I sammanhanget är detta bland de nyare byggmaterialen. Marmor har tidigare varit den dominerande stenmaterialet i kök, men där vi ser att granit har tagit över den rollen som populär stenart i kök. Granit kommer i nästan hur många färger som helst; allt från rosa till mörkgrått och allt däremellan.

Kompostisten

Kompositsten är en blandning av olika stenmaterial, vilket gör den till ett mycket hållbart material, och finns i alla nyanser från vitt till mörkblått och alla färger där emellan. Beroende vilken typ av kompositsten som man använder, kan man behöva behandla ytan för att hålla mot vatten och är inte lika självklart vattenavvisande som till exempel granit.

Marmor

Detta är ett gammalt intredningsmaterial som egentligen inte behöver någon vidare presentation. Det är vackert, lyxigt och snyggt. Andra ord är överflödiga. Läs mer om stenskivor på: http://www.stenskivor.biz.

Måla badrummet vid renovering

17 maj 2018

När du vill renovera ditt badrum i Göteborg finns många bra hantverkare och renoveringsfirmor att välja bland, men om det inte finns behov av att renovera tätskiktet kan det kanske räcka med att måla det för att få en nyare och fräschare känsla, samtidigt som man passar på att byta badkar och interiör.

Att måla badrummet är inte jättekomplicerat, men det kräver ändå lite mer eftertanke och planering än en vanligt målning. Våtrumsmålning kräver att man förhåller sig till de krav som måleribranschens Våtrumskontroll, MVK, har satt upp. Vill man ha en målning som garanterat följer dessa krav ska man anlita en målare som är certifierad av MVK, då får du både garanti och ett kvalitetsintyg på arbetet, något som är mycket bra vid en bostadsförsäljning eller vid försäkringsfrågor.

Att måla själv

Men som sagt, du får utföra målningen själv, om du vet vad du gör. När det gäller arbete i badrum kräver boverket, hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och försäkringsbolag -kort sagt alla – att arbetet ska vara utfört på ett fackmannamässigt sätt. Det innebär att jobbet ska hålla samma kvalitet som om det vore utfört av en yrkesperson. Har du ingen större erfarenhet av målning är det därför inte att rekommendera att du utför din badrumsmålning själv, men om du läser på och rannsakar dig själv och känner att du kan fixa det så är det som sagt fritt fram. Det enda men egentligen inte får göra själv vid en badrumsrenovering är fasta elinstallationer, här måste man alltid anlita en behörig elektriker.

VT och VA - två system

Det finns två system för våtrumsmålning, VT och VA. Man väljer system beroende på hur mycket vatten den berörda ytan kommer att utsättas för. VT står för VattenTätt ytskikt och innebär at ttyan tål att sköljas regelbundet med vatten. Om ytan är inom en meter från en dusch eller från ett badkar, det som kallas våtzon 1, ska den vara målad med VT enligt byggstandarden.

Allt utanför våtzon 1 kallas våtzon 2, och här räcker det att ytorna är målade med VA, som står för VattenAvvisande ytskikt. VA innebär att ytan klarar av lite stänk då och då.

Vilken färg ska man använda?

Det är mycket viktigt att du väljer rätt färg när du ska måla badrummet, och att färgen är anpassad för målning med VT eller VA, beroende på ytan. Grundarbete är mycket viktigt, särskilt om det inte finns ett tätskikt eller om det har sprickor eller hål. Är du osäker på hur man uppnår ett säkert tätskikt kan det vara bra att låta en hantverkare ordna det innan du målar så att du säkert vet att badrummet blir vattentätt.

De flesta större färgtillverkare har speciella våtrumsfärger, och det framgår om färgen är godkänd av MVK. Rådgör med din färghandlare eller hör med en professionell målare vilken färg de rekommenderar till ditt badrum.

Anlita helst en målare med certifikat

Vill du vara helt säker på att din badrumsmålning blir korrekt ska du alltid välja att anlita en målare med MVK-certifikat. Det garanterar att målaren har genomgått MVK:s utbildningsprogram och klarat deras examination. Om du senare säljer din bostad känns det skönt att kunna visa upp ett intyg på att badrumsrenoveringen är korrekt genomförd – detta höjer värdet på din bostad. Dessutom har du rätt att dra av kostnaden för renoveringen på reavinsten av försäljningen.

Höj dramatiken med mörkare färger

15 maj 2018

Har du fått nog av det ljusa och fräscha? Du är inte ensam. Allt fler väljer att överge de stockholmsvita väggarna i bostaden och söka sig mot mörkare territorier. Och är de inte just det som är charmen med målning, att det är så ätt att göra om och skapa en ny känsla i hemmet när man tröttnat på den gamla? Just nu är det mörkare tongångar som gäller, och du behöver inte vara orolig för att du gör något du kommer att ångra, tröttnar du kan du snart göra dina väggar ljusa och fina igen, antingen själv eller genom att anlita en professionell målare.

Accentuera med kristallkrona

Ett rum upplevs faktiskt inte som mindre bara för att man målar det i mörka färger. I själva verket är det så att det snarare får väggarna att upplevas som längre bort, vilket så klart får rummet att verka större. Men det behövs lite ljus och lite skimmer i ett mörkt rum. En kristallkrona kan till exempel utgöra en vacker kontrast till en mörkt blå eller grå vägg. Den lyser upp och sprider ett mångfasetterat ljus som sprider sig in i skrymslen och vrår. Med en kristallkrona som accent blir ett mörkt rum genast så sobert och elegant som det var tänkt att vara. Läs mer om kristallkronor på https://www.lyster.se/.

Vilka mörka färger passar?

Svart, mörkgrått, mörkbrunt och marinblått är de hetaste väggfärgerna just nu, och det de har gemensamt är just egenskaperna vi nämnt ovan; de skapar mystik och dramatik i ett hem, men får inte rummen att se mindre ut, bara mer ombonade och mysigare. Inredningstrenderna går överlag bort från sterila miljöer mot mer mustiga och dova färger.

Att måla med mörka färger

Att måla med mörka färger ställer större krav på målaren än vita och ljusa färger. Det syns tydligare om den som målar har bra redskap och en bra teknik, och det syns om underarbetet blivit ordentligt gjort. Är man ovan vid att måla är det därför bäst att anlita en professionell målare när man vill ha mörka färger på väggarna. Ett proffs har bra penslar, köper in högkvalitativ färg, och framför allt lägger han eller hon en stor del av arbetstiden på att få till ett bra underarbete, som ger färgen fäste och gör att ytan upplevs som jämn och fin när färgen strukits på.

Kontrasterande färger

Man kan som sagt använda sig av accessoarer som till exempel en kristallkrona för att skapa dynamik och kontrast i ett mörkt rum, men man kan så klart även måla detaljer i ljusare nyanser. Fondväggar kanske inte är det hetaste längre, men däremot är det väldigt populärt att måla delar av väggarna i en avvikande nyans, till exempel runt ett skåp eller en bokhylla. En soffgrupp kan ramas in genom att man målar i en ljusare ton runt den. Att kontrastera med ljust kan ge ett välbehövligt avbrott mot det mystiska och dramatiska när man behöver något som lättar upp.

Våga måla mörkt

Konsultera din målare och låt honom komma med tips på mörkare nyanser som kan passa i din bostad. Accentuera med speglar och kuddar i ljusare nyanser, och som kronan på verket en äkta kristallkrona som får sprida ljus och stämning och låta dina nya mörka väggar flamma och ge det rätta dramatiska intrycket.

Dessa färger och mönster är årets trend

10 maj 2018

De senaste färgtrenderna är just att det är mycket färg. Vi har ju gått från det trista vita, grå och svarta till det färgrika rosa, som går mott grått, grönt, azurblått och pastell. 

Mönster uppåt väggar och till och med tak

Vi ser också mycket mer mönster, både uppåt väggarna och på golv. Varför inte ett schack-rutigt köksgolv? Eller en randig tapet i sovrummet? I vardagsrummet kanske man vill ha tapet som går i stora medaljonger (jo, de är tillbaka!) eller i blommigt mönster som passar till en barock stil med rokoko-möbler. De modiga vågar sig på mönster på tak, och målar väggarna då i en neutral färg som inte förtar mönstret på taket.

Rosa på modet

Framför allt ser vi mycket av rosa som årets trendigaste färg. Det behöver inte vara skrikigt, utan rosa som en mjuk färg som går att matcha med sandfärgat beige färg, grönt och svart – och grått, eller grå-beige.

Grönt är skönt

En annan färg som vi ser mycket av, både i modet och i inredning är grönt. Det är allt från klargröna, till salvia-gröna färger. Allt från kaklet i badrummet till köksskåpen, till sovrum som är målade, eller tapetserade med grönt. Har man ett litet rum som man vill ska se större ut, målar man i ljusa, gröna färger, som gåt mot grått. På det sättet kan man få rummet att se större ut.

Speglar i vardagsrummet

Vi ser allt fler speglar, inte bara i badrum, utan varför inte ovanför soffan i vardagsrummet? Andra klär hela väggen med spegel för att få in både ljus och rymd i rummet.

Träd och stora växter inomhus

Trenden med stora växter fortsätter från förra året, även i år. Numera ser vi fler träd inomhus, framför allt olika fikusträd. Den med gott minne kommer ihåg benjaminfikus och yuccapalmerna från 80-talet. Varför inte? Som de flesta vet återkommer trenderna men i lite nya tappningar.

Hitta snickare i Stockholm

Behöver du en snickare i Stockholm har dui så mågna som över 2.000 att välja på. Hur hittar man guldkornen bland så många? Här är det inte priset som kan var vägledande. Tar ett företag för låga priser, bör man se upp. Vi vet ju att även snickare ska kunna leva och bo här, med vår standard och levnadsvillkor. Är det ett företag som betalar sina skatter och arbetsgivaravgifter vet vi att det smakar och kostar därefter. Då rekommenderar vi att hellre titta på företagets referenser, i stället för att stirra sig blind på pris och kostnader. Ett bra företag har goda refernser som vittnar om en nogrann snickare och som inte lämnar bygget innan det är klart och allt fungerar som det ska. Ska en snickare lämna ett bygge, bör han eller hon ta ansvar för det som är gjort. Har ngåot blivit fel ska det rättas till.

Renovera vinden

28 apr 2018

Många husägare i Göteborg har oinredda vindar som bara väntar på att bli renoverade, målade och göras beboeliga. I takt med att familjen växer sneglar man allt oftare uppåt och tänker hur skönt det skulle vara om vinden bara kunde renovera sig själv så att föräldrarna eller något av barnen kunde ta den i besittning. En inredd vind är faktiskt riktigt lyxig och definitivt en värdehöjare på huset. Inte nog med att man utökar bostadsytan, man har från vinden dessutom den bästa utsikten, antagligen genom ett vackert vindsfönster, man har den bohemiska känslan av snedställda väggar och inte sällan träbjälkar i taket – kort sagt, en miljö att trivas i.

Det stora jobbet

Men det är så klart ett stort projekt och det är väl antagligen därför som många vindar ännu står oinredda. Det är framför allt fyra områden som måste fixas när en vind ska göras beboelig: Isolering, värme, ventilation och elektricitet. Isolering måste ske både i väggar och golv och dessutom måste nya väggar sättas upp och ett nytt golv läggas. Att inreda en hel vind kan bli ett för stort projekt; man kan då välja att sätta upp nya innerväggar och inreda bara en del av vinden. Att dra upp värme och ventilation är ett jobb för en VVS-montör och hur stort ett sådant arbete blir varierar från vind till vind. Man kan dock fixa det själv om man är händig och har kunskapen om hur man gör.

Du får aldrig dra el själv

Elektriciteten är egentligen det enda område man absolut inte får beträda själv. För fasta elinstallationer måste man alltid anlita en behörig elektriker. Egenhändigt dragen el till en vind är ett recept på katastrof och dessutom olagligt. För en elektriker däremot är det inget jättestort projekt och det finns många bra elektriker i Göteborg som klarar det på någon dag eller två, beroende på hur stort utrymme det rör sig om och hur många eluttag som ska sättas in.

Renoveringsfirma på totalentreprenad

Är du nyfiken på vad det skulle kosta att inreda din vind och dra in värme, ventilation och el kan du kontakta en byggfirma i Göteborg och be om en offert på en totalentreprenad. Vid en totalentreprenad anlitar du inte VVS-montörer, snickare och elektriker separat, utan en och samma firma står för alla hantverkare och du betalar ett totalpris, som du dessutom kan komma överens om med renoveringsfirman på förhand. Detta totalpris blir i många fall billigare än om du skulle anlitat hantverkare separat och renoveringen går oftast fortare än om du själv skulle försöka koordinera arbetet.

En bra kompromiss

Är du händig och tycker om att renovera själv kan du dock klara det mesta själv vid en vindsrenovering, förutom just elen, som det är lag på att de måste utföras av behöriga elektriker. För de flesta är ändå tidsaspekten och ROT-avdraget strakt bidragande orsaker till at man väljer att låta en renoveringsfirma utföra hela arbetet på totalentreprenad. Det går fortare och blir inte mycket dyrare än att göra det själv.

Vi rekommenderar starkt det sistnämnda alternativet, i alla fall fram till målningen eller tapetseringen, som det faktiskt kan vara roligt att ta hand om själva. Att göra finishen på ett nytt vindsrum är nog så ansträngande och kan vara en bra kompromiss för den renoveringssugne. Det-här-gjorde-vi-bra-känslan infinner sig, men samtidigt är man inte helt utarbetad av en omfattande totalrenovering när man tar sitt nya vindsrum i besittning.

Läs merhttp://www.elektrikergöteborg.net.

← Äldre inlägg