Måla om dina lister

Behöver du hjälp med att måla om listerna eller något annat målerijobb kan vi rekommendera http://www.målerifirmastockholm.biz.

Om du tittar noga på hur dina lister och dina övriga snickerier – dörrkarmarna exempelvis – ser ut så kommer du att upptäcka att de förmodligen börjar gulna. Vi förutsätter här att dina lister är vita och att du inte målat dem i någon annan kulör.

Men; har du vita lister så är det också troligt att dessa börjat bli gula och ser väldigt trista ut. Något som du kanske inte tänker på – men då du väl upptäckt det så kommer det att plåga dig (det lovar vi). Det handlar om att fett, smuts, skräp och os från matlagning sätter sig på listerna och detta innebär att man då och då måste fräscha upp dem.

Något som enklast sker genom att man målar om dem i den vita färgen de är tänkta att vara målade i. Hur gör man då detta på bästa sätt? Det hela är enkelt – åtminstone om du följer de tips som kommer här!

 1. Börja med att täcka golvet så att det inte stänker färg på detta.
 2. Tvätta listerna noggrant; använd målarsoda och följ anvisningarna.
 3. Slipa med slippapper. Känn på ytan så att det inte finns några utstående partier – om så är fallet: slipa ner. Mindre sprickor kan med fördel fyllas igen med latexfog.
 4. Måla på grundfärg. Använd en finare snickeripensel.
 5. Torka
 6. Stryk på den nya färgen. Vi rekommenderar dig att använda en halvblank sådan; den är både tålig och ger ett bra resultat rent estetiskt. Två strykningar bör göras!

Passa på att måla dina element på samma gång

Att måla element är – tvärtemot vad många tror – ett ganska roligt jobb. Det vill säga; själv målningen i sig – du slipper de stora penseldragen och kan helt fokusera på att komma åt- och täcka de mindre ytorna.

Men; innan du målar så krävs det ett gediget grundarbete och för detta måste du ha slippapper, du måste ha en färgskrapa och du måste använda dig av målartvätt – som du använder efter anvisningarna och som du efter applicering ser till att det inte sitter kvar på elementet i fråga; då fäster nämligen inte färgen.

Viktigt att tänka på då det väl är dags att måla dina element är att du använder rätt färg. I och med att ett element pendlar i temperatur så måste färgen klara av detta. Det finns speciell elementfärg och här kan du med fördel rådfråga i din lokala färgaffär.  Med detta sagt; så här målar du ett element.

 1. Grundmåla med alkydgrund; fokusera på de områden där du tagit bort färg och som du slipat ned.
 2. Måla – med en elementpensel – inifrån varje fläns och jobba dig metodiskt utåt.
 3. Fronten tar du bäst hand om med en lackpensel. De är smidigare att hantera.
 4. Måla bakom? Använd en elementroller i en lämplig längd. Det finns ett gediget urval gällande längd och storlek som gör att du kan komma åt överallt.
 5. Klart!