Måla om ditt trägolv

Det finns en yta som ofta glöms bort då det kommer till att måla – golvet. Golvet är generellt sett ganska bortglömt överhuvudtaget; det finns där och man tar det för givet: Men, gör man någonting åt sitt slitna golv så väntar det en stor belöning på andra sidan och inte minst gäller det om man målar golvet i fråga. Något som många tar för givet att det är svårt och något som kräver professionell hjälp i form av en målare. Vi menar att många skulle klara av detta på egen hand och därigenom spara en massa pengar.

Märk väl här; det är inte på något sätt fel att anlita en målare. Tvärtom – har du pengar över, lite tid att röra dig med och vill nå en förändring genom att måla ditt trägolv så är det ingen dum idé att kontakta- och anlita en målare för projektet.

Men: du kan måla ditt trägolv själv – det är vi övertygad om och det vi tänkte göra här är att rada upp en slags steg-för-steg-guide kring hur du ska agera.

Steg för att måla ditt trägolv

Vi utgår från att det trägolv du ska måla är ett tidigare lackat golv och där du – naturligtvis – slipat det innan. Hade golvet i fråga varit målat tidigare så hade det räckt med att du tvättat det. Med detta sagt så fortsätter vi.

Du behöver: Hink, svamp, golvfärg, pensel, roller (mohair är att föredra), maskeringstejp, grundfärg, målarsoda, knäskydd (om du står på huk)

Så här gör du:

  1. Fyll en hink med ljummet vatten och målarsoda och se till att rengöra golvet ordentligt. I och med att ditt golv nyligen slipats så kan det vara läge att gå ett par varv med dammsugaren för att få bort allt slipdamm. Viktigt! Låt golvet torka.
  2. Grundmåla. I hörnen så använder du en pensel och på golvet så kan du använda en roller.
  3. Börja måla i rummets innersta hörn. Jobba med pensel och stryk några plankor i taget. I glipor mellan golv och list så ska du se till att färgen kommer in mellan; annars kommer kanten att synas väldigt väl.
  4. Använder du rollern så är tipset att du jobbar i zick-zack-mönster och detta av den anledningen att du undviker färgskarvar genom detta.
  5. Föredrar du att jobba med din pensel hela tiden så råder vi dig att följa träets riktning.
  6. Färgen torkar.
  7. Genomför ytterligare en strykning.
  8. Klart!

Var noggrann med att inte belasta golvet för tidigt; det måste vara helt torrt och om du ställer tunga möbler på det så kommer det att innebära fula märken. Ha tålamod!