Blogg

Senaste trenderna i köksinredning

21 maj 2018

Vi ser lite olika inredningstrender vi ser i våra hem i år. Det som piggar upp är att vi ser fler olika färger både i vardagsrum, kök och sovrum. Det vita och grå är ute. Istället ser vi mycket grönt i en väldigt behaglig nyans, som i år kallats "salvia", och har ungefär samma färgton som örten salvia. Det rosa har länge dominerat som populär färg och har letat sig in i våra vardagsrum, och kök. Nu är det inte nödvändigtvis babyrosa som man inreder med utan närmare en äggul färg med en rosa nyans, eller en ljus rosa färg som går mot grått. Det strama, som har kallats för "skandinavisk" stil i inredningen är definitivt borta. I stället ser vi färggrannt och bohemiskt som är inne.

6 populära inredningstrender just nu

När det kommer till köksinredning ser vi några tydliga trender som vi här tar upp.

Ljust trä

Vi ser det ljusa träslaget när det komemr till skåpluckor, andra lådor och hyllor. Man kan till och med välja övre skåpluckor i en färg och de undre i en annan.

Mässing och metall

Vi ser en stor kökstrend som går i mässing.Vi ser många blandare och knoppar i mässing eller någon annan metall.

Öppna köksskåp

Vi ser en hel del öppna hyllor som köksskåp, där man fritt visar vad det är man har i porslingsväg. Det ger ett lite bohemiskt intryck, vilket ju är inne just nu.

Stenmaterial i köket

Vi ser tydligt att stenmaterial i köket har kommit för att stanna. Här finner vi granit, som verkar ha tagit över populariteten från marmorn som inredningssten.

Färger från skogen

Vi ser just nu grönt som en mycket populär färg, liksom sand, och brunt. Då är det en vilsam nyans av grönt som mer går mott grått som vi har sett är en mycket populär färg på väggar eller i köksskåp.

Rött

Rött har också, liksom rosa tagit sig in i våra hem för att stanna som inredningsfärg. Det är en vilsam röd nyans som är populärt; allt från hallonröd nyans till vallmoröd färg.

Stenskivor i kök populärt

Senaste året har vi sett en hel del stenmaterial i köksinredning, såsom granit, kompositsten och marmor. Det är mycket hållbara material, jämfört med arbetsbänkar i trä. Det passar utmärkt i våtutrymmen, eftersom det inte tar åt sig vatten, vilket gör det lika användbart i badrum som i kök.

Granit

I sammanhanget är detta bland de nyare byggmaterialen. Marmor har tidigare varit den dominerande stenmaterialet i kök, men där vi ser att granit har tagit över den rollen som populär stenart i kök. Granit kommer i nästan hur många färger som helst; allt från rosa till mörkgrått och allt däremellan.

Kompostisten

Kompositsten är en blandning av olika stenmaterial, vilket gör den till ett mycket hållbart material, och finns i alla nyanser från vitt till mörkblått och alla färger där emellan. Beroende vilken typ av kompositsten som man använder, kan man behöva behandla ytan för att hålla mot vatten och är inte lika självklart vattenavvisande som till exempel granit.

Marmor

Detta är ett gammalt intredningsmaterial som egentligen inte behöver någon vidare presentation. Det är vackert, lyxigt och snyggt. Andra ord är överflödiga. Läs mer om stenskivor på: http://www.stenskivor.biz.

Måla badrummet vid renovering

17 maj 2018

När du vill renovera ditt badrum i Göteborg finns många bra hantverkare och renoveringsfirmor att välja bland, men om det inte finns behov av att renovera tätskiktet kan det kanske räcka med att måla det för att få en nyare och fräschare känsla, samtidigt som man passar på att byta badkar och interiör.

Att måla badrummet är inte jättekomplicerat, men det kräver ändå lite mer eftertanke och planering än en vanligt målning. Våtrumsmålning kräver att man förhåller sig till de krav som måleribranschens Våtrumskontroll, MVK, har satt upp. Vill man ha en målning som garanterat följer dessa krav ska man anlita en målare som är certifierad av MVK, då får du både garanti och ett kvalitetsintyg på arbetet, något som är mycket bra vid en bostadsförsäljning eller vid försäkringsfrågor.

Att måla själv

Men som sagt, du får utföra målningen själv, om du vet vad du gör. När det gäller arbete i badrum kräver boverket, hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och försäkringsbolag -kort sagt alla – att arbetet ska vara utfört på ett fackmannamässigt sätt. Det innebär att jobbet ska hålla samma kvalitet som om det vore utfört av en yrkesperson. Har du ingen större erfarenhet av målning är det därför inte att rekommendera att du utför din badrumsmålning själv, men om du läser på och rannsakar dig själv och känner att du kan fixa det så är det som sagt fritt fram. Det enda men egentligen inte får göra själv vid en badrumsrenovering är fasta elinstallationer, här måste man alltid anlita en behörig elektriker.

VT och VA - två system

Det finns två system för våtrumsmålning, VT och VA. Man väljer system beroende på hur mycket vatten den berörda ytan kommer att utsättas för. VT står för VattenTätt ytskikt och innebär at ttyan tål att sköljas regelbundet med vatten. Om ytan är inom en meter från en dusch eller från ett badkar, det som kallas våtzon 1, ska den vara målad med VT enligt byggstandarden.

Allt utanför våtzon 1 kallas våtzon 2, och här räcker det att ytorna är målade med VA, som står för VattenAvvisande ytskikt. VA innebär att ytan klarar av lite stänk då och då.

Vilken färg ska man använda?

Det är mycket viktigt att du väljer rätt färg när du ska måla badrummet, och att färgen är anpassad för målning med VT eller VA, beroende på ytan. Grundarbete är mycket viktigt, särskilt om det inte finns ett tätskikt eller om det har sprickor eller hål. Är du osäker på hur man uppnår ett säkert tätskikt kan det vara bra att låta en hantverkare ordna det innan du målar så att du säkert vet att badrummet blir vattentätt.

De flesta större färgtillverkare har speciella våtrumsfärger, och det framgår om färgen är godkänd av MVK. Rådgör med din färghandlare eller hör med en professionell målare vilken färg de rekommenderar till ditt badrum.

Anlita helst en målare med certifikat

Vill du vara helt säker på att din badrumsmålning blir korrekt ska du alltid välja att anlita en målare med MVK-certifikat. Det garanterar att målaren har genomgått MVK:s utbildningsprogram och klarat deras examination. Om du senare säljer din bostad känns det skönt att kunna visa upp ett intyg på att badrumsrenoveringen är korrekt genomförd – detta höjer värdet på din bostad. Dessutom har du rätt att dra av kostnaden för renoveringen på reavinsten av försäljningen.

Höj dramatiken med mörkare färger

15 maj 2018

Har du fått nog av det ljusa och fräscha? Du är inte ensam. Allt fler väljer att överge de stockholmsvita väggarna i bostaden och söka sig mot mörkare territorier. Och är de inte just det som är charmen med målning, att det är så ätt att göra om och skapa en ny känsla i hemmet när man tröttnat på den gamla? Just nu är det mörkare tongångar som gäller, och du behöver inte vara orolig för att du gör något du kommer att ångra, tröttnar du kan du snart göra dina väggar ljusa och fina igen, antingen själv eller genom att anlita en professionell målare.

Accentuera med kristallkrona

Ett rum upplevs faktiskt inte som mindre bara för att man målar det i mörka färger. I själva verket är det så att det snarare får väggarna att upplevas som längre bort, vilket så klart får rummet att verka större. Men det behövs lite ljus och lite skimmer i ett mörkt rum. En kristallkrona kan till exempel utgöra en vacker kontrast till en mörkt blå eller grå vägg. Den lyser upp och sprider ett mångfasetterat ljus som sprider sig in i skrymslen och vrår. Med en kristallkrona som accent blir ett mörkt rum genast så sobert och elegant som det var tänkt att vara. Läs mer om kristallkronor på https://www.lyster.se/.

Vilka mörka färger passar?

Svart, mörkgrått, mörkbrunt och marinblått är de hetaste väggfärgerna just nu, och det de har gemensamt är just egenskaperna vi nämnt ovan; de skapar mystik och dramatik i ett hem, men får inte rummen att se mindre ut, bara mer ombonade och mysigare. Inredningstrenderna går överlag bort från sterila miljöer mot mer mustiga och dova färger.

Att måla med mörka färger

Att måla med mörka färger ställer större krav på målaren än vita och ljusa färger. Det syns tydligare om den som målar har bra redskap och en bra teknik, och det syns om underarbetet blivit ordentligt gjort. Är man ovan vid att måla är det därför bäst att anlita en professionell målare när man vill ha mörka färger på väggarna. Ett proffs har bra penslar, köper in högkvalitativ färg, och framför allt lägger han eller hon en stor del av arbetstiden på att få till ett bra underarbete, som ger färgen fäste och gör att ytan upplevs som jämn och fin när färgen strukits på.

Kontrasterande färger

Man kan som sagt använda sig av accessoarer som till exempel en kristallkrona för att skapa dynamik och kontrast i ett mörkt rum, men man kan så klart även måla detaljer i ljusare nyanser. Fondväggar kanske inte är det hetaste längre, men däremot är det väldigt populärt att måla delar av väggarna i en avvikande nyans, till exempel runt ett skåp eller en bokhylla. En soffgrupp kan ramas in genom att man målar i en ljusare ton runt den. Att kontrastera med ljust kan ge ett välbehövligt avbrott mot det mystiska och dramatiska när man behöver något som lättar upp.

Våga måla mörkt

Konsultera din målare och låt honom komma med tips på mörkare nyanser som kan passa i din bostad. Accentuera med speglar och kuddar i ljusare nyanser, och som kronan på verket en äkta kristallkrona som får sprida ljus och stämning och låta dina nya mörka väggar flamma och ge det rätta dramatiska intrycket.

Dessa färger och mönster är årets trend

10 maj 2018

De senaste färgtrenderna är just att det är mycket färg. Vi har ju gått från det trista vita, grå och svarta till det färgrika rosa, som går mott grått, grönt, azurblått och pastell. 

Mönster uppåt väggar och till och med tak

Vi ser också mycket mer mönster, både uppåt väggarna och på golv. Varför inte ett schack-rutigt köksgolv? Eller en randig tapet i sovrummet? I vardagsrummet kanske man vill ha tapet som går i stora medaljonger (jo, de är tillbaka!) eller i blommigt mönster som passar till en barock stil med rokoko-möbler. De modiga vågar sig på mönster på tak, och målar väggarna då i en neutral färg som inte förtar mönstret på taket.

Rosa på modet

Framför allt ser vi mycket av rosa som årets trendigaste färg. Det behöver inte vara skrikigt, utan rosa som en mjuk färg som går att matcha med sandfärgat beige färg, grönt och svart – och grått, eller grå-beige.

Grönt är skönt

En annan färg som vi ser mycket av, både i modet och i inredning är grönt. Det är allt från klargröna, till salvia-gröna färger. Allt från kaklet i badrummet till köksskåpen, till sovrum som är målade, eller tapetserade med grönt. Har man ett litet rum som man vill ska se större ut, målar man i ljusa, gröna färger, som gåt mot grått. På det sättet kan man få rummet att se större ut.

Speglar i vardagsrummet

Vi ser allt fler speglar, inte bara i badrum, utan varför inte ovanför soffan i vardagsrummet? Andra klär hela väggen med spegel för att få in både ljus och rymd i rummet.

Träd och stora växter inomhus

Trenden med stora växter fortsätter från förra året, även i år. Numera ser vi fler träd inomhus, framför allt olika fikusträd. Den med gott minne kommer ihåg benjaminfikus och yuccapalmerna från 80-talet. Varför inte? Som de flesta vet återkommer trenderna men i lite nya tappningar.

Hitta snickare i Stockholm

Behöver du en snickare i Stockholm har dui så mågna som över 2.000 att välja på. Hur hittar man guldkornen bland så många? Här är det inte priset som kan var vägledande. Tar ett företag för låga priser, bör man se upp. Vi vet ju att även snickare ska kunna leva och bo här, med vår standard och levnadsvillkor. Är det ett företag som betalar sina skatter och arbetsgivaravgifter vet vi att det smakar och kostar därefter. Då rekommenderar vi att hellre titta på företagets referenser, i stället för att stirra sig blind på pris och kostnader. Ett bra företag har goda refernser som vittnar om en nogrann snickare och som inte lämnar bygget innan det är klart och allt fungerar som det ska. Ska en snickare lämna ett bygge, bör han eller hon ta ansvar för det som är gjort. Har ngåot blivit fel ska det rättas till.

Renovera vinden

28 apr 2018

Många husägare i Göteborg har oinredda vindar som bara väntar på att bli renoverade, målade och göras beboeliga. I takt med att familjen växer sneglar man allt oftare uppåt och tänker hur skönt det skulle vara om vinden bara kunde renovera sig själv så att föräldrarna eller något av barnen kunde ta den i besittning. En inredd vind är faktiskt riktigt lyxig och definitivt en värdehöjare på huset. Inte nog med att man utökar bostadsytan, man har från vinden dessutom den bästa utsikten, antagligen genom ett vackert vindsfönster, man har den bohemiska känslan av snedställda väggar och inte sällan träbjälkar i taket – kort sagt, en miljö att trivas i.

Det stora jobbet

Men det är så klart ett stort projekt och det är väl antagligen därför som många vindar ännu står oinredda. Det är framför allt fyra områden som måste fixas när en vind ska göras beboelig: Isolering, värme, ventilation och elektricitet. Isolering måste ske både i väggar och golv och dessutom måste nya väggar sättas upp och ett nytt golv läggas. Att inreda en hel vind kan bli ett för stort projekt; man kan då välja att sätta upp nya innerväggar och inreda bara en del av vinden. Att dra upp värme och ventilation är ett jobb för en VVS-montör och hur stort ett sådant arbete blir varierar från vind till vind. Man kan dock fixa det själv om man är händig och har kunskapen om hur man gör.

Du får aldrig dra el själv

Elektriciteten är egentligen det enda område man absolut inte får beträda själv. För fasta elinstallationer måste man alltid anlita en behörig elektriker. Egenhändigt dragen el till en vind är ett recept på katastrof och dessutom olagligt. För en elektriker däremot är det inget jättestort projekt och det finns många bra elektriker i Göteborg som klarar det på någon dag eller två, beroende på hur stort utrymme det rör sig om och hur många eluttag som ska sättas in.

Renoveringsfirma på totalentreprenad

Är du nyfiken på vad det skulle kosta att inreda din vind och dra in värme, ventilation och el kan du kontakta en byggfirma i Göteborg och be om en offert på en totalentreprenad. Vid en totalentreprenad anlitar du inte VVS-montörer, snickare och elektriker separat, utan en och samma firma står för alla hantverkare och du betalar ett totalpris, som du dessutom kan komma överens om med renoveringsfirman på förhand. Detta totalpris blir i många fall billigare än om du skulle anlitat hantverkare separat och renoveringen går oftast fortare än om du själv skulle försöka koordinera arbetet.

En bra kompromiss

Är du händig och tycker om att renovera själv kan du dock klara det mesta själv vid en vindsrenovering, förutom just elen, som det är lag på att de måste utföras av behöriga elektriker. För de flesta är ändå tidsaspekten och ROT-avdraget strakt bidragande orsaker till at man väljer att låta en renoveringsfirma utföra hela arbetet på totalentreprenad. Det går fortare och blir inte mycket dyrare än att göra det själv.

Vi rekommenderar starkt det sistnämnda alternativet, i alla fall fram till målningen eller tapetseringen, som det faktiskt kan vara roligt att ta hand om själva. Att göra finishen på ett nytt vindsrum är nog så ansträngande och kan vara en bra kompromiss för den renoveringssugne. Det-här-gjorde-vi-bra-känslan infinner sig, men samtidigt är man inte helt utarbetad av en omfattande totalrenovering när man tar sitt nya vindsrum i besittning.

Läs merhttp://www.elektrikergöteborg.net.

Att tänka på när du ska anlita en kontrollansvarig

20 apr 2018

Ska du vara byggherre för en större byggnation i Stockholm? Eller ett projekt ute i en småort? Det geografiska läget spelar väldigt liten roll faktiskt. En kontrollansvarig kan behövas till olika typer av projekt, oavsett om det ska byggas i en storstad som Stockholm eller någonstans ute på glesbygden. Det som främst påverkar priset för en kontrollansvarig är projektets storlek. Är det stort, och många flitiga besök krävs för att kunna säkerställa att kontrollplanen följs, får man räkna med en lite högre slutkostnad. 

Krav på certifikat

Numera måste samtliga kontrollansvariga vara certifierade. Så har det dock inte alltid varit, men kravet finns idag i EU:s tjänstedirektiv. Kravet innebär det som det låter som – att endast personer som har ett certifikat får utföra de uppgifter som en kontrollansvarig ska göra. Hittar du en kontrollansvarig som inte kan visa upp ett certifikat, är det en stor varningsflagga. 

Självständig ställning

Det är av högsta vikt att den som är kontrollansvarig har en självständig ställning. Det här innebär att hon eller han inte kan vara nära släkt med byggherren eller till exempel arbeta på samma företag. Om någon i familjen har bestämt sig för att bli certifierad kontrollansvarig, kan du alltså inte anlita denne. Likaså gäller om det är en kollega som vidareutvecklat sin kompetens.

Var rak och tydlig i kommunikationen

Precis som när du anlitar någon för vilken tjänst som helst, har båda parter mycket att vinna på en tydlig och rak kommunikation. När det kommer till köp av till exempel hantverkartjänster, har många tvister uppstått som enkelt skulle undvikas om båda parter bara samtalade på ett bra vis. Dialog är viktigt i många av dessa situationer, och det finns inga undantag när det kommer till att anlita en kontrollansvarig. Faktum är att det är bra att låta honom eller henne komma in så tidigt som möjligt i processen, eftersom många viktiga beslut och vägval sker redan innan själva byggstarten. 

Kan bli dyrare i Stockholm och andra större städer

Utan någon tydlig källa som styrker detta, finns det skäl att anta att det kan bli något dyrare att anlita en kontrollansvarig i Stockholm än om man gör det på en lite mindre ort. Lönerna är generellt sett högre i huvudstaden, och priset på tjänster överlag, vilket även bör påverka yrkesgruppen kontrollansvariga. 

Med det sagt kan det finnas fördelar att anlita en kontrollansvarig i Stockholm gentemot att göra det på en mindre ort. Behöver man någon till ett bygge som ligger riktigt avlägset till, finns en risk att resekostnaderna blir höga i slutändan. En annan fördel är att man har ett större urval att välja mellan i större städer. Man kan då ta sig tiden att kontakta flera firmor, få offerter och känna av den som ska vara kontrollansvarig. Det är viktigt att ett förtroende finns. 

Måla tak – behövs det?

16 apr 2018

Har man ett plåttak som har hållit i 20, 30 år kan det vara bäst att se över det. Plåttak har en mycket lång hållbarhet. Men efter så många år har det blivit slitet. De målarfärger som finns idag hjälper till att hålla nederbörden borta. Framför allt om man efter ommålmningen ytbehandlar taket ordentligt. Det finns nya färger som är bättre än de gamla plastfärgerna som man oftast målade med. Med tiden har färgen flagnat av och taken ser bedrövliga ut. Då är det läge att måla om så ser taken både snygga ut och håller längre.  

Så målar du om ditt plåttak

Det första du bör göra är att kontrollera takets skick. Finns det något som behöver repareras? Hur ser isoleringen och fogarna ut? Finns det för stora brister bör du lägga ett nytt tak. Om du ser att fogarna inte har hållit bör du lägga ett nytt. Om det inte är alltför slitet, kan du göra ett så kallat Gitterritts-test. Det innebär att du kontrollerar vidhäftningen på plåttaket. Då använder du ett redskap som skär ett rutmönster i underlaget, fäster en tejp på underlaget och rycker bort tejpen. Då kan du se hur bra vidhäftningen är på plåten. Om det inte hamnar för mycket färg på tejpen, kan du ha kvar färgen. Om inte bör du definitivt måla om det.

För det andra bör du rengöra taket med 800 bar hetvatten. Borsta taket med en styv borste. Få bort alla smutsfläckar. Får du inte bort dem riskerar du att målarfärgen inte fäster ordentligt. Skrapa sedan bort all färg som är lös. Skölj efter det grundligt. All rost måste bort. Bäst är att skrapa bort det.

Efter det grundmålar du taket med en metallprimer. Sedan bör du måla taket med en färg för plåttak. Fråga färghandlaren om vilken målarfärg  som du bör använda.

Viktigt skilja på liggande och stående plåt

– Liggande plåt utsätts för mycket större påfrestningar och där måste man ha oljebaserade färger. De miljövänliga och vattenbaserade färgerna utan lösningsmedel går bra till stående, vertikal plåt, men klarar inte riktigt att stå emot när vatten inte rinner bort, säger Ken Kennard till tidningen Vi i villa.

Om du tycker detta är svårt kan du med fördel anlita en hantverkare som kan måla om taket. Då får du en professionell hantverkare som snabbt kan se vad som behöver göras, om du behöver lägga helt nytt tak, eller om det räcker med en renovering. Det finns ett 20-tal takläggare, eller hantverkare som renoverar tak.

Det viktiga när man väljer hantverkare för takläggning eller takrenoveringar är att välja någon som både är seriös, noggrann och är ansvarsfull. Du vill ju inte ha en hantverkare som bara hr gjort halva jobbet, eller hur? Taket är bland det absolut viktigaste på ditt hus.Välj ett företag som har erfarenhet av renoveringar och byggprojekt och som har bra referenser. Känner du inte till någon som är duktig, kan du alltid googla tak Umeå, om det är i Umeå som du behöver lägga om eller renovera tak. Läs mer om ett företag som lägger tak i Umeå på: http://www.tak-umeå.se.

Hur hittar man rätt hantverkare för en badrumsrenovering?

12 apr 2018

Är det dags att renovera badrummet?  Bor du i Stockholms området? Ska du få till rätt när det kommer till badrumsrenoveringar gäller det att du hittar en erfaren och noggrann hantverkare. En som ser om rören i badrummet behöver bytas ut, som inte bara sätter igång med renoveringen utan att ha analyserat status på våtrumsmatta, porslin och som kan komma med råd och tips som är bäst för kunden. Den som någon gång har haft hemma hantverkare gillar inte dem som kommer hem till en och endast gör det som de ska och sedan inte bryr sig om sina kunder. Var hittar man en hantverkare som på riktigt bryr sig om sina kunder? Någon som ser vad som behöver göras och påpekar det för sin kund. Att få rätt service av en hantverkare är att också få rätt råd från någon som är professionell.

Hantverkare av det rätta virket

Det finns de som noggrant analyserar det som de ska renovera, som gör egna självständiga analyser av vad som behöver rivas ut. Som inte bara river ut allt, utan tanke på sakernas hållbarhet och kondition. När de sedan ger offert, har de varit på plats och vet hur omfattande arbetet bör bli. Då kan de ta hem det slags byggmaterial som du önskar dig. Självklart kan du som kund själv ta hem det slags byggmaterial som du vill ha. Glöm inte att man faktiskt kan skaffa begagnat byggmaterial och återvinna det om det är i väldigt gott skick.

Då kommer du undan med både miljövänligt material och mindre utgifter. Det är skonsamt mot miljön och mot dig själv. Det är rekommenderat att alla försöker bli mer miljövänliga och göra det man själv kan göra.

Några råd om man vill skaffa fram begagnat byggmaterial:

1. Svårigheten när det kommer till att återvinna begagnat byggmaterial är att det inte finns någon köptjänst för det. Man måste själv ge sig ut och försöka hitta det materialet på egen hand. Så om du känner till någon som renoverar, ge dig hem till dem och be att få ta vara på byggmaterialet. Eller ta kontakt med företag som renoverar nära dig och be dem riva på ett skonsamt sätt. Man har inte någon användning för sönderrivet byggmaterial. Det är lite bökigt att be hantverkarna riva på ett skonsamt sätt eftersom det tar längre tid för dem att riva ut på det sättet.

2. Det gäller att komma över känslan av genans, som kan komma med att be att få någon annans ”skräp”. Många kan känna det som något besvärligt och som man drar sig för att göra. Men vänd på steken, och tänk att du gör alla en tjänst genom att be om att få ta hem det som andra är beredda att slänga. Många blir bara tacksamma över att någon kommer och hämtar det som de annars bara skulle ha slängt.

Dessutom kommer du att skatta dig lycklig att kunna renovera med material som du inte har lagt tusentals kronor på.

Funderar du på att göra en tillbyggnad?

4 apr 2018

Ska du bygga ett garage åt din bil?  När man bygger ett garage behöver man säkrare portar än de vanliga garageportar som man annars ser på våra garage. Varför inte i så fall välja garageportar från ett företag som är experter på säkerhet? Vem kan säkerhet bättre än ett säkerhetsföretag som installerar säkerhetsdörrar, gallerdörrar och inbrottssäkra jalusier? Man vill inte ge möjligheter för inbrottstjuvar att ta sig in i sitt hus genom garaget. Ofta är det garageportarna som är husets svagaste punkt. Har man dessutom garaget som är insynsskyddat av höga häckar eller säga staket är det lätt för en inbrottstjuv att ta sig in via garageportarna. Ge dem inte den chansen, byt till säkrare garageportar!

Finns bättre isolerade gargeportar

Det finns numera garageportar som isolerar så att värmen behålls inomhus, i garaget. Det finns ett stort utbud av garageportar numera. De har olika säger och former. Det är bara att välja. Det finns garageportar med dragfjädrar, motor och manuella garageportar. Oberoende om ditt hus är av gammalt snitt, eller är ett mer modernt hus, finns det garageportar som passar för de olika stilar som krävs för att passa in i husets struktur. Har du ett gammalt garage som du hellre gör om och inreder till ett arbetsrum, eller hobbyrum, kan du behöva byta garagedörrarna till säkrare sådana. Man vill inte överraskas av inbrottstjuvar som tar sig in via garaget. Då kan du inreda både med garageport och vanlig entrédörr så att du känner dig trygg med att ingen kommer in den vägen. Det finns numera garageportar som isolerar bättre än förut. Du behöver inte längre elda för kråkorna med bättre isolerade garageportar.

Göra om garaget till ett rum

Många som bygger garage som en utbyggnad på sitt hus, ser ofta helt andra användningsområden för sin utbyggnad. Om man har ett inbyggt garage och senare gör om det till ett fritidsrum, får man ett större hus utan att behöva ansöka om bygglov. Utbyggnaden finns ju redan där. I stället kan man bygga en behändig carport till bilen, med tillhörande eluttag, ifall man behöver värma motorn innan man ger sig iväg under kalla vinterdagar.

Så väljer du färger hemma

23 mar 2018

Vilken färg ska man välja? Det är ju en rolig process, när man har bestämt sig för att renovera, och har bestämt sig för en hantverkare, och sedan planera färger, tapeter och mönster. Kanske man till och med byter ut någon möbel, eller flera när man ändå är i farten och ska göra om hemma? Så hur ska man tänka när det kommer till färgsättning?

Om du vill ha rum som ser större ut

Grundreceptet på ett rum som är litet, men som man vill ska se större ut, är att man ska antingen tapetsera eller måla med ljusa färger. Man ska inte dela av väggen med panel, eller något bård, utan ha enhetliga tapeter och väggar för att de ska ge ett intryck av att rummet är större än vad det är.

Om du vill ha rum som ser mindre ut

Har man ett stort rum som man vill ska se lite mindre och mer ombonat ut, ska man alltså välja en mörkare färg. Vill man ge ett ombonat intryck kan man med fördel välja en tapet med mönster.

Om du vill ha rum som ser bredare ut

Har man ett rum som är trångt och ett rektangulärt rum, bör du inte välja en tapet som är randig på tvären, inte heller en randig tapet på höjden. Här rekommenderar vi en ljus tapet, med något valfritt mönster, till exempel små blommor, små rutor och så vidare. Stora mönster gör att rummet ser mindre ut, små mönster gör att det ser större ut.

Hur ska man göra när man vill kombinera färger? 

Vilka färger passar ihop? Egentligen är det så att alla färger passar ihop, det kommer an på nyanserna om färgerna ska passa ihop. Gå till en färghandel och be om prover, så lägger du färgerna bredvid varandra och kan på så sätt avgöra vilka nyanser som du anser passar ihop. Känner du dig osäker på vilka som passar ihop, kan du antingen fråga din färghandlare, en inredare eller en arkitekt om råd. Det är osäkert om du kan få råd kostnadsfritt, det låter vara osagt, men fråga innan du får ställa frågan om du kan göra det kostnadsfritt.

Hur hittar du någon som kan måla eller tapetser åt dig?

Då du behöver en hantverkare som ska göra jobbet åt dig, är det bra att först fråga vänner och bekanta om de känner någon som de kan rekommendera. Kruxet är bara den att även om de är nöjda med den hantverkaren, är det inte säkert att du blir det. Ett annat sätt är att googla snickare Täby (om du råkar bo i Täby), eller snickare och sedan skriver du ortsnamnet där du bor. Då får du upp flera olika förslag på hantverkare på din ort. Be sedan om offert. Då jämrför du priserna med varandra och tar in den som verkar bäst. Råkar du bo i Täby kan du fortsätta läsa om en hantverkare på: snickaretäby.nu.

Så renoverar du gamla fönster

16 mar 2018

Har du gamla fönster som du behöver renovera? Gamla fönster är rena rama rariteterna och behöver handskas med varsamhet och bör handskas med respekt för det gamla hantverket. Riktigt gamla fönster kan egentligen hålla i evigheter, så länge man sköter om dem, underhåller dem, målar om och ersätter gamla fönsterbågar och karmar med nytt fräsch material.

I många hus i Sverige kan fönstren till och med vara K-märkta och så får man egentligen inte göra så mycket med huset, eller inredningen, liksom med fönstren, annat än underhålla dem och se till att de fortsätter vara i ett fint skick. Har du riktigt smal fönster, bör du renovera dem så som man gjorde när de en gång byggdes.

1. Flagnar färgen? Har kittet spruckit? Då vet du att det är dags att renovera dina gamla fönster. Då är det dags att haka av dina fönster och lägga ett provisoriskt fönsterparaply, som skyddar huset från väta, kalla vindar och blåst. Dessuomt bör du spika fast minst två brädor över fönstret så att inte det nya fönstret tippar utåt när du monterar det. Sedan är det bara att haka av fönstren.

2. Stryk lite linoljevax på kittet och färgen, så blir det lättare att skrapa bort allt det. Gör det med en kittskrapa och rengöra kittfalsen med skrapan. Grunda den rengjorda kittelfasen med schellacklösning som du penslar med.

3. Gör sedan i ordning linoljekitt. När det är klart, lägger du på det på ditt fönster med en mjuk och väl rengjord kittkniv med rätvinkliga hörn, för att få riktigt snygga hörn på fönstret.

4. Gör i ordning pimpstensmjöl, eller köp färdigt. Pensla det över fönsterglaset och fittfalsen. Den ska suga upp eventuell överskottsoljan och göra det lättare att putsa fönstret sedan.

5. Här bör du se över fönstrets båge oh karmar. Behöver de målas om kan du först värma färgen med en varmluftspistol eller kittlarna som underlättar skrapningen av färgen.

6. Sedan är det så dags att måla om dem med linoljefärg, som du har blandat själv, med de färgpigment som du önskar ha. Du bör stryka färg i minst tre lager för att de ska få den önskade färgen.

Är detta för tidskrävande, eller för svårt, kan du alltid anlita en professionell målare som kan denna process på sina fem fingrar. Då renoverar de dina fönster på noll tid och du får fina och hållbara fönster för många år framöver. Läs mer på http://www.fönsterrenoveringstockholm.com.

Fördelarna med moderna väderskydd

5 mar 2018

När det nu byggs så mycket i Stockholm och hela Sverige har väderskydd blivit något som allt fler byggherrar har fått upp ögenen för. Tidigare har husbyggen och renoveringar varit något som mest förekommit under de varmare årstiderna, men nu när så mycket ska byggas kan en byggstart ske nästan året runt. Detta är till stor del de moderna väderskyddens förtjänst. De nyare väderskydden är otroligt effektiva på att stänga ute regn, snö, blåst och kyla och ger dem som jobbar på bygget en mycket större komfort, vilket gör att arbetskoncentrationen inte påverka av yttre omständigheter. Alla vinner.

Nya tider

De gamla byggare som fnyst på näsan åt väderskydd och sagt att det är för veklingar får se sig överbevisade av den effektivitet i byggandet som de nya väderskydden ligger till grund för, och allt fler byggherrar börjar se på väderskydd som en investering i stället för en onödig kostnad. En annan stor fördel med väderskydd är att de fuktsäkrar huset på ett betydligt bättre skydd. Att bygga under fuktiga årstider medförde förut ofta att man byggde in fukten i huset, något som undviks när man har ett väderskydd som håller allt torrt och fint. Det är en lösning som är bra för alla, byggledare, arbetare, och framtida boende i huset.

De moderna väderskyddens uppbyggnad

Ett väderskydd ska kunna täcka ett helt hus och dessutom lämna plats till de som jobbar på huset, vilket ofta gör det till enväldigt stor konstruktion. Varje väderskydd byggs specifikt efter det hus som det ska täcka och man kan se bygget som ett stort mekano. Underst bestå ett väderskydd av ett fackverk av aluminium, uppbyggt av små beståndsdelar i olika former och med olika funktioner. Ovanpå detta skelett dras sedan vanligen en duk i PVC-plast eller skivor av antingen plåt eller plast. Ovanför taket byggs ett fackverk i samma material med en nockkonstruktion som ger et färdiga väderskyddet utseendet av ett stort plasttäckt hus som står runt det riktiga huset och skyddar både det och de som jobbar på det. Vid ett nybygge händer det att hela väderskyddet byggs i förväg, men ibland kan det också vara så att väderskyddet stiger i våningarna allt eftersom huset byggs. Detta kallas för en klättrande konstruktion. Vid alla byggen av väderskydd tas hänsyn till husets dimensioner, vädret och andr omkringliggande funktioner.

Varmt och bekvämt

Ett väderskydd är fantastiks när det gäller att skapa en god arbetsmiljö. Innanför skyddet kan arbetarna jobba utan att frysa eller riskera att blåsa ner. Som komplement till väderskydden finns ofta en värmefläkt som blåser upp varm luft innanför skyddet och bidrar till en behaglig temperatur. Undersökningar visar att produktionstakten öar avsevärt på byggen som investerat i väderskydd. Färre pauser för att värma sig är till exempel en stark anledning till det.

Ställningsfirmor

Ofta byggs väderskydden av speciella ställningsfirmor, som har ett brett utbud av olika modeller och lösningar. De tar all information om bygget, dimensioner, när bygget ska ske oss, och skapar ett skräddarsytt skydd för byggarbetsplatsen. Innan byggstart reses väderskyddet och sedan kan klartecken ges för byggstart, oavsett tid på året.

Goda nyheter inom inredning

25 feb 2018

Det finns goda nyheter för inredningstrenderna i år. Färgerna är tillbaka, om nu någon har missat det. Färgerna är definitivt tillbaka i alla rum.

Nu vill vi ha svarta kök och färghandlarna tror på mer färger i kök och badrum. De tror att vi kommer att vilja ha fler och starkare färger i köket, i alla fall. Där kan vi se hela paljetten av färger och inredning inspirerat i naturmaterial, som textiler och material i synliga träslag, som bambu. Även glas kommer stort inom inredning, liksom sten, ull, lin och metallfärger, som silver, brons och så vidare. Så låt dig inspireras av naturens färger och textur när du väljer färger på tapeter och väggar i år. Vad i naturen gillar du? Här kan du tapetsera i blommigt, med mönster av grönsaker och frukter och örter. Vi ser mer färgglädje och fantasi både på mönster och färger.

Mer teknik i köket

Vi kommer också att se ännu mer teknik i köket i år. Varför inte en fläkt som suger ner matos istället för upp? Vi kommer också att se mer udda saker i köket, som TV-skärm, dator, en säng (?) eller ett loft ovanför köket. Allt för att kunna utnyttja varje kvadratmeter av bostadens yta. Här kommer alla sorts lampor att hänga. Borta är de nakna glödlamporna, istället kanske du ser en golvlampa, eller en vacker kristallkrona. 

Bort med överskåp och spisfläkt

Vi tar bort överskåp och fläktar ovanför spisen. Det gör vi för att få köken att se större ut. Eftersom köket alltmer har byggts ihop med vardagsrummet, kommer köket mer att se ut som en förlängd del av vardagsrummet. Det gör att att gränsen mellan kök och umgänge suddas ut. Vi vistas mer i köket än förut. Därför kommer vi att se fler behagliga stolar för att kunna sitta länge och umgås vid matbordet. Samtidigt ser vi stramare köksinredningar. Allt plotter göms undan. Kokplattan syns knappt, diskmaskin och ugn göms undan i inredningen. Trots att färgerna kommer tillbaka innebär det inte att allt går i mörka färger, vi ser även ljus färger i alla sorts nyanser. En väldigt populär färg i år är ljust grönt som går i grå nyanser, Sage på engelska och salvia på svenska. Då får du ett hum om i vilken ton färgen går.

Mer naturmaterial i köket

Naturmaterial fortsätter att inspirera inredningarna även i år. Även hållbara saker. Vi köper färre, men dyrare saker. Masskonsumtionen är förbi och vi vill hellre köpa saker som vi vill behålla för längre tid framöver.

Uppdaterat taksäkerhet ger färre olyckor

23 feb 2018

Hur många olyckor i Sverige skulle kunna ha förhindrats genom ett bättre säkerhetstänk? Frågan är rent hypotetisk - olyckor kan ske även om man har extremt fokus på säkerheten; men den leder oss ändå till ett område där många olyckor de facto skulle kunna ha förhindrats. 

För villaägare runt om i Sverige så handlar nämligen en av de vanligaste olyckorna - som är knutna till bostaden - om att man faller från sitt tak. Något som främst sker under vinterhalvåret då man, helt enkelt, måste gå upp för att skotta bort all snö som annars riskerar att skada taket. Man är ofta stressad, det är kallt, det är halt och man ramlar helt enkelt ner från taket. 

Mycket viktigt med skyddsutrustning

Det talande i detta är att man sällan använder sig av någon skyddsutrustning över huvudtaget.  En säkerhetslina - fäst i en ankarpunkt - skulle ha förhindrat ett sådant fall. Förmodligen skulle även exempelvis en gångbrygga kunna ha förhindrat att personen i fråga halkade, medan ett snörasskydd skulle ha bromsat upp farten (förutsatt att personen i fråga gled vid tillfället). Kort och gott: de flesta takrelaterade olyckor skulle ej ha ägt rum om det funnit ett större fokus på taksäkerhet. Det finns krav också då man talar om taksäkerhet. 

Äger du en villa i Stockholm och behöver anlita exempelvis en sotare, en takläggare eller en plåtslagare så kommer dessa yrkesmän att kräva ett säkert tak för att genomföra jobbet. Det är också på din lott taksäkerhet faller då det kommer till ditt eget hus – det är inte, som många tror, upp till exempelvis den sotare du anlitar att säkra sig själv vid sitt arbete. Det kommer han att göra - men du måste se till att det finns saker som gör hans jobb säkrare också. Bärläktssteg, ankarpunkt, nockräcke, gångbryggor, glidskydd, takstege, skyddsräcke, säkerhetssteg är några viktiga lösningar inom taksäkerhet – hur många av dessa finns på din villa i Stockholm?

Låt ett företag inom taksäkerhet se över din villa

Det bästa sättet att komma till bukt med problemet och få ett säkert tak att vistas på är att låta ett företag, verksamt inom taksäkerhet, se över vilka lösningar som skulle vara gångbara. I många fall så kan det redan finnas vissa detaljer på taket som finns där för att göra det säkert – detaljer somd ock slitits så pass hårt av tidens tand att de inte längre är att anse som funktionella. Där krävs en uppdatering. Taksäkerhet handlar lika mycket om översikt som om att montera nya skydd. Ett skyddsräcke som rostat sönder ger definitivt inte den trygghet man behöver. Oavsett vilken typ av villa du äger i Stockholm och oavsett hur högt tak det handlar om så ska det finnas lämpliga lösningar gällande säkerhet. Se till att ta ditt ansvar - både för din egen och för andras skull. Läs mer här om taksäkerhet i Stockholm: taksäkerhetstockholm.nu.

Golvslipning – vad du måste tänka på med gamla trägolv

21 feb 2018

Byggnadsvård är inte en nymodighet, även om intresset för gamla byggnader och hur man tar hand om dem bäst har stigit rejält de senaste åren. Byggnadsvård är något som tidigare generationer naturligt ägnat sig åt i alla tider både i Stockholm och ute i landet – inte som en hobby utan av nödvändighet. Innan slit- och slängsamhället var man tvungen att se efter det man hade, det gick inte att ersätta något som var slitet eller trasigt, man fick se till att underhålla och laga så gott det gick.

Det är dessa människors enträgna slit med att hålla efter bland annat sina gamla trägolv som gör att vi i Stockholm idag har förmånen att få gå över sekelgamla golv i våra bostäder. Gamla tiders trägolv lades ju för att hålla i generationer, och många av dem har gjort det tack vare att de rengjorts noga och slipats till nyskick med jämna mellanrum. Golvslipning är en nödvändighet när ett ytskikt nötts ner och golvet börjar bli trärent, och något som bör göras med stor noggrannhet och precision, annars kan det sluta illa.

Vikten av att använda rätt utrustning

Om du bestämt dig för att slipa ditt golv själv vill vi till att börja med säga att det i de flesta fall är bäst att anlita en professionell golvslipare om du har ett gammalt värdefullt golv. Har man aldrig använt en golvslipningsmaskin förut kan det vara svårt i början. Men är du en händig person med god motorik och läser på lite så kan du nog fixa det. Vi ger här en kort beskrivning av hur det går till.

Det första du behöver är en golvslipningsmaskin. En sådan kan du hyra hos en maskinuthyrare eller golvfirma. När du ska hyra din maskin är det viktigt att du berättar för uthyraren precis vilken typ av golv du har, hur det är ytbehandlat, och hur stort det är. Beroende på dessa faktorer kan uthyraren avgöra vilken typ av maskin som passar bäst. Vissa maskiner är också mer lätthanterliga och passar bättre för nybörjare.

Förberedelser

Innan slipningen börjar ska du förstås ta bort alla möbler och gör rent golvet ordentligt. När man arbetar kan det vara bra att ha ett fönster öppet. Även om moderna golvslipningsmaskiner ofta har en dammuppsugningsfunktion brukar det ändå kunna damma rätt rejält när man slipar ett trägolv.

När du slipar

Grundprincipen vid golvslipning är att man börjar med ett grovt slippapper, vanligen grovhet 40, och sedan gör upprepade slipningar med allt finare papper. Det brukar krävas minst två, ibland fyra eller fler, slipningar innan du fått ner ytskiktet och gett träet en jämn och fin yta.

När du slipar är det mycket viktigt att du hela tiden ser till att hålla maskinen i rörelse. Börja gå med den innan du sätter på den och fortsätt sedan gå. Stannar du med maskinen igång gräver den sig neråt och kan orsaka dalar eller hack i golvet, skador som kan vara svåra att åtgärda. Skulle något sådant hända är det bäst att du stänger av maskinen och ringer en professionell golvslipare som kan hjälpa dig.

Ytbehandling

När du slipat med maskinen kan du slipa längs väggarna med en handslip tills golvet ser fint och jämnt ut. Sedan är det dags för ytbehandling. Vanliga ytbehandlingar är lack, olja och vax. Lack ger den hårdaste och tåligaste ytan, medan andra ytbehandlingar ger en mjukare och ömtåligare yta, men som enligt många är vackrare och skönare att gå på.

När du skall lacka häller du ut lacket och stryker långsamt ut det med en bred pensel. Vänta sedan några timmar och låt lacket torka, och slipa sedan med ett fint slippapper. Upprepa behandlingen en eller två gånger. Ju fler lager du lägger på, desto tåligare blir golvet. DU kan naturligtvis vänta någon dag mellan lagren om du inte hinner göra allt samma dag. Se bara till att slipa fint och dammsuga mellan varje lager. När du är nöjd låter du golvet vila i minst ett dygn innan du ställer tillbaka möblerna. Klart!

← Äldre inlägg