Blogg

Korta utbildningar för elektriker och målare

9 jan 2018

Det råder verkligen en riktig byggboom runt om i vårt avlånga land. Som bekant är det trångbott i storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm, medan landsbygden dessvärre avfolkas. Det är inte bara nya bostäder som byggs, vi renoverar som aldrig förr. Det är nya köksinredningar och nya badrum som ska till. Därför råder det en stor efterfrågan på både elektriker och målare. Det är all time high för dessa yrken eftersom vi ser en stor byggboom just nu och ingen avmattning syns i den närmaste framtiden. Så vad tjänar en elektriker och en målare?

Inte så stor skillnad på lönen

Det är inte så stor skillnad i lönen mellan en målare och elektriker. En elektriker hanterar farlig energi, medan en målare visserligen tvingas inandas farliga ångor om de målar med terpentin-baserad målarfärg. Just därför har man gått över till vattenbaserad målarfärg eftersom ångorna från terpentin är skadlig. I övrigt är löneskillnaderna mellan lägst och högsta lön erna påtagliga. Bland dem med lägst månadslön, ligger marknadsundersökare och intervjuare på drygt 19 000 i månaden. Vi ser även kafé, konditor-biträden och städare som tjänar drygt 20 000 kronor. Inte oväntat har vi chefer inom bank, finans, försäkring har drygt 120 000 kronor i månadslön, sedan kommer mäklar inom finans, specialistläkare på cirka 75 000 kronor i månadslön, statliga, kommunala och landstingsdirektörer på drygt 74 000 kronor. I jämförelse hamnar målare och elektriker lönerna i mellan läge av lönenivåer, med runt 30 000 kronor i månaden.

De med akademisk utbildning är förlorare

En journalist tjänar kring 30 000 kronor i månaden och många av dem har akademisk utbildning. Med tanke på deras långa utbildning, med studielån som följd utgör deras löner en påtaglig skillnad jämfört med målarlöner, där enbart gymnasieutbildning och elektrikeryrken, enbart kräver gymnasiekompetens. Att de hamnar på samma lönenivå, innebär att de som är akademiskt utbildade, med studielån som ska betalas tillbaka, nästan får en straffskatt för att de har valt att utbilda sig på universitet och högskola. Det innebär att det egentligen inte alls lönar sig att utbilda sig på universitetet, om man inte väljer att läsa medicin, ekonomi, juridik, eller till att bli ingenjör. Det är synd, för alla samhällen behöver akademiskt skolade yrkesmän – och kvinnor. Att utbildas akademiskt handlar om att tillgodogöra sig ett annat analytiskt tänkande. Det handlar om att föra ett samhälle framåt. Den som inte känner till sin omgivning, sin historia kan inte se framåt. Den som inte lär sig tänka intellektuellt saknar kunskap. 

Båda behövs

Båda yrken behövs; både de praktiska och de intellektuella. En intellektuell har en annan funktion att fylla, än den som kan påverka hus och inredning. En som är intellektuell kanske inte är lika duktig på att lösa praktiska problem, men kan däremot föra debatt, formulera diskussioner som är viktiga för ett samhälle att föra. Men det är viktigt att vad man än tycker, att alltid anlita ett proffs när det kommer till livsfarliga ledningar som enbart elektriker i Stockholm får hantera.

Vad kostar det att slipa golv i Stockholm?

26 dec 2017

Det mesta skiljer sig i pris om man jämför priserna i Stockholm mot någon mindre stad i Sverige. Det är helt enkelt dyrare i storstaden och inom vissa branscher är priserna betydligt högre. Det är exempelvis bostadsbrist vilket skapat en mycket stor värdeökning på bostäder. Men även inom hantverksyrken går det att se stora nationella skillnader. Inom vissa hantverksyrken är bristen mycket stor i storstäderna vilket gör att lönerna pressas upp och priserna inte pressas ner av någon större konkurrens.

Vad är priset?

Hur företagen presenterar sina priser varierar en hel del. Ett par företag som erbjuder golvslipning i och omkring Stockholm visar inte upp ett enda prisförslag. För att få veta vad det kostar krävs att kunden fyller i ett formulär för att en enskild offert ska kunna delas ut. Andra ger exempel på hur mycket en slipning kostar per kvadratmeter med specifika metoder.

Flera anger även att priset enbart gäller ”i Stockholm”. Självklart kan man beställa tjänsten från företag om man bor i annan stad men då får man alltså räkna med en viss utkörningsavgift. Är det ett litet jobb kan det helt enkelt bli ekonomiskt ohållbart. Men är det större golvslipning som ska ske kan det mycket väl vara värt att ta in offerter från företag från Stockholm och städer i närheten.

Det finns även ytterligare en punkt som kan påverka priset. När en golvslipning ska genomföras förväntar sig företaget att kunden har tagit bort alla saker från rummet samt monterat bort socklar. Det kan självklart genomföras av hantverkarna men då får man betala extra. Sker golvslipningen i köket behöver även vitvaror som kyl, frys och diskmaskin monteras bort inför att slipningen ska genomföras.

Kortfattat kan sägas att det är svårt att få fram ett exakt pris om inte en offert beställs. Därmed bör man alltid beställa offerter från flera företag för att inte betala onödigt mycket.

Var kan tjänsten beställas?

Att företag som jobbar med montering och underhåll av olika slags trägolv även erbjuder golvslipning är väntat. Men det går även att få tjänsten hos flera företag som säljer byggmaterial. Fördelen ligger där i att man kan gå och titta och känna på olika golv innan man bestämmer sig för om man väljer att slipa befintligt golv eller köpa nytt golv. Den som bestämmer sig för att köpa nytt kan direkt på plats beställa montering.

Ofta har inte dessa byggföretag egna montörer och hantverkare utan samarbetar med olika hantverkare runt om i Stockholm. Men det är ändå byggföretaget man har kontakt med och som även står för garantin.

Badrumsrenoveringar i Stockholm – vad bör man tänka på?

23 dec 2017

När det är dags för en badrumsrenovering någonstans i Stockholmsregionen finns det en mängd av saker man ska hålla koll på och ta hand om. Vilka som kan behöva anlitas kan du läsa mer om nedan. Men hur vet man till exempel att de man anlitar är seriösa?

Anlita auktoriserade våtrumsspecialister

Det finns faktiskt en uppsjö av organisationer som tar fram branschregler för i stort sett alla branscher inom hantverksyrkena. De erbjuder medlemmarna utbildningar, som går ut på att uppdatera medlemmarna inom de senaste teknikerna och materialen, och riktlinjer för hur de ska sköta sina arbeten. Hur gynnar det dig som kund då?  Eftersom hantverkarna måste följa vissa regler och nå upp till vissa krav för att få vara med i organisationerna kan du känna dig säker på att just dessa företag håller måttet.

Vissa organisationer delar dessutom ut auktoriseringar till lämpliga företag vilket gör det ännu lättare för dig att se vilka som är seriösa och som kan sin sak. För att veta om företaget du planerat är medlem i en sådan organisation kan du helt enkelt fråga!

En annan sak du kan tänka på när du anlitar någon för badrumsrenoveringar i Stockholm är att komma med synpunkter och eventuella klagomål så fort som möjligt så att problemet kan bli åtgärdat direkt. Det är inte alltid man får hjälp av företagen när det gått ett tag.

Vilka hantverkare behövs vid badrumsrenoveringar?

Om man har lyckats få tag i ett företag som erbjuder totalentreprenad behöver man inte tänka på alla hantverkare som behövs till badrumsrenoveringen, utan man har kontakt med ett enda företag och de sköter kontakten med övriga. Men har man inte haft turen att få tag i en sådan deal måste du ta kontakt med alla själv. Här finns en lista på några av hantverkarna som kan behövas till din renovering.  

Snickare – behövs nästan alltid vid renoveringar, i olika utsträckningar. När det kommer till just badrumsrenoveringar kanske de inte gör så mycket mer än att bygga möbler, det beror lite på vad man har tänkt sig.

Målare – ifall man hellre vill ha målade/tapetserade väggar/tak i rummet, en målare kan även behövas till att måla möbler och annan inredning.

Plattsättare – till kakel och klinker som man ofta använder sig av till golv och väggar i ett badrum. Eftersom det är ett våtrum är det viktigt att det görs ordentligt så att allt är tätt och vattensäkert.

VVS-tekniker – eftersom VVS står för vatten, ventilation och sanitet kan man kanske själv räkna ut varför man kan behöva en VVS-tekniker.

Elektriker – för att kunna ha el, såklart. Framförallt för att kunna ha en säker belysning men också för att kunna ha eluttag i badrummet.

Mattläggare – kan du behöva om du bestämt dig för att lägga en våtrumsmatta på golv och/eller väggar.

Städare – använder man sig ofta av när renoveringen är klar eftersom det nästan är lite kaos runt om ibland (det brukar ligga spån och damm i massor efter ett bygge/en renovering).

Läs mer på http://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/.

Lernia – En väg till måleriyrket

27 jul 2017

För dig som vill bli målare finns flera utbildningsvägar. En väg är att gå en fristående kurs hos företag som specialiserat sig på kortare utbildningar inom yrken där chansen att få jobb är goda. Som ett exempel kan Lernia nämnas. År 2017 erbjöd de två kursstarter på målningsutbildning i Uppsala. Då det är ett praktiskt arbete fanns inte möjligheten till distansstudier vilket gör att man måste vara på plats för att genomföra kursen.

Här presenteras hur kursen i Uppsala var upplagd. Regionala skillnader kan förekomma mellan de olika måleriutbildningarna över landet men det visar ändå generellt hur Lernia jobbar med sina utbildningar.

Kursstart: År 2017 startades två utbildningar. Den första hade kursstart 14:e augusti och den andra 23:e oktober. Det handlar alltså inte om en vår- och en höststart utan bägge kurserna startade på hösten.

Längd: Kurserna var exakt lika långa, dvs 51 veckor.

CSN: En stor fördel är att dessa kurser är CSN-berättigade. Därmed ges möjlighet att välja denna utbildning som en fortsättning efter gymnasiet eller senare i livet. Att få tjänstledigt från sin arbetsplats i ett år för studier bör inte vara något problem. På de allra flesta arbetsplatser får inte ens chefen neka tjänstledighet om detta ansöks för studier.

Studieform: Utbildningen är ”bunden till studieort”. Därmed måste deltagarna ta sig till Uppsala under det år som kursen löper. Med tanke på den stora bostadsbrist som finns i Uppsala kan det bli problem att hitta ett boende. Men samtidigt går det tåg till närliggande orter så som Tierp, Skutskär och Furuvik för de som kan tänka sig pendla 20-30 minuter. Mycket goda förbindelser finns även till Gävle och Stockholm.

Examen: Efter att målarutbildningen genomförts ges betyg på gymnasienivå. Det betyder att betygsskalan är samma som på gymnasiet och att utbildningen ger en gymnasial utbildningsnivå inom måleriyrket. Det skapar möjlighet att börja jobba som målare. Vill man sedan utbilda sig mer inom måleriyrket finns specialkurser hos flera olika aktörer. Det går att genomföra i Uppsala men även i ett flertal andra städer.

Studietakt: Studietakten är 100%.

Sammanfattning

En väg för att bli målare är att gå någon av de kurser som fristående företag erbjuder. Ett utbildningsföretag är Lernia som bland annat har erbjudit denna utbildning i Uppsala. Utbildningen är på plats (ej på distans), på 100% och är CSN-berättigad. Efter utbildningen kan eleverna söka arbete som målare då utbildningen ger en gymnasial utbildningsnivå. Efter godkänd kurs kan även kurser genomföras för spetskompetens inom måleriyrket.

Måla som en professionell målare i Stockholm

17 mar 2017

Då det handlar om att måla så är detta något som många privatpersoner anser sig kunna och klara av på egen hand och utan att använda sig av extern hjälp. Något som också är relativt enkelt att förstå; det ser lätt ut att måla och det ser dessutom ganska roligt ut. Det man inte ser är dock det man ska lägga sitt krut på. Ska du måla och om man jämför en privatperson med en professionell målare så handlar det om förarbetet.

Om vi tar ett hus i Stockholm som ett exempel på hur det skiljer sig åt så kan vi vi ge en lite bättre bild av vart vi vill komma. Om vi börjar med privatpersonen så kommer denna nämligen att ställa sig framför den vägg han står inför att måla och börja slipa bort den gamla färgen.

Så långt är allt korrekt och enligt konstens alla regler; man måste slipa och putsa bort den gamla färgen. Därefter ställer sig privatpersonen i Stockholm och spacklar igen hål efter de tavlor han haft på den befintliga väggen och även här gör han rätt; spackla måste man göra men det är efter detta moment som det börjar gå snett. Privatpersonen sätter nämligen att måla direkt efter detta och om vi ser till hur målaren skulle ha gjort så skulle han fortsatt slipa, spackla och putsa ytterligare ett bra tag.

Faktiskt så mycket så att fördelningen i slutarbetet för en målare hamnar enligt 80-20 %. Det vi menar med dessa siffror är att en målare kanske lägger 80% av sin tid på förarbetet och 20% på själva målandet; detta ställt mot privatpersonen i Stockholm där siffrorna istället blir de omvända.

Förarbetet är viktigast vid måleri

Häri ligger således den stora skillnaden mellan hur en riktig målare och en vanlig person arbetar; den ene jobbar hårt innan och ser själva måleriet som en finish – den andre ser själva grundarbetet som en nödvändig – men tråkig och ointressant – del av jobbet.

Här kan man alltså lära sig ganska mycket från hur målaren jobbade i Stockholm och sedan applicera detta till sitt eget projekt – lägg lejonparten av tiden på det som sker innan målningen tar vid.

Genom detta säkerställer du nämligen att resultatet i slutändan blir det bästa. Underskatta inte vikten av att slipa, tvätta, spackla och putsa; ju bättre du sköter det – desto bättre blir också slutresultatet. Lär av hur en riktigt proffs arbetar, det finns trots allt en anledning till att det finns ett yrke som heter målare, eller hur?

Här kan du få fler tips: www.målarenstockholm.se.

Anlita en målerifirma på rätt sätt

19 feb 2017

Att anlita en målerifirma kan ibland kännas lite krångligt. Det är knappast något de flesta gör varje dag. Med det sagt kan det kännas svårt att veta om man har fått med all information som målerifirman behöver eller inte. Om du är i färd med att anlita en målerifirma, finns det vissa saker du kan göra för att jobbet ska gå så smidigt till som möjligt.

En målerifirma tar oftast betalt per timme (även om det ofta är ett tak på priset), så det är en god idé att ha det så förberett som möjligt när firman väl kommer. Det mesta går att göra när du ber om en offert. Som alltid gäller det att vara så tydlig man bara kan i sin uppdragsbeskrivning. En tydlig uppdragsbeskrivning gör att firman kan ge dig en så precis uppskattning av priset som möjligt.

Förutom att få med all information och få en klarhet över ens egen roll som kund, kan det ibland kännas lite osäkert att välja en firma. Hur vet man att de är seriösa? Nedan kan du läsa om hur du kan gå till väga för att kolla upp den målerifirma du tänkt anlita.

Städa och rengör

Det är lätt hänt att det blir smutsigt i de delar av huset där målerifirman jobbar. Kanske behöver målaren slipa bort spackelrester eller riva ner tapeter till exempel. Sådana åtgärder gör att det lätt blir dammigt och smutsigt i rummet. Du som kund kan då underlätta för både dig själv och målerifirman genom att flytta undan känsliga föremål och täcka över det som inte kan flyttas. På så vis kan målaren börja med sitt jobb tidigare och det blir lättare för dig att städa undan allting.

Kolla behörigheter och referenser

Det är bra att underlätta så mycket som möjligt för målerifirman – men de bör också underlätta för dig. Om de inte skyltar med behörigheter på sin hemsida eller liknande, bör du fråga. Det finns också en del praktiska tips du kan använda dig av för att undvika att råka ut för en oseriös aktör.

Till exempel kan du kolla om de innehar F-skatt. Kolla också upp organisationsnumret på offerten. Stäm sedan av numret på offerten mot numret på fakturan så att det är samma nummer. Om det första numret till exempel tillhör en firma i Södertälje utanför Stockholm, medan det andra numret visar en plats mitt i innerstaden i Stockholm, finns det skäl att ana oråd.

Något annat som är bra att fråga efter är referenser. När du väl får det – var inte rädd för att lyfta på luren och ringa upp. Ställ frågor kring hur de tycker att arbetet fortlöpte och om kundbemötandet från firman. Fråga också om det har blivit några problem i efterhand. Har det lagts till avgifter som inte var tydligt överenskomna? I sådana fall är det dags att konfrontera firman eller fundera på en ny firma att anlita.

Var hittar jag målerfirmorna?

Bor du i en storstad, Stockholm till exempel, har du av naturliga skäl ett större utbud att välja mellan. Om du inte bor i någon av landets större städer (Stockholm, Göteborg, Malmö t.ex.) bör du ändå kunna hitta en målerifirma som kan ta sig an ditt jobb. Fråga runt bland vänner, använd sökmotorer eller testa en offertsida. Du bör snabbt hitta en firma som kan tänka sig att göra jobbet. Glöm dock inte tipsen ovan för att allt ska gå så smidigt som möjligt.

Här finns en målerifirma vi kan tipsa om: www.målerifirmastockholm.nu.

Vilka persienner är bäst i olika rum?

13 feb 2017

Skillnaden mellan mörker och ljus är mycket viktig för oss människor. Det påverkar inte bara synen och humöret utan hela vår dygnsrytm. Du har säkert hört att människor som har sömnproblem får råd om att sova i riktigt mörka rum. Det hjälper den mänskliga hjärnan att bli sömnig och att inte vakna för tidigt om morgnarna.

Med hjälp av snygga och funktionella persienner i ditt sovrum styr du själv över mörker och ljus i rummet där du ska sova. Persienner för sovrum bör i regel vara mörka för att få till bäst dämpande effekt av ljuset. Dels gassande solljus tidiga morgnar, men stark utomhusbelysning från en gata eller närliggande butiker kan vara minst lika störande för nattsömnen. Har man väl vaknat kan det vara svårt att somna om igen om stickande ljus kommer in i ditt sovrum. Det finns många som tillverkar och säljer bra persienner i Sverige i dag, till exempel företag som arbetar med persienner i Linköping.

Skiftande behov av ljus i köket

I våra kök vill vi snarare ha in så mycket ljus som möjligt. Köket är ofta hemmets hjärta och en plats där vi ska se bra för att skära, hacka, laga mat och diska. Då vill vi såklart se bra och behöver stort ljusinsläpp eller bra belysning. Men när sen maten ska ätas då vill vi ofta ha det mysigt istället.

Med hjälp av smarta persienner kan du snabbt ändra stämningen. I köket är det ofta skönt att ha en ljusare fräsch känsla. Här vill många ha ljusa persienner som fint passar in i känslan av det öppna köket. En annan variant är att använda färgade persienner som passar ihop med kökets övriga färgsättning. Persiennen kan då bli som ett piggt utropstecken som passar in eller sticker ut i inredningen - välj vad som passar dig!

Barn tycker i regel om färger så just färgade persienner kan också vara en riktig hit i det glada barnrummets fönster för ett lagom ljusinsläpp och bättre nattsömn.

Persienner i badrum

På senare år har människor i Sverige lagt allt mer resurser och fokus på sina badrum. Förr var badrummet mest ett ställe att uträtta sina behov på och en plats för den personliga hygienen. I dag vill fler och fler kunna njuta av sina badrum och det är inte ovanligt att människor har ordnat egna hemma-spa-avdelningar.

Det är trevligt att ha fönster i sitt badrum för ljusets skull. Men någon insyn vill man sällan ha. Därför är det klokt att sätta in skyddande persienner i badrummets fönster. Gärna ljusa persienner i ett ljus badrum, och mörka eller metallfärgade persienner i moderna badrum som går i en mer elegant mörktonad skala.

Då kan du själv välja vad som fungerar bäst för dig olika tider på dygnet. Är det utomhusljus du vill åt, vrid upp persiennerna. Vill du dämpa insynen under dygnets mest aktiva timmar så är det bara att dra för persiennerna.

Persienner tillverkas i dag i många olika material som metall, plast, trä och textil.

Undvik dörrknackande målare på Värmdö

16 nov 2016

Sommaren är den säsong då de flesta husägare hittar den tid som krävs för att lägga på sitt hus. Det är under semestern man planerar att måla, det är då man byter- eller reparerar taket eller asfalterar sin garageuppfart. Något som i många fall rinner ut i sanden. För; semestern är även en tid för vila, nöjen och för att umgås med sin familj och detta tar tid som man kanske borde ha lagt på ovan nämnda projekt och där man som husägare istället skjuter dessa på framtiden. Man kan inte vara överallt och det som låter väldigt bra i teorin kan vara svårt att omsätta i praktiken – något som många husägare definitivt kan skriva under på.

Här finns alltid ett annat alternativ; istället för att åta sig för mycket och fylla sin egen tallrik så kan man med fördel välja att anlita professionell hjälp och använda sitt rot-avdrag för att anlita en målare eller exempelvis en takläggare. Kort sagt; idag finns ett värde i att ta professionell hjälp, anlita en målare och dra av 30% av den totala arbetskostnaden för dennes tjänster – något som också rekommenderas.

Det som dock inte rekommenderas är att man anlitar ett problem som kommit med den svenska sommaren. Detta speciellt i Stockholm och i villaområden där. Äger du ett hus på exempelvis Värmdö så är det inte omöjligt att det en dag knackar på din dörr och där någon/några personer står och erbjuder sig att måla om ditt hus, asfaltera din uppfart eller lägga om ditt tak.

De som valt denna lösning har fått ångra sig rejält både utförda jobben är rent undermåliga och att man tvingats göra om dem bara efter något år; man har alltså anlitat en målare – svart dessutom! – och inte fått mer än ett rent fuskjobb på halsen.

Välj en riktig målare

Visst; man kan någonstans förstå att så sker – är det en solig sommar på Värmdö, man får ett erbjudande om att något måste-projekt kan genomföras billigt så kan det vara frestande att anlita en sådan målare.

Men; det straffar sig och bättre är att man direkt – för några extra kronor – väljer att anlita en målare på egen hand; en med god renommé och med goda referenser. Det skiljer inte så mycket i pris med rot-avdraget – men det skiljer extremt mycket i kvalitet.

Här finns en seriös målare på Värmdö: www.målarevärmdö.se.

Prisvärt att måla om huset

16 nov 2016

Det kommer alltid en dag för en husägare då det är dags att genomföra någon typ av renovering och detta av den enkla anledningen att allting har en begränsad livslängd och – helt enkelt – inte längre håller den status som man kan kräva. Ser man till typiska exempel på detta så handlar det om tak, det handlar om grunden och det handlar om fönster – tre stycken projekt – takbyte, fönsterbyte och en dränering – som har gemensamt i att de dels kostar mycket pengar och att de dels också – tack och lov – inte behöver göras så ofta.

Förutsatt att man gör det på ett korrekt sätt – väljer bra material och tar hjälp av en professionell yrkesman då man väl står inför att genomföra projektet. Ett bra tak håller i minst tjugo år och slår man ut kostnaden för bytet så blir den inte så hög. Det vill säga; då man väl betalar så handlar det om mycket pengar, men sett till en årlig kostnad så kanske det handlar om 2-4000 kronor. Acceptabelt, helt klart och det tror vi att alla husägare kan skriva under på.

Men, vi glömde medvetet ett annat projekt som också bör adderas till listan ovan och här talar vi om att måla om. Handen på hjärtat här: hur länge har du bott i ditt hus i exempelvis Vasastan  och hur länge sedan var du anlitade en målare för att måla om? Den här punkten missar många – något som dels syns i form av att huset blir fulare och som dels också ger skador på fasaden. Färg – och detta glömmer många – har nämligen en skyddande egenskap också; det handlar alltså inte enbart om det estetiska då man talar om fasadmåleri.

Anlita en målare för din fasadmålning

Nej; den färg man väljer kommer att skydda träet mot regn, mot snö och mot andra attacker från naturen och det är också därför det är viktigt att ta frågan på ett lite större allvar än många husägare gör. Vi nämnde ovan målare och en sådan tycker vi definitivt att man ska anlita vid ett fasadmåleri. Förenklat kan vi säga att om du ska måla om invändigt i ditt hus i Norrköping så kan du gott göra det på egen hand – men då det kommer till fasaden så bör du anlita en målare. Av samma anledning som vid takbytet.

Tar du professionell hjälp av en målare i Vasastan så ger du helt enkelt ditt hus bättre förutsättningar och du får ett målerijobb som står sig genom tiden. Målar du på egen hand så kanske du tvingas måla om redan efter femton år – anlitar du en målare så kanske du kan addera tio ytterligare år. Något som i slutändan kommer att synas i din plånbok. Dessutom så kan du idag använda dig av rot-avdraget och anlita en målare med 30% rabatt på arbetskostnaden.

Här är en kompetent målarfirma som inte kommer göra dig besviken: www.målarevasastan.nu/

 

Tävling ger färdighet för målare

12 nov 2016

Det brukar heta att det är träning som ger färdighet och detta stämmer naturligtvis fortfarande. Men; vi tänkte titta på en specifik yrkesgrupp där man låtit ett tävlingsmoment ta del i utbildningen och där man sett att detta gjort att utvecklingen blivit betydligt bättre.

Det vi talar om här gäller målare och de strålande resultat som man numera ser på deras så kallade Måleri-SM; erfarna målare, lärare och domare i tävlingen i fråga vittnar samtliga om att utvecklingsgraden stigit markant under senare år och att de yngre målarna som deltar redan skaffat sig tekniker som brukar ta lång tid att lära sig behärska.

Kort och gott; många yngre målare kan redan innan de avlägger sitt gesällprov visa upp häpnadsväckande kunskaper om material, om tekniker som exempelvis dekorationsmåleri och design – ett faktum som gett eko i hela branschen och som gjort att många företag ser en större lönsamhet. I och med att de yngre målare som trycker på underifrån är så pass duktiga så håller de äldre sig på tårna, de utvecklas även de och det finns ett betydligt mindre ”glapp” mellan en erfaren- och en nyutexaminerad målare idag än vad fallet var för några år sedan.

Något som enbart är till gagn för kunderna och där exempelvis en villaägare på lidingö utan tvekan kan anlita en målare för ett tufft dekorationsjobb och få ett extremt bra resultat på köpet – oavsett vilken ålder det är på målaren i fråga.

Dagens målare är extremt skickliga

Detta ska således till stor del tillskrivas det tävlingsmoment som lagts in i utbildningen för att bli målare. Måleri-Sm – som föregås av mängder av lokala tävlingar över hela landet där de bästa hela tiden avancerar och går vidare -  har verkligen blivit den morot som branschen behövde.

Dagens målare är skickligare, mer strukturerade och kan redan i en ung ålder visa upp färdigheter som enbart är till fördel för oss konsumenter – oavsett om vi behöver hjälp med dekorationsmåleri på Lidingö, en fasadmålning i Kiruna eller hjälp med att färgsätta ett vardagsrum i en villa i Malmö. Kunskapshöjningen är nationell och inte knuten enbart till specifika områden eller skolor.


Således så kan vi säga att träning OCH tävling ger färdighet – det är dagens målare ett levande bevis på.

Stor skillnad i pris mellan målare i Stockholm

8 nov 2016

Som kund i Stockholm har man en fördel i att jämföra priset innan man anlitar en yrkesman; särskilt inom hantverksbranschen. Detta då det kan komma att skilja enormt mycket mellan exempelvis två stycken målare, kontaktade för samma jobb i exempelvis Upplands Väsby. En målare i sig kanske inte är det mest graverande exemplet på hur stor skillnad i pris det kan vara – vi ska dock återkomma till målare senare i texten – utan de största skillnaderna ser man vid exempelvis installation av bergvärme, borrning, sprängning och dränering.

Där kan det utan tvekan skilja tiotusentals kronor mellan olika företag. Står du inför en dränering av ditt hus i Upplands Väsby så kan du spara otroligt mycket pengar på att begära in fler offerter, ställa dessa mot varandra och välja den som ligger lägst rent prismässigt. Eller? Nej, det handlar nämligen om en delikat avvägning kring pris kontra kvalitet i Stockholm och du måste även ha med i bilden att det även finns en varierande kvalitet mellan företagen.

Skillnad även i kvalitet

Därmed inte sagt att den billigaste firman är sämst och den dyraste per automatik är den bäste. Nej, det som fäller avgörande är inte priset – ditt val ska istället speglas av vilka tidigare jobb som företaget i fråga har gjort. Det vi tänkte göra här är att visa dig några knep som kan hjälpa dig att hitta bra kompetens till schyssta priser i Stockholm och vi kan säga att du söker efter en målare som ska måla om fasaden på ditt hus i Upplands Väsby.

Vi säger här målare då det finns en större chans att stöta på en sämre sådan – i och med att det finns så pass många – och vi anser att dessa punkter ger dig en bättre chans att hitta rätt.

  • Referenser. A och O i Stockholm är tidigare kunder. En målare är aldrig bättre än de jobb han tidigare utfört. Be att få se bilder, be att få mailadresser och be om nummer till kunder som du kan ringa.
  • Yrkesbevis. Ett säkert sätt att säkerställa kvalitet är att ställa den något jobbiga frågan om att få se yrkesbeviset. Har din målare i Upplands Väsby genomfört sitt gesällprov? Ställ hellre en fråga för mycket än en fråga för lite.
  • Rutin. Ålder och erfarenhet ska inte underskattas. Välj gärna ett företag med längre erfarenhet och vars målare har några år i branschen på nacken. De har klarat sig av en anledning; konkurrensen i Stockholm är inte att leka med och ju längre ett företag funnits – desto bättre jobb brukar de också leverera.

Bättre jobb med en målare

1 nov 2016

Inför ett projekt i hemmet så ska man alltid ställa sig frågan: blir det bättre om jag genomför detta på egen hand eller om jag tar professionell hjälp för det? En fråga där man naturligtvis även ska väga in den ekonomiska aspekten, kort och gott – blir det så pass mycket bättre om jag anlitar en yrkesman att jag är villig att betala mer pengar för det?

Generellt sätt så agerar många på så sätt att man tar hjälp vid de större projekten. Står du inför en badrumsrenovering, ett byte av taket eller ett omfattande ingrepp i köket i ditt hus i Norrköping så är det också troligt att du anlitar professionell hjälp för detta. Något som naturligtvis är det rekommenderade då skadorna kan bli både dyra och omfattande om du genomför exempelvis en badrumsrenovering på egen hand och där du misslyckas med att kakla och dra vatten.

Dock; vi menar att man även ska överväga att ta professionell hjälp vid de mindre, ”enklare” projekten i hemmet. En fråga här: hur agerar du om om du ska måla om i ditt hus i Norrköping; gör du det på egen hand eller anlitar du en målare? Troligt är att du gör det själv och det är också dit vi vill komma. Många tar inte målerijobb på allvar, man gör ett halvdant jobb som lämnar mer att önska och där ville försköna sitt hem så har man i själva verket gjort det fulare.

Det kostar inte så mycket att anlita en målare och speciellt prisvärt är det idag. Detta med tanke på rot-avdraget och att du som husägare i Norrköping i och med denna generösa skattesubvention de facto kan anlita en målare, låta denne jobba och därefter dra av 30% av den totala arbetskostnaden – med ett årligt tak om 50.000 kronor. Prisvärt.

Fasadmålning? Anlita en målare!

Märk väl här: rekommendationen om att anlita en målare gör vi med tanke på insidan och interiören. Gäller det utsidan så finns det inga tvivel. Där bör du alltid och nästan utan undantag ta professionell hjälp. Det är något som du definitivt kommer att tjäna på. Skillnaden i livslängd mellan en fasadmålning utförd av dig och en som gjorts av en målare kan vara upp till tio år. En avsevärd skillnad som i slutändan blir väldigt kostsam för de husägare som tror sig spara pengar genom att måla fasaden på egen hand.

Läs mer: www.målarenorrköping.nu.

 

Låt en målare ta hand om fasaden

20 okt 2016

Få saker kan förändra ett hus så mycket som att måla om; både gällande fasaden och inuti huset. Att måla om är ett lätt sätt att totalt förändra sitt boende och det är dessutom väldigt prisvärt. Både att måla på egen hand och att anlita en målare. För; rådet är att man i vissa fall ser till att anlita professionell hjälp och det vi kan säga om avgörande kring huruvida man ska göra så eller inte är följande två detaljer:

1) Egen vana. Har du målat förut, vet du hur du ska göra och kan du verkligen avsätta den tid som det tar? Det tar alltid längre tid att måla om än vda man tror och det handlar inte – som många tror – om att stoppa ner en pensel i färgburken och köra igång. Nej, ett målerijobb bygger på ett gediget grundarbete och som ett tips här kan vi säga att du bör disponera din tid enligt 70-30. Det vill säga; sjuttio procent lägger du på att putsa, slipa, tvätta och täcka över lister och golv – trettio procent lägger du på att måla.

2) Vad ska målas? Ska du måla inomhus så har du en större chans att lyckas och lite bättre ekonomisk marginal att misslyckas- och börja om. Gäller det fasaden så anser vi att du ska anlita en målare. Äger du ett hus på exempelvis Tyresö och ska måla om din fasad så tillkommer nämligen en massa extrakostnader i from av verktyg och material samt även exempelvis en byggnadsställning. Där har du inte samma marginal att misslyckas om i exempelvis vardagsrummet i ditt hus Tyresö och färgen på utsidan måste dessutom läggas på med en van hand – den kommer att utgöra ett stort skydd för hela fasaden.

Kort och gott; inomhus – prova själv om du har tid. Fasaden – anlita en målare och här råder vi dig att göra rätt val; särskilt om du bor Stockholm och i närliggande områden som exempelvis nämnda Tyresö.

Hitta rätt målare

Det finns ett stort urval av målare i Stockholm och därmed finns en stor variation dem emellan både gällande pris och kvalitet. Det är, helt enkelt, svårt att hitta rätt och det är inte ovanligt att en privatperson betalar extremt mycket pengar för ett jobb som han skulle kunnat få för en bråkdel av summan – och dessutom av en bättre kvalitet.

Tipset för att hitta rätt målare? Referenser. Du måste ringa flera tidigare kunder och du bör gå ganska långt tillbaka i tiden. Kort och gott: säger en målare att han är skicklig – den bäste på hela Tyresö! – så måste du verifiera detta påstående genom att ringa hans tidigare kunder och höra hur de upplevt jobben han utfört hos dem.

Måla om i sommar? Glöm inte byggnadsställningar!

6 sep 2016

Sommaren är en tid för själslig rekreation, det är tid för avkoppling, sol, bad, grillningar och lek med barnen – men det är också en tid för olika projekt som man skjutit på framtiden. I och med att vi har en sådan vinter som vi har i Sverige så kan vi vanliga hemmasnickrare sällan genomföra olika projekt på huskroppen under denna årstid och sommaren blir den säsong då vi målar om, då vi snickrar, då vi bygger aker och då vi reparerar det som gått sönder. Dessutom har vi ofta den nödvändiga tiden som krävs då i och med vår semester.

Dock! Hur går det egentligen för många av oss då vi exempelvis ska måla om fasaden på ett hus? Jo, det vi kan säga rent generellt är att vi i slutändan tvingas betala lite för mycket pengar än vad vi räknat med och att detta ofta är frukten av att vi har en väldigt dålig planering.

Om vi säger att du ska måla om ditt hus i Stockholm under juli månad – hur kan då din dåliga planering visa sig för dig rent kostnadsmässigt? Främst så skulle vi peka en sak – enligt följande:

  • Byggnadsställningar. Felet många gör är att man glömmer att det ofta krävs byggnadsställningar om man ska måla om, snickra eller byta ett tak. Kort sagt; man budgeterar inte för byggnadsställningar och man tvingas hyra sådana till extremt höga priser då man väl kommer på det. Att hyra byggnadsställningar – särskilt i Stockholm – under sommaren och med kort varsel - är dyrt och här har många sett sköna kronor flyga all världens väg. Kort sagt; ska du måla om ditt hus i Stockholm så ska du tidigt – redan under vintern – se till att kontakta de uthyrare av byggnadsställningar som finns och boka in denna nödvändighet under de veckor du tänkt dig att måla. Se till att du även får din ställning monterad, det är något som många glömmer. Ytterligare ett tips gällande byggnadsställningar här: boka en vecka extra. Du vet aldrig hur vädret ser ut; även den svenska sommaren är nyckfull och regnar det så kommer du inte att kunna måla.

Tre tips för ett vackrare hus

26 aug 2016

Att renovera, fräscha upp och fixa till sitt hus är något som fler och fler svenskar idag väljer att göra. Något som har en naturlig förklaring i att det är billigare att göra så nu än vad det tidigare var. Rot-avdraget är det magiska ordet i detta och om vi snabbt förklara hur detta fungerar så kan vi säga att du äger ett hus i Stockholm och vill renovera ditt badrum och ska anlita en plattsättare för detta. På det stora hela så innebär det att du kommer att kunna dra av 30% av den totala arbetskostnaden för denna plattsättare och detta med ett årligt tak om 50.000. Så fungerar alltså rot-avdraget och det är också tack vare det som många ansett sig ha råd med att renovera i sina hem.

Men; och här tänkte vi komma med lite tips – det är inte bara insidan på huset som rot-avdraget går att använda. Något som många verkar tro och detta baserar vi på att de flesta använder rot-avdraget för interiöra förändringar. Husets exteriör blir ofta bortglömd och det man ska veta gällande detta är att det är just det området som man först ser. Kort sagt; det spelar ingen roll hur fint du har inomhus om ditt hus ser grått, trist och tråkigt ut på utsidan.

Med detta sagt så radar vi upp tre stycken tips som kan ge hela exteriören på ditt hus ett lyft; tre tips vars priser varierar men där rot-avdraget är möjligt att använda. Vi kan säga att du äger ett hus i Stockholm som har en fasad av puts.

  • En fasadrenovering är något som man som husägare bör genomföra med en intervall om kanske 30 år. Det kostar lite pengar; men det är alltid värt det. I och med att ditt hus i Stockholm har en fasad av puts så kommer avgaser och smuts att sätta sig på fasaden och genom en fasadrenovering så får du ett vackert hus som står emot tidens tand. Ytterligare ett tips: välj en firma med med omsorg. Det finns många företag i Stockholm som erbjuder tjänsten fasadrenovering – men det finns få som verkligen har den rätta kompetensen. Med rot-avdraget har du råd att betala för en korrekt fasadrenovering.
  • Den billiga lösningen. Markiser tillför att alltid lyx och idag går dessa att matcha på ett helt annat sätt än vad som var möjligt bara för några år sedan – både sett till färg och form. Hållbarheten har alltid varit en fråga då det gäller markiser och om detta kan vi säga att det numera är en icke-sådan. Markiser håller även i vårt svenska klimat.
  • Takbyte är något som – liksom en fasadrenovering – måste ske med jämna mellanrum. Få ser taket som något som höjer ett hus rent estetiskt utan man ser det enbart som ett skydd mot regn och snö. Tänk om – taket och ett nytt sådant ger en oerhörd förändring och här kan vi tipsa om att du ser över de alternativ som finns i materialväg. Du behöver inte fastna i gamla hjulspår.

← Äldre inlägg