Blogg

Ge rummet en ny look

18 jan 2021

Lite färg på väggarna ger en ny och fräsch look till rummet. Behöver du inspiration hittar du det bl a på internet, men man kan även få hjälp av målare som följer de senaste trenderna.

En förändring mår alla bra av - ge ditt rum ett nytt utseende med hjälp av lite färg på väggarna. Väggarna utgör en stor del av rummet, de är faktiskt något av de första man ser. Det finns hur många olika färger som helst att välja mellan, det kan vara svårt att veta vilken man ska köpa. Dessutom så vill man att den ska passa in i hemmet.

Man behöver inte stå ensam i valet, har man kontakt med målare så kan de hjälpa till med inspiration och råd. Många målare följer de senaste trenderna och har koll på olika färger som passar ihop. Dessutom kan det vara avgörande vilket ljus man får in i rummet. Det kan finnas flera olika faktorer som spelar in när man väljer färg.

Hitta din målare

Det går att hitta målare mer eller mindre överallt. Dessa hittas enkelt om man söker efter dem på internet. En bra sak är att ringa några olika för att få offerter. De flesta företag har olika priser. Dock bör inte kostnaden vara det avgörande. Att du får ett bra företag som kan sitt jobb, är pålitligt och proffsigt är viktigare. Dessutom kan man då även få en garanti på utfört arbete. Vare sig du letar målare i Åkersberga eller någon annanstans finns det bra företag att anlita.

Hitta rätt målare

5 jan 2021

När man ska anlita en målare inser man snart att det är en djungel av olika företag. Här går vi igenom vad du ska kolla efter när du väljer företag. Den enklare vägen att välja ut målare.

Det första man bör göra är att söka på internet och kolla in några olika företag. Många har idag hemsidor man kan gå igenom för att få information om dem. Ska man göra något annat samtidigt kanske man vill ha ett företag som gör mer än bara målning. Ring till några olika firmor för att få en offert. Priserna kan variera en hel del, allt mellan 300-600 kronor i timmen.

Kolla gärna tidigare kunders omdöme. Man bör inte välja det billigaste bara för att det är billigast, utan välja ett företag som känns bra, har erfarenhet samt är pålitligt. Många erbjuder även garanti på sitt arbete.

Billigare att göra det själv

Många väljer att måla själv, det är inte jättesvårt att måla. Men det krävs en del både innan och efteråt. Dessutom är det mycket som ska köpas in. Det blir helt klart billigare att måla själv, beroende på hur man ser det. Många anser att tid är pengar, så hur mycket är din tid värd? Dessutom finns det en risk att det blir ett dåligt resultat och du vill göra om det. Då är det extra mycket material som krävs. För att få det rätt direkt kan man istället anlita en målare, i längden kan det bli billigare. Resultatet kommer bli strålande fint.

Snygga väggar tack vare en målare

21 dec 2020

Hur ser väggarna i ditt hem ut egentligen? Behöver du experthjälp för att riva bort lager av gammal tapet och börja om? Kanske vill du göra en ordentlig bredspackling och måla om väggarna?

Bästa läget att ta sig an väggarna i ett hem är ju innan man flyttar in, det vill säga innan alla möbler kommer på plats. När rummen är tomma är det enkelt att täcka golven och måla eller tapetsera väggarna. Då ser du också rummen och hela bostaden för vad den verkligen är, innan allt stök.

Låt det bli en röd tråd mellan rummen. Anlita en målare som kan ge dig råd om du inte vet vad du vill. Kanske blir det tapet i ett par rum, sovrummen förslagsvis, och målade väggar i resten av hemmet. Välj färger som passar för känslan och stämningen ni vill ha i respektive rum.

Hur tänker du?

Hur tänker du kring färger och mönster egentligen? Har du tänkt på att färger som rött och orange är väldigt aktiva färger och därför inte så lämpliga att välja i exempelvis sovrum. Har du tänkt på att blå är en lugnande och disciplinerande färg? Kanske är den bra i ett sovrum eller kanske passar den utmärkt där barnen sitter när de gör läxan.

En målare är ju även skicklig på att tapetsera. Låt hen grundmåla hela bostaden, laga och spackla väggar där det behövs. Därefter kan ni gå loss och skapa med färg och förslagsvis fondtapeter vid sänggaveln eller bakom vardagsrumssoffan.

Måla för känsla och skydd

10 dec 2020

Med färg kan man skapa stora variationer i sitt hem. Men färg har även andra egenskaper som kan hjälpa eller stjälpa en bostad. En professionell målare sitter på all denna kunskap.

Färg är ofta något som har en estetisk betydelse inom hemmet. För en bostadsägare så bör egentligen nyansen komma sist på listan när man ska måla om i hemmet. Går man in i en färghandel så inser man snabbt hur många valmöjligheter det faktiskt finns. Det finns olika färg beroende på vad för behov man har. Man använder nämligen inte samma färg för takmålning som för väggmålning. Man måste även välja vad för typ av lackering man vill ha på färgen. Man kan välja allt från en matt till en glansig lackering.

Kunskap om färger

Det finns färg som passar till ett speciellt material som till exempel plast, trä, puts, betong, golv och kakel. Det finns även färger som man kan måla direkt på rostigt järn. Förutom det finns det även färg som är fuktavstötande, brandskyddande, tätande och en bred lista av andra funktioner. Hur vet man att man valt färg? Och hur vet man att man målar på rätt sätt?

Om man anlitar en målare i Stockholm så kan man skaka av sig alla dessa tankar och funderingar. Den professionella målaren är kunnig inom allt som har med färgsorter och nyanser att göra. Även nyanser på färger kan göra stor skillnad när man har rätt kunskap. Det är skillnad på hur en färg ser ut i på ett litet prov i färgbutiken jämfört med en stor vägg hemma.

Varför måla på semestern?

9 dec 2020

Finns det några som är så duktiga på att måla, bygga och renovera under semestern som svenskar? Tveksamt. På frågan, vad ska du göra på din semester svarar oroväckande många renovera huset.

Med dessa ord kommer automatiskt en följdfråga. Varför oroväckande? Är det inte fantastiskt och kreativt? Visst kan det vara så. Om det inte vore för att väldigt många gör det varje år. Varje ledig stund. En fantastisk hobby, absolut. Men om man inte kan ta några dagar och vila eller göra olika saker med familjen kan det vara en varningssignal. Det handlar givetvis om stress.

Blir man lugn av att måla?

Att göra något man tycker om är lugnande och gör att man producerar ett lyckohormon. Därför är det också svårt tänka sig att roliga saker kan skapa stressrelaterade problem. Men tänk att man måster göra något som är tråkigt. Då är det lätt att ta en paus och ta den där promenaden eller fika med en vän. Men om det man gör istället är kul. Då är det lätt att glömma pauserna. Vilket innebär att det inte blir någon vila och inte heller någon trevlig stund med vännen. Kroppen går på högvarv. Så nästa gång det är dags för projekt måla om huset eller vad det nu kan vara. Kontakta en målare i Örebro och be om en offert på vad tjänsten skulle kosta. Kostnaderna är ofta anledningen till att man gör det själv. Kom ihåg att det finns ROT-avdrag om man köper tjänsten privat.

Förarbetet är A och O i måleri

27 nov 2020

Något man inte gärna vill tänka på är att någonstans mellan 75 och 80% går åt till förarbete. När man ser det svart på vitt är det en enkel sak att bestämma sig för att ta hjälp av ett målarproffs.

Det finns hur många anledningar som helst till att anlita en målerifirma när det är dags att sätta färg på huset eller lägenheten. För om man inte har de rätta kunskaperna kan det, om oturen är framme, bli anledning att göra om allt från början.

Vad kan gå fel? Det enda som händer är att man sparar en massa pengar genom att slippa betala för tjänsten. Helt sant, om man är målare själv det vill säga. Annars bör man sätta sig ner och fundera på vad man vet om konsten att sätta färg på sitt hem. Sedan googla på målare och boka tid.

Här är några saker som kan gå galet

Ojämnheter syns tydligt om man inte har gjort grundarbetet väl. Exempelvis har man spacklat igen sprickor och hål och sedan inte putsat tillräckligt noga. Då kan resultatet bli utbuktningar som syns tydligt. Man har målat på en tapet som vid kontakt med den fuktiga målarfärgen släpper från väggen och skapar bubblor. Man har valt fel typ av färg till materialet man målar på vilket kan leda till en rad olika bekymmer. Här är det viktigt att man vet vilken typ av färg som ska vara till olika underlag. Inomhus- och utomhusfärg är två helt olika saker.

Lite färg gör susen

26 nov 2020

Färgen man har på väggarna kan göra en enorm skillnad. Atmosfär, miljö och stil är några av de saker som man lägger grunden till med rätt färg och hur det målas. Därför bör du ta hjälp av proffs.

När det är dags att måla väggarna är det inte bara att ta första bästa färg och kleta på. För så mycket som det är den första färgen, kommer den inte att bli den bästa. Ofta krävs det tanke för att komma fram till ett bra val som harmoniserar med bostaden och omgivningen. Är det på insidan det ska målas, så är det viktigt att färgen inte gör rummet mörkare eller mindre än vad det faktiskt är. Det är också bra att tänka på om färgen kommer att passa med inredningen, möbler o.s.v. När man väl har hittat rätt färg, tapet eller väggdekoration så måste man utföra ett ordentligt jobb också, så att det inte blir fel. Just den biten kan därför vara bättre att överlämna åt professionella målare.

Erfarna händer gör ett bättre jobb

Erfarna och professionella målare i Uppsala kommer att göra ett bra jobb med att måla dina väggar. Kanske speciellt om det handlar om en lokal eller byggnad för din verksamhet. Förutom att pensla på färgen utan att fläcka ner, vet de vilka material som är bäst för dina behov. I en del fall behöver väggen behandlas innan målning. De kan behöva slipas eller jämnas ut. Målarna ser till att väggen är förberedd för att målas och att resultatet håller.

Att passa på när man har målare på plats

12 nov 2020

Är det dags att måla husfasaden? Då är det dags att kontakta en målarfirma, vilket är bra att göra i god tid. Under den varmare delen av året är det nämligen många andra som tänker likadant.

Har man gjort det förut så vet man vart man ska vända sig för att få hjälp. Om inte kan man alltid söka på nätet efter en målarfirma eller ta råd av en granne som hyrt in hjälp på sitt hus. Och det är kanske i år det är dags att lägga till några tjänster på listan till måleriet.

Vad sägs om lite ny färg på väggarna till vardagsrummet? En fondvägg i sovrummet? Eller varför inte kanske få ny färg på friggeboden och lekstugan? Vem vet kanske man kan få ett bra pris om man beställer mer än en tjänst. Man kan alltid kolla. Om inte så kan man som privatperson få ROT-avdrag vilket innebär att man kan spara 30% av arbetskostnaden. Vilket i sig inte är så tokigt alls.

Hur vet man att de levererar bra tjänster?

Ett bra måleri kan ge dig nummer till referenser. På så vis kan man själv se vad företaget åstadkommit. Ett annat sätt kan vara att söka på företagsnamnet på internet och se om det finns någon information. Dessutom är en förfrågan till vänner på Facebook en fantastisk väg till bra och tillförlitliga entreprenörer. Ett bra tips är att få en klar information om hur lång tid arbetet kommer att ta.

Fräscha upp dina väggar

11 nov 2020

Det finns olika saker du kan göra för att få lite fräschare väggar. Vissa väljer att sätta upp nya tavlor och prydnadssaker, andra väljer att måla om. Det behöver inte vara svårt att måla om.

En målning kan göra mycket för ditt hem, men inte bara för ditt hem. Även för dig. Man vill trivas där man bor, man vill ha en mysig hemmakänsla. Har man tråkiga, slitna och sjabbiga väggar kan den känslan vara längre bort. Men den går att nå. Lite färg på dina väggar gör att det känns som nytt och du får den härliga mysiga känslan ett hem kan ge. Tiden till målning kan vara svår att få, men inte ens den behöver du. Lämnar du över arbetet till målare så sköter de din målning. Allt du behöver göra är att välja färg.

Är det dyrt?

Det kan vara dyrt att använda sig av ett måleriföretag, men det går att få ner priset. När man anlitar ett måleriföretag kan man ha rätt till ROT-avdrag. Det är ett avdrag på 30% upp till 50 000 kr du kan få. Detta dras av direkt på fakturan så du behöver inte ens lägga in pengarna själv. ROT-avdraget är ett avdrag som Skatteverket betalar. Många företag har redan detta inräknat i sin offert. Kolla med just det företag du tänkt använda dig av om de har räknat in det. Företaget du anlitar bör även lämna en garanti på sitt arbete, denna kan gälla i upp till 5 år.

Måla för ökat skydd och förändrat utseende

23 sep 2020

Ny färg på väggarna kan göra att hela bostaden byter skepnad och ser ut som ny igen. Men vad ska man tänka på när man målar om och vilka ytor är det som man kan förändra genom en ny färg och kulör?

Målning av ytor i bostaden är något som man oftast gör av två anledningar. Antingen vill man ha en annan kulör på grund av ändrad smak, eller så har den gamla färgen flagnat och behöver fräschas upp. Vilken anledningen än är så bör man lägga mer tanke bakom den nya målningen än vad man kanske först tänkt. För det är inte bara att måla på ny färg på den gamla.

Först krävs det en hel del förarbete som skrapning eller slipning för att ta bort så mycket av den gamla färgen som möjligt. Efter det ska man göra en målartvätt. Det gör man för att ingen smuts eller damm ska finnas på ytan och därmed göra att färgen inte fäster ordentligt. Eller att man med hjälp av den nya färgen binder in något mot ytan som framöver kanske börjar mögla eller ruttna.

Färg efter underlag

När man målar på en yta så ska man alltid använda en färg som passar för det materialet. Även om alla färger tillfälligt ändrar kulören på alla ytor så kommer det inte bli bestående. Eller så kan det till och med skada materialet som man målar på. Ett sådant exempel är trä som kan börja murkna om man använder en färg som är för tät. Rätt målarfärg på rätt material gör underverk. De som till exempel målat med rätt färg på rostigt järn vet vilken magi som uppstår när två komponenter som passar ihop möts. Och är det dessutom material som är utsatta för någon typ av slitage så är det ännu viktigare.

Allt kan få en ny kulör

Basen för all målning är att veta vad man ska måla och varför man ska måla. Det handlar inte bara om rätt färg för rätt material utan även om det materialet ska vara utsatt för något speciellt slitage. Trä i skrovet på en båt kan inte målas med samma färg som en husvägg till exempel. Men i övrigt så går det att måla precis alla material som finns. I en bostad kan man måla om utsidans alla sidor och även insidans. Det är bara fantasin som sätter gränser. Läs mer om måleri på denna sida: vasastansmaleri.se

Dags att måla om villan? Lägg tid på planering och förarbete

29 jun 2020

Står du inför att måla om huset? Det är ett stort projekt men det går att göra själv. Många väljer att anlita en målare. Med rätt planering så går det dock att göra själv och få ett bra resultat.

Att måla om huset är ett stort projekt som går att göra själv eller genom att anlita en målare. De allra flesta har inga problem att måla om huset själva så länge de planerar ordentligt. Det finns en del att tänka på innan du drar igång, och har du allt du behöver på plats så går arbetet smidigare. Tänk på att det lätt kan ske olyckor om du använder stege för att komma åt på höga höjder. Då kan det vara en god idé att istället anlita en målare. Här får du lite tips på hur du planerar målningen för bästa resultat.

Planera målningen i god tid

Ska du byta färg på fasaden och bor i ett detaljplanerat område så kan det krävas bygglov. Kontrollera med kommunen vad som gäller och vilka färger som är godkända. När det kommer till planeringen så bör du göra upp en tidsplan. Det är lätt att avsätta hela semestern åt projektet, men tänk på att du behöver vila också. Allt måste inte bli klart på några veckor. Var också noga med att inte måla när det är för varmt ute och solen ligger på. När det kommer till material så behöver du först mäta om det räcker att använda en stege eller om du behöver hyra en byggställning. Ska du hyra en så behöver du vara ute i god tid då många väljer att hyra ställning på sommaren. De flesta målare som har lite större företag hyr ut ställningar. Beräkna också hur mycket färg du kommer behöva så du kan köpa all färg samtidigt för att undvika nyansskillnader.

Vilket förarbete behövs?

Börja med att lägga skydd runt huset så du slipper färg och flagor på marken. Gå över fasaden noga och se till att byta skadade brädor. Huset behöver också tvättas innan du börjar måla. Det gör du genom att köpa fasadtvättmedel, gärna ett som är skonsamt för miljön. Du börjar tvätta nerifrån och upp, men använd inte högtryckstvätt då det kan leda till att fukt tränger in i fasaden. Använd istället en vanlig vattenslang. När fasaden torkat ordentligt är det dags att börja skrapa och borsta så att all lös färg lossnar.

Sätt dina lokala målare i arbete

10 jun 2020

Man kan aldrig måla om sitt hus för många gånger. Hus och andra objekt mår bra av ommålningar och uppfräschningar. Förutom att det ser snyggare ut gör det också byggnaden hållbar över tid.

Det är svårt att inte uppskatta fräschheten i en nymålad byrå, bänk eller varför inte ett helt hus eller en mindre båt. Genom att måla om någonting, vare sig det är möbler eller byggnader, framkallar vi en härlig känsla av en förfriskande nystart. Det är nästan som om att man ger objektet man målar om en ny chans till livet; att överleva i några år till ty det är inte riktigt dags att slängas ut ännu. Man kan förvandla det mest slitna köksbord eller den mest solblekta husfasad till en helt ny upplevelse genom att måla om dem. Kanske i samma färg som tidigare om man bara vill förstärka färgen som fanns, eller varför inte en helt annan färg för att prova någonting nytt?

Bara ett... penseldrag

Olof Palme yttrade orden “bara ett penndrag” då han skulle beskriva den juridiska förändringen när monarkin lämnade ifrån sig sin sista politiska makt till staten. Professionella målare målar ju inte i lagboken, men precis som Palmes citat insinuerar kan förändring genomföras genom att bara låta - penseln i det här fallet - dras mot en gammal, sliten och blekt färgyta för att ge upphov till att skapa någonting nytt och modernt av det som redan existerar.

Professionella målare målar allt möjligt: allt från bänkarna i stadens parker till väggarna i ditt vardagsrum. Det finns inget objekt som är för stort eller för litet för att en målare ska tacka ja till uppdraget.

Gör rätt från början

Många skulle hävda att måleri är någonting väldigt rofyllt och nästan terapeutiskt; en symbolisk övergång där man målar över det förflutna och skapar sig nya alternativ för hur man vill att framtiden ska se ut. Men märk väl att måleri också är en väldigt tidskrävande aktivitet och att det krävs en fackmannamässig insats för att resultatet ska bli tillfredsställande.

Att till exempel måla om hemma i köket i sin hyresrätt kan kännas som en bra idé, men det kan mycket väl vara så att hyresvärden anmärker på resultatet och i värsta fall kan du bli ekonomiskt skyldig att ersätta en ny ommålning. Då hade det varit bättre om det gjordes ordentligt redan från början. Gör rätt från början – låt professionella målare göra vad de gör bäst.

Förnyelse och förändring tar dig framåt

9 jun 2020

Nya färger på dina väggar gör större skillnad än du tror. Söker du proffs som kan uppdatera ditt hem, skapa en ny och härlig känsla med färg? Vill du göra ditt hem ljusare, eller mer färgglatt?

Golv, väggar och tak utgör väldigt stora ytor i ett hem och hur vi väljer att färgsätta dem påverkar starkt känslan i rummet och hela bostaden. Hur ser ditt hem ut? Trivs du - är känslan rätt? Är du själv en skicklig målare så kan du enkelt förändra hela upplevelsen med lite färg eller tapet. Vill du hellre anlita proffs som gör det snabbt så finns naturligtvis många skickliga målare på marknaden fria att anlita. Vem du väljer? Gå på rekommendationer och F-skattsedel för bästa resultat. De jobb en målare utför kan du även få ROT-avdrag på, vilket gör det än mer värt att anlita för uppdraget.

Olika färg och struktur

Gillar du mönstrade, färgglada tapeter? Det är häftigt att sätta ett storblommigt eller grafiskt mönster i ett helt rum. Det kan också upplevas som att det blir på tok för mycket. Känner du dig osäker så kan du rådfråga den målare du anlitar. Eller i den butik där du spanar på tapet. En vanlig och galet snygg mellanväg är ju att placera en tapet som blickfång på en vägg och låta resterande väggar fånga en färgton ur tapeten och målas enfärgade. Vill du ha en rofylld känsla i ett rum så gå på lugna och helt enfärgade väggar i en naturligt varm ton. Även vita färger kan vara varma eller kalla beroende på hur de är brutna med andra färger. Struktur är enklare att uppnå med tapet som kan ha olika känsla och 3d mönster i sig. Eller om du väljer till exempel en kalkfärg där struktur kommer från kornen i färgen.

Olika kulörer för olika känsla

Så, vad vill du använda ditt rum till - vilken känsla vill du skapa? Är det ett kök där du vill ha umgänge, skratt och glada samtal? Då kan du gärna gå på helhet eller detaljer i orange, rött och gult. Är det istället ett sovrum där ni behöver komma till ro och finna lugnet? Då ska du välja lugnare och mer omfamnande färger som gammelrosa, naturligt gröna nyanser eller en varmt vit som äggskal eller liknande. Även denna kunskap finner du hos färghandeln eller din målare så nyttja dem och fråga tills du känner dig nöjd.

Gäller rotavdraget vid måleriarbeten?

10 maj 2020

Vill du göra om hemma eller är det dags att ta hand om fasaden på ditt hus? Färg är inte bara vackert, det skyddar också byggnadens träpanel och mycket mer. Ett underbart projekt under sommaren.

Är det möjligen så att ditt hus behöver målas om i år, eller kanske redan för några år sedan, att du inte kan smita undan längre? Ju längre du väntar med att måla om en träpanel desto mer utsatt blir den för väder och vind. Och du riskerar att få byta ut flera plankor som farit illa och blivit för dåliga för att behålla. Kontakta en lokal målare idag och be om en offert på fasadmålning. Givetvis gäller rot-avdraget på allt utfört arbete (utomhus och inomhus). Se bara till att din målare innehar F-skattsedel.

Olika känsla vid olika färg

Förutom att måla om fasaden på ett hus kan du skapa enormt mycket invändigt med hjälp av färg. Känns ett rum lite sunkigt, gammalt och trist så kan det lyftas avsevärt bara genom att lägga på en ny pigg färg. Dessutom har ju färgernas magi en stark påverkan på hur vi mår. Du har väl hört talas om färgpsykologi? Om inte så googla eller rådfråga din målare. För det kan vara bra att fundera på vilken färg du väljer i ditt rum. Målar du klarrött i ett sovrum kan det bli riktigt besvärligt att sova - då det är en färg du blir energisk och pigg av. Att måla grönt, rosa eller blått kan däremot vara väldigt bra i ett rum där du vill varva ner och skapa lugn - beroende av vilken ton du väljer så klart. Rådfråga din målare.

Att inreda med färg

För några år sedan målade alla kritvitt i hela sitt hem eftersom det var den rådande trenden. Tack och lov har vi svängt från detta idag då det är en väldigt kall färg som vi sällan mår bra att ha extremt mycket av. Be din målare att ta fram en vit kulör med dragning åt något annat håll - som typ NCS S 0502-Y vilken upplevs betydligt mjukare och inte alls lika kall. Den kan även skifta med vilka inredningsdetaljer du väljer att kombinera. För in en viss färg på gardiner och denna kulör tycks fånga upp en svag ton. Rummen ser större ut om du väljer en ljus färg och upplevs mindre om du målar mörkt. Allt sådant kan du rådfråga din målare om.

Idag renoverar och inreder vi allt mer med ett miljötänk i bakhuvudet

12 apr 2020

Börjar lägenheten se trist ut? Har ni tröttnat på de vita väggarna som skulle framhäva era Josef Frank kuddar så bra? Vi är många som lägger ner hela vår själ då det kommer till inredning.

Vem vill inte ha ett fint ombonad hem att trivas i? I Sverige lägger vi ner massor av tid och pengar på inredning och är även kända för det. Det är kanske därför som ett stort internationellt svenskägt möbelföretag har valt att färgsätta sin logotyp i samma färger som vår flagga. Men idag då vi vet bättre har vi allt mer börjat inreda med ett miljötänk i bakhuvudet. Vi köper inte lika mycket nytt längre och går gärna på loppis eller letar containerfynd. Det har blivit lite som en sport med begagnat. Men man kan också lätt med lite färg ”hotta” upp sin gamla möbler och de blir snabbt som nya.

Begagnade och trista möbler kan få nytt liv med ny färg

Återvunnet, miljösmart och snällt för plånboken. Gamla skamfilade möbler som fått sig en törn eller två genom åren kan få nytt liv med färg. En tråkig stol kan målas röd eller en byrå blå. Och blir det inte bra så är det bara att ta fram penseln och måla om. För att hitta rätt färger kan man klippa och klistra bilder från tidningar på färger och möbler som man tycker om. Då brukar man ganska så snabbt hitta rätt färgskala. Farmors gamla sekretär kanske man inte ska måla om utan istället vårda och renovera till ursprungsskick om den är sliten.

Vill man måla om väggarna finns det miljövänlig färg utan lösningsmedel

Även väggar kan lätt målas om i stället för att kläs med dyra tapeter. Även här finns det ett miljötänk att ta till sig. En bra färg innehåller inte skadliga tillsatser och baseras från ämnen från växt- och mineralriket och är lösningsmedelsfria. Ett exempel på en bra färg med naturliga ämnen är linoljefärg. Linoljefärg får en matt yta då den torkar som dessutom är vattenfast och avtorkningsbar. En annan bra färg är äggoljetempera. Den går att använda både på väggar och möbler. Äggoljetempera ger ett fint reflekterande ljus som ger levande ytor och var populär även bland stora konstnärer. Det är en slitstark färg som även lämpar sig för att måla golv med. Enda nackdelen med dessa färger är att de under torktiden doftar en del. Vi rekommenderar denna sajt: http://www.cfmaleri.se/

← Äldre inlägg