Blogg

Så begränsar du elden via innerväggarna

8 aug 2019

Det finns flera byggnadstekniska lösningar för att begränsa eldens spridning i en bostad eller lokal. Detta bör självklart kombineras med både brandvarnare, brandsläckare och annan varnings- och släckningsutrustning. Det ena ska alltså inte utesluta det andra. Men genom att bara exempelvis planera material på innerväggarna skapas tydligt förbättrade förutsättningar.

Se på brandklassning

Ett sätt att skapa förbättrat brandskydd är att välja brandklassade innerväggar. Detta är ett krav om de är bärande men i övrigt finns inte kravet. Dessa är brandklassade på olika nivåer vilket betyder att de kan stå emot brand under olika lång tid. Brandklassade innerväggar brukar kunna köpas på välsorterade byggvaruhus.

Brandskyddsmålning

Brandskyddsmålning sker både på trä, stål och annat material. I korthet innebär det att en brandskyddsfärg appliceras på materialet vilket ger ett extra skydd. Är det innerväggar brukar först brandskyddsmålning ske varpå sedan en vanlig inomhusfärg appliceras ovanpå. Alternativ är självklart väv eller tapet. Men oavsett så skapas ett tydligt skydd mot brand under detta ytterlager. brandskyddsmålning.net/ vet mer om detta. 

En fördel med brandskyddsmålning är att färgen expanderar vid en viss temperatur. Tack vare denna expansion skapas ett betydligt tjockare brandskydd än de millimeter som färgen är från början. På detta sätt skyddas underliggande vägg även mot hetta.

I likhet med att brandklassade innerväggar finns i olika hög säkerhetsnivå kan olika skydd nås med brandskyddsmålning. Hur målningen sker och dess effekt beror till stor del på vilket material det är som ska skyddas. Det är självklart stor skillnad om en porös trävägg ska brandmålas eller om det handlar solida stålkonstruktioner.

Brandgipsskivor

Innerväggar byggs både enkelt och snabbt med gipsskivor. Gips är ett material som står emot brand till viss nivå men genom att välja brandgipsskivor skapas en ännu större säkerhet. Skivorna är framtagna för att stå emot brand tydligare än en klassisk gipsskiva. Bland annat används brandgipsskivor för att klä in konstruktioner som är brandklassade och som därmed behöver ett tydligare brandskydd. Vid montering är det viktigt att inte springor uppkommer där elden kan spridas.

Beroende på vad lokalen ska användas till kan det finnas olika krav på brandbegränsning. Överlag finns krav på bärande konstruktion men är det en vårdinrättning eller hotell kan även krav finnas på enskilda brandceller. Med det menas att elden inte ska kunna spridas inom en viss tid efter att den uppstått. Genom ett tydligt krav på begränsning hinner även insatser sättas in mot branden på ett tidigt stadie.

 

 

 

 

Kan man slipa en trätrappa?

10 jul 2019

Svaret på frågan om det går att slipa en trappa måste vara både ja och nej. Ja, man kan slipa om en trappa så länge du inte använder en golvslipmaskin. Ska du slipa den just med en golvslipmaskin då kan du inte slipa den, nej. Men om du väljer att slipa trätrappan med en handslipmaskin då kan du slipa om den, ja. Det är att rekommendera att slipa trappan om du gör det med en handslipmaskin. Om du gör det, kommer du, när du är klar, att få en mycket snygg trappa. 

Så slipar du med en handslipmaskin

Har du en egen handslipmaskin? Då kan du använda den. Har du inte provat den tidigare kan du bekanta dig med den och sätta dig in de olika slippappren och inställningarna innan du börjar slipa trappan.

 1. Smörj in trappan med slipolja – slipoljan hjälper till så att dammet som kommer ur slipningen att inte fastna på slippappret. Däremot behöver du en mask, som inte släpper igenom dammet och skyddsglasögon, när du sedan ska slipa trappan.
 2. Slipa varje steg med kantslip – använd en kantslip när du slipar trappstegen. Var noga med att slipa hela steget jämnt.
 3. Slipa stegkanter – använd först en trekantslip för att komma åt varje vang. Börja med ett grovt slippapper. Använd sedan en excenterslip för att slipa varje trappnos. Byt till ett finare slippapper.
 4. Slipa vangerna med en skrapa – använd en skrapa för att få bort allt som är kvar att slipa. Se till så att all fernissa är borta.
 5. Måla trappan eller lackera – du kan addera pigment i lacken om du inte vill måla den. Lackera sedan varja vang. Lackera sedan flera gånger så att lacken håller i flera år.

Var det svårt?

Tycker du att det är svårt? Har du ingen slipmaskin kan du alltid anlita en hantverkare som gör hela jobbet. Anlita en hantverkare som har F-skattsedel så att du kan dra av på Rot-avdraget för arbetsinsatsen. Välj också någon som ger dig nöjd-kund-garanti så är du säker på att jobbet blir bra gjort. Bor du i Stockholm? Om du inte känner till någon hantverkare som slipar trappor kan du googla "trapprenovering Stockholm" så att du får några kontaktuppgifter till hantverkare som kan slipa trappan åt dig och renovera hela trapputrymmet. Ta sedan kontakt och fråga om offert och referenser. Offerten är till för att du ska få en prisuppgift på vad det kan komma att kosta. Referenserna bör du följa upp så att du får tag i en hantverkare som är skicklig. Klicka på länken så kommer du till en hantverkare som för trapprenoveringar i Stockholm: https://www.trapprenoveringstockholm.se.

Måla om eller helrenovera fönstren?

13 jun 2019

Fönstren tillhör de känsligaste delarna på ett hus. De är ständigt utsatta för både inne- och utomhustemperatur, vilket i sig skapar spänningar. På utsidan är de utsatta för alla typer av väder året om och kan under ett och samma dygn uppleva minusgrader, hårda vindar, snö och sedan stekande sol. I Stockholm, som ligger nära kusten, är vindarna ofta salta och kan vara ordentligt friska även sommartid. Dessutom är luften fuktig på vintern, vilket är ytterligare en påfrestning.

Fönster kräver därför regelbunden översyn och regelbundet underhåll. Ett bra sätt att hålla sina fönster i bra skick är att måla om dem någon gång vartannat eller vart tredje år. På så sätt slipper man att de fortare kräver en totalrenovering. Färgen är ju fönstrets yttersta skydd och det som håller träet skyddat. Flagande färg gör att fukt tar sig in och tär på träet, det löser upp kitt och gör att fönstret slår sig. Men hur vet man då när det räcker med att måla om och när det krävs en mer genomgående renovering?

Inspektera dina fönster

Flagande färg är så klart ett säkert tecken på att fönstren behöver målas om. Men du bör också inspektera fönstret lite närmare och titta efter tecken på rost på beslagen. Om rostangreppet är litet kan det räcka med att ta bort det med rostborttagningsmedel, men annars behöver beslagen bytas ut. Du ska också titta efter tecken på röta genom att känna i nederdelen av bågarna med ett vasst föremål, som en kniv. Friskt trä känns hårt och spänstigt, medan sjukt trä känns svampigt.

Vidare ska du se om fönstren ser raka och fina ut och att de går problemfritt att stänga och öppna. Har fönstren slagit sig är det också dags för en mer omfattande renovering. Ett annat säkert tecken på renoveringsbehov är om det saknas fönsterkitt eller om det är otätt mellan båge och karm.

Anlita fönsterfirma i Stockholm

Måla om fönstren klara du själv, men om fönstren behöver renoveras från grunden så ska du anlita en professionell fönsterfirma. När du renoverar fönstren finns det mycket som kan gå fel, och du vill att fönstren ska bli som nya igen, eftersom detta ökar värdet på huset. Värdeökningen motiverar många gånger om den kostnad som en fönsterrenovering innebär, vilket brukar vara ungefär 3000 kronor per fönster om man anlitar en bra fönsterfirma i Stockholm.

Vilken målarfärg är bäst?

Om fönstren tidigare varit målade med linoljefärg så är det alkydoljefärg du ska använda på fönstren. Annars är bästa valet akrylatfärg, eftersom den torkar snabbt och är vattenlöslig. Det finns också speciell fönsterfärg att köpa i färghandeln, kolla bara att den fungerar med den färg som suttit på fönstren innan.

Be ett proffs bedöma dina fönster

Du kan alltid be en professionell fönsterfirma att titta på dina fönster och göra en bedömning om det räcker med en ommålning eller om fönstren bör renoveras från grunden. Fönstren på hus i Stockholm håller ofta hög kvalitet, och det gäller särskilt fönster från första halvan av nittonhundratalet. Med rätt underhåll och en renovering då och då kan sådana kvalitetsfönster hålla hur länge som helst.

Läs mer: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu

Att måla stuckaturer

13 jun 2019

Stuckaturer är ett populärt sstuckaturätt att utsmycka innerväggar och taklister. I viss mån används det även på fastigheters utsidor, men vanligt är att det element som ger skönhet till interiören. Precis som andra delar av hemmet så behöver det underhåll och, efter tillräckligt lång tid, ofta en uppfräschning. Att måla stuckatur är ett bra sätt att göra just det – ge det en uppfräschning.

Generellt är gips ett tacksamt material. Det är mycket hållbart och kan ge innerväggarna en mycket fin yta. Som nämnt ovan kan dock en uppfräschning så småningom behövas, trots materialets goda hållbarhet. Men hur gör man egentligen?

Välj rätt färg

Först och främst är det viktigt att välja rätt färg. Många rekommenderar att man använder en färg baserad på akryl-latex, eller en vattenbaserad färg med akrylbindning. Akrylbindningen gör att färgen lämpar sig väl för såväl plana som ojämna ytor.

Att hitta dessa färger är enkelt. Bor du i en större stad som Göteborg eller Stockholm (särskilt Stockholm) har du ett stort urval av färghandlare att välja mellan. Besök dem och jämför priser och produkter. Här kan du, i detalj, få råd om vilken färg som är rätt just för dig.

Glänsande eller matt?

Många menar att färger med relativt mycket glans i är att föredra när stuckaturer ska målas. Samtidigt finns röster som menar att stuckaturernas yta blir snyggast när färgen är åt det mattare hållet. Det bästa är att tala med en färghandlare och se prover på färgerna, och sedan avgöra själv. En praktisk fördel med att välja en väldigt matt färg är att de är enklare att rengöra.

Verktyg

Vad gäller verktygen är det många som rekommenderar att man använder en pensel med syntetiska strån. Ett annat alternativ kan vara att använda en roller, men det är inte alltid detta är möjligt givetvis, beroende på hur stuckaturerna ser ut. En bred pensel av polyester eller nylon fungerar utmärkt för att hantera glipor kring kanter. De håller kvar mycket färg och trycker, på ett effektivt sätt, in färgen på sin rätta plats.

Tips för målningen

 • Innan du börjar. Rengör ytorna med vatten och ett milt rengöringsmedel.

 • När? Efter rengöringen bör du vänta minst 24 timmar innan du börjar. Börja heller inte måla för tidigt, utan låt gipset ”torka” ordentligt först.
 • Om du känner dig osäker på målningen så kan du anlita en firma för jobbet. Bor du i en större stad som Stockholm kan du ta in flera offerter och jämföra priserna. Gör du detta, och samtidigt använder ROT-avdraget, så behöver det inte kosta särskilt mycket.

Här kan du läsa mer om stuckatur.

Trapphusmålning som höjer fastighetsvärdet

10 jun 2019

Det första intryck vi människor får när vi går in genom dörren till en fastighet spelar stor roll. Ett slitet och tråkigt trapphus sänder tydliga signaler om att här är det inte särskilt trevligt att bo.

Människan söker snabbt efter tydliga signaler och bildar sen raskt en uppfattning utifrån den. Det är förstås bra för dig som vill satsa på att ha ett vackert och trevligt trapphus! Du har all chans i världen att ge ett gott intryck som håller i sig. Genom att visa boende och besökande att här är en fastighetsägare som bryr sig skapar du både trivsel och höjer värdet på fastigheten. Det är självklart fler som vill köpa en bostad i ett hus där man direkt fått en bra känsla. Det spelar roll för helhetsintrycket och hjälper intresserade spekulanter att lägga några slantar extra för att få bo i en trivsam miljö.

Trapphuset ska fånga det tidstypiska

Många människor uppskattar att mötas av ett varmt och trivsamt trapphus. Hur den värmen ska förmedlas kan se mycket olika ut beroende på när huset är byggt. Det är viktigt att trapphusets målning stämmer överens med den tidsepok som huset har formats efter.

Ett äldre hus med 1920-tals stil kan behålla, eller kanske förstärka, sitt ofta nyklassicistiska uttryck. Byggnader från den här tiden är ofta skapade enligt den tidstypiska idealet av en trädgårdsstad. Putsade fasader i mättade kulörer och till det bryter ljusa strama dekorationer av. På den här tiden var innergårdarna viktiga och till dem fick man tillträde genom separata in- och utgångar genom välvda portar. Den här stilen har också rötter i det antika Rom men kallas alltså för nyklassicism, 20-tals klassicism eller internationellt Swedish Grace.

Trapphusmålning som bär historia 

Den här typen av hus är vanliga i våra större städer och stilen är mycket omtyckt. Det vore självklart dumt av en fastighetsägare att inte utnyttja husets historia och ursprungliga formspråk i dag. Genom att anlita proffs på trapphusmålning kan du få, eller återställa trapphusets karaktär precis som det än gång i tiden var. Det skapar karaktär och trivsel för alla boende.

På samma sätt är det viktigt att moderna hus signalerar att de är byggda i en ny tid. här finns oändliga möjligheter att leka med färg, form och struktur. Kanske finns det en berättelse från platsen där huset är byggt som ska avspeglas i trapphuset. Varje hus och plats har sin historia och det är lätt att glömma bort det när man bygger nytt. Om 50 år kommer de som besöker dagens nybyggen att vilja se tidstypiska detaljer från 2010-talet. Var tid har sin charm även om det är svårt att förutse vad kommande generationer kommer uppskatta och se som värdefullt att bevara.

Yrkeskunniga inom området trapphusmålning har en bra känsla för vilken typ av trapphusmålning som passar i olika fastigheter. Ska det vara en marmorerad vägg? En vägg med skarpa kontraster eller många nyanser? Klassiskt, modernt eller futuristiskt? Ta hjälp av en firma som har gedigen erfarenhet av trapphusmålning och be om råd. När du och firman börjar se vilka möjligheter och eventuella begränsningar som finns bör du be om en offert. Seriösa trapphusmålare brukar erbjuda gratis offert. När du fått koll på kostnadsläget kan du gå vidare med ditt beslut om hur mycket du vill satsa på ett trivsamt trapphus.

Att renovera sitt trapphus visar att du är en fastighetsägare med ambitioner. Om du låter trapphuset förfalla kan det bli dyrt att renovera det senare. Det är bättre att försöka hålla upp nivån under tid och renovera med jämna mellanrum. Då behöver det inte handla om en stor kostnad varje gång.

Dags bygga altan?

27 maj 2019

Är det dags att skaffa sig en skön altan? Sommar- och vårtider är till för att njuta av sommar och sol. Varför inte se till så att du har en altan som du kan använda i sommar? Då kan du och familjen eller vännerna inleda sommar- och vårsäsongen på altanen och äta ute, sitta och umgås utomhus. De flesta uppskattar möjligheten att kunna sitta utomhus och inta sina måltider. En altan gör ett liv utomhus mer lätttillgängligt. En altan på ett hus höjer också värdet på huset. Det finns knappt hus längre som inte har någon altan då de flesta vill flytta umgänget utomhus när vädret så tillåter.

Så bygger du enklast din altan

1. Planera först altanen – var ska den vara? Hur stor ska den vara? Med eller utan tak?

2. Slå ner pålar där du vill ha den – när du har bestämt dig för hur stor du önskar dig altanen tar du ut mått och bultar du ner pålar på platsen som anger storleken på altanen. Då får du också en känsla för hus stor den blir och om den kommer att vara i vägen för när man ska röra sig runt altanen.

3. Arbeta med grunden – När du har bestämt dig för platsen för altanen behöver du gräva bort matjord och gräva ut var du vill ha altanen. Är du noggrann och vill se till så att du slipper ogräs, och om du bygger altanen direkt på marken, kan du behöva lägga en markduk för att slippa risken för ogräs. Sedan lägger antingen på grus eller stenkross. Ska altanen ligga direkt på marken kan du även lägga på ett lager sand.

4. Gjut plintar eller bygg en grund – när du väl har bestämt dig för storleken så kan du dra snöre från påle till påle. Då ser du också mer konkret ut stor (eller liten) altanen kommer att bli. Du kan även dra snöre mellan pålarna för att få räta linjer längs marknivån. Gjut sedan plintar där du har grävt ner pålarna.

5. Bygg reglar – när du har gjutit plintarna, bygger du sedan reglar mellan plintar. Eller om du bygger en marknära altan, behvöer du endast bygga en grund för altanen. Då gör du på samma sätt, men behöver inte gjuta plintar till altanen. Genom att dra snöre mellan pålarna ser du också om det finns höjdskillnader på marknivån. Bygg sedan reglar längs marken där altanen ska byggas. Sedan däckar du över reglarna så du får själva altanens golv. Vill du dessutom ha vind- eller insynsskydd kan du bygga till vindskydd och tak.

Tycker du det var svårt att bygga själv, kan du i stället anlita hantverkare som gör arbetet.

Mår man bättre av färgglada badrum?

7 maj 2019

Visste du att färger påverkar oss? Beroende på färg och nyans, påverkar de oss i olika grad. Tänk dig själv att vistas i ett helt svart rum, hur skulle du må då? Tänk dig sedan att du skulle vistas i ett solgult rum. Hur tror du att du då skulle må? Som du säkert kan tänka dig är det nästan omöjligt att känna sig deppig i ett solgult rum. Tänk dig sedan hur det skulle vara att vistas i ett helt rött rum – hur skulle du känna dig då? Här går vi igenom hur de olika färgerna påverkar oss.

Rött

Den röda färgen gör att vi associerar till kärlek, passion och energi, men också strid, fara och aktivitet. Den får oss att reagera. Den kan både vara negativ, men också positiv. Den ger energi, men kan, om vi är på det humöret göra oss irriterade och arga. Så om man vill inreda med rött, bör man tänka efter noga hur man vill bli påverkad av den röda färgen.

Gult

Vi associerar gult med solen och har därför oftast en uppiggande effekt på oss, den kan få oss att känna oss både spontana med också instabila. All färger har både en positiv och en negativ effekt på oss, därför är det nyansen på färgerna som är viktiga. Vi kan reagera olika på mörkgult och ljusgult till exempel. På samma sätt är det med mörkrött och ljusrött.

Grönt

Til förknippar grönt med harmoni, tillväxt och till naturen. Grönt kan ha en lugnande effekt på oss, samtidigt som det kan ha en effekt som hjälper oss att kunna fokusera bättre. Även här är det stor skillnad på nyanserna av grönt.

Blått

Blått brukar associeras till pålitlighet, intelligens, himlen och därför på andlighet och tro. Tänk på att mörk blått kan göra oss nedstämda, och kan ge en kyligare effekt på rummet, medan ljusblått kan få oss mer positiva.

Grått

Grått brukar associeras till intetsägande och neutralt, men också tråkigt och frånvaro av glädje och glamour. Beroende på nyansen av det grå, reagerar vi olika på mörkgrått, liksom ljusgrått, så även här gäller det att tänka mycket på vilken nyans av grått som vi väljer.

Vitt

Vi associerar vitt med oskuld och renhet. Vi brukar associera vitt till godhet och positivitet. Vitt kan också kännas kallt och intetsägande, precis som grått. Även när det kommer till vitt ,finns det varianter och nyanser på vitt som vi kan välja mellan.

Ska du inreda badrum och behöver hantverkare för det arbetet? Då kan du klicka här.

Måleriarbeten mer än bara pensla färg

11 apr 2019

Som de flesta vet innebär det alltid mycket mer arbete bakom det som man sedan ser när arbetet är klart. Lekmannnen ser bara den nya färgen, medan hantverkaren vet att det innebär långt mer arbete innan man har blivit så klar att man kan måla på med målarfärg. Det gäller som målare att inte ta illa upp när lekmännen bara ser ytan, men inte vet hur mycket arbete som ligger bakom "ytan". Målarfärgen är ju bara finishen som göra underarbetet mycket snyggare.

Ta fönstermålning som exempel

Innan du har kommit så långt att du kan måla om fönstret, innebär det mycket arbete. Den gamla färgen måste bort innan du ser hur materialet egentligen är under färgen. När du väl upptäcker material som inte kommer att hålla och du har ersatt det är det sedan dags att grundmåla och måla. På samma sätt är det egentligen med resten av måleriarbeten. Allt det gamla och utslitna måste ut och bort innan man kan börja måla. Och man målar med olika teknik beroende på vad det är som du målar. Långa paneler målar du med långa penseldrag, korta pinnar med korta penseldrag. Vägg som ska målas med svampteknik ska inte målas som när man målar med pensel. Om du betsar en vägg eller en möbel, ska du inte använda samma teknik som när du målar andra möbler.

När du oljar in trä

Att olja in trä är en grannlaga uppgift. Det är sällan som man behöver göra det, men om man hellre vill ha ett inoljat golv inomhus, kan man välja att olja in det. Vill man behandla ett furu eller grangolv och göra det lite ljusare kan man lägga in vit pigment i oljan. Då lutar man först golvet och sedan oljar in det. Då får man ett ljust golv som inte ser laserat ut. Den oljade ytan blir mycket tåligt mot smuts och repor. Det som händer när man lutar golvet och sedan oljar in det äratt luten tar bort virkets lignin ur träet på ytan. När man oljar in det ersätter man det ligning som man har tagit bort med lut, istället med olja som oxiderar. Det ger golvet en hårdare yta. På så sätt får man till en yta på golvet som inte är så känsligt för hack eller repor.

Att arbeta som målare är ett mycket givande arbete, där man får utlopp för sin kreativitet och göra olika arbeten. Om du vill läsa mer om hur målare i Bromma arbetar, kan du läsa på: https://www.målarebromma.nu.

Så ser vårens inredningstrender ut

20 mar 2019

Det är goda nyheter för alla som gillar färggrann inredning. Det vita och svarta är inte inne längre. Det är slut med den "skandinaviska stilen". På många sätt ser vi att vårens inredningstrender går i retrons stil. Dels har vi sett mycket marmor som var så populärt på 80-talet. I vår ser vi både tapeter och målade väggar som går tillbaka till 90-talet.

Grönt är skönt

Redan under hela förra året såg vi en tydlig trend med Salvia gröna nyanser på väggarna. Den ljust gröna nyansen som går mot grått ser vi fortsätta i vår. På så sätt är det inte någon förändring. Vi ser även att möblerna är mer stoppade än förut och antar alltmer bulliga former, liksom mattorna har längre och tätare lugg. Det är inne med den ombonade stilen och även heltäckande mattor har kommit tillbaka efter att ha varit borta ända sedan 70-talet. De kommer i bättre material än förut och är lättare att tvätta rena.

Rosa som går mot grått

Det rosa fortsätter vara inne under våren. Vi har sett en rosa trend i flera år, både inom klädmodet och i inredningarna. Rosa har den positiva inverkan på oss människor att vi blir lugna och harmoniska av färgen. Det är till exempel svårt att bli arg i ett rosa rum, som däremot rött kan göra med oss, människor. Vi är som skapta för att reagera på rött, medan rosa påminner om den vackra solnedgången och är en varm och lugnande färg.

Soligt gult är inne

Gult kommer stort i år. Även i både klädmodet och i inredningen. Gult är en färg som påverkar oss på positiva sätt. Om det är svårt att bli arg i ett rosa rum, är det svårt att vara deppig i ett gult rum. Gult ger oss mycket positiv energi. Kök och badrum är bra rum att måla i gula färger. Det är ofta dit vi går för att komma igång på morgnarna och det är där vi vill hitta lugnet inför natten. Gult drar till sig ljuset och blir därför ljusa rum. Gult är dessutom lätt att kombinera med grått, vitt och svart.

Välj proffsen för målerijobbet

Anlita duktiga hantverkare för renovering av bostaden. Man kanske tycker att det är lätt att göra det på egen hand, men om man någon gång anlitar riktiga proffs som gör måleriarbetet inser man vilken otrolig skillnad det är på handlaget med underarbetet och slutfinishen. Läs mer här.

När du vill måla om hemma

15 mar 2019

När du har tröttnat på den gamla färgen eller dina gamla rum kan det vara en bra idé att måla om. Det är både billigt och kräver inte stort arbete att måla om. Med lite ny målarfärg får man till en stor skillnad, vilket gör att det blir stor förbättring för en liten insats. Här menar vi inte att man bara ska ta fram målarfärgen och penseln eller rollern och måla på. Innan man kommer så långt att man kan måla om, behöver man göra ett riktigt grundligt förarbete. Annars blir det inte bra. Så här gör du.

Tvätta väggen först

Först bör du tvätta väggen först. På så sätt kan du se om man tidigare har använt limfärg på den. Om det finns det, bör du tvätta riktigt grundligt för att få bort all limfärg. Den kan du nämligen inte måla om, då färgen inte fäster på limmet. Om du har limfärg på väggen bör allt sådant tas bort. Om färgen inte lossnar när du tvättar väggen, då finns det ingen limfärg, men om färgen lossnar, då bör du tvätta tills allt är borta. När väl hela väggen har torkat, och underlaget bheöver jämnas ut, kan du behöva spackla väggen och sedan sandpappra den så att den blir riktigt slät och fin innan du målar om den.

Tejpa och skydda golv och karmar

Se sedan till att skydda golvet, alla lister, dörrkarmar, element, rör och vägguttag och strömbrytare. Det finns allt sådant material som du kan köpa när du handlar målarfärg i en färgaffär. Det finns särskild tejp som är bra att tejpa för alla lister, runt fönster, på fönsterbrädor och liknande. Du kan samla alla möbler mitt i rummet och lägga ett gammalt lakan över, så att de skyddas från stänk från färgen som du målar med.

Grundmåla

När allt är förberett, väggen är slät och fin och du har tejpat för alla strömbrytare och golvlister kan du börja grundmåla. Det är nödvändigt om du byter färg på väggen. Annars kan färgen som satt på väggen tidigare lysa igenom när du har målat med den nya färgen.

Rolla eller pensla

När du väl har målat med grundfärg är det sedan dags att rolla väggen med ny färg. Du bör pensla i alla hörn och runt fönster och dörrar inna du rollar. Bäst resultat får du om du rollar åtminstone två gånger och på samma sätt penslar först längs golvlister, fönster och i hörnen innan du rollar.

Eller så låter du målare i Solna göra arbetet åt dig. Läs mer här: https://www.målaresolna.biz.

Gynna lokala företag – eller inte?

4 mar 2019

Det finns fördelar med att handla lokalt och därmed gynna det lokala näringslivet. Men det finns även nackdelar. Väger fördelarna eller nackdelarna över? Om du exempelvis är bosatt i Södertälje och behöver lägga om taket har du två alternativ. Antingen söker du upp ett par takläggare som finns i Södertälje och ber om offert från dessa varpå du sedan anlitar någon av dem. Eller så tar du in offerter från företag runt om i Stockholm för att därigenom få ett bredare offertunderlag att gå på när du väljer vilka som ska utföra jobbet. 

Anlita lokalt

Det finns flera fördelar med att anlita lokala företag. För det första handlar det om arbetstillfällen och att hjälpa näringslivet på orten att växa. Om fler personer främst skulle handla från lokala företag skulle utbudet av företag växa och orten därmed få större tillgång till både affärer och tjänsteföretag. Väljer du att anlita en av takläggarna i Södertälje kommer det alltså långsiktigt både skapa nya arbetstillfällen och skapa mer butiker och tjänster. Men att se denna fördel är att se fördelarna på mycket lång sikt. Det är nog inte speciellt många som anlitar just ett företag från Södertälje med tanken på att detta gynnar näringslivet. Den andra fördelen i att anlita en lokal takläggare är att företaget är lättare att kontrollera upp. När hantverkare ska anlitas bör alltid en viss bakgrundskontroll ske och även kontroll av deras rykte. Bor du i Södertälje kommer du lättare hitta andra som anlitat samma företag som du funderar att anlita. Därmed kan du lätt få referenser och åsikter om dessa takläggare. Om du däremot väljer ett företag utanför Södertälje är det svårare att hitta referenser och andra kunder. Med en svag bakgrundskontroll ökar även risken för att man anlitar oseriösa företag. 

Fördelen med att inte anlita lokalt

När det handlar om stora renoveringar (vilket en takläggning eller takrenovering bör klassas som) bör alltid flera offerter begäras in. De som gjort detta en gång tidigare vet att prisskillnaderna kan vara mycket stora och att man kan spara ganska många tusenlappar på ett takbyte om flera företag kontaktas för offert. Men väljer man att enbart anlita lokala företag kan utbudet bli för litet. I Södertälje finns visserligen ett par takläggare men genom att även ta in offerter från företag i andra delar av Stockholm kan man få fler och därmed även bättre erbjudanden. Orsaken att inte handla lokalt handlar därmed främst om den egna ekonomin. 

Målade golv

28 feb 2019

Att måla golvet är ett bra sätt att få ett rum att sticka ut. Ett målat golv blir dels tåligare, och dels blir det något som livar upp rummet. När man målar golv är det dock viktigt att man använder sig av rätt produkter och tekniker för att färgen ska hålla så bra som möjligt.

Vad gäller färg så har de flesta färgtillverkare speciella golvfärger i sortimentet, som kan brytas till önskad nyans. Dessa är oftast någon sorts alkyd- eller akrylatlatexfärg. När du ska välja nyans är det bra att tänka som när du ska välja väggfärg; det som ser bra ut på en liten yta kan se ”för mycket” ut på en hel vägg eller ett helt golv. Bättre då att välja en något mer diskret nyans än den du först fastnar för.

Viktigt med förarbetet innan du målar

Ett golv måste rengöras och slipas noga innan det målas. Finns lack eller olja kvar sedan tidigare måste det slipas bort. Därefter ska golvet dammsugas innan du kan sätta igång med målningen. Grundmålning är inte alltid nödvändigt, här kan du kolla med din färghandlare utifrån färgen du köper. En viktig tumregel att komma ihåg när det gäller att måla golv är också att ju fler lager du målar på, desto slitstarkare golv får du.

Måla med roller

Det bästa är att använda en roller med förlängningsskaft för att måla golvet. Det gör att du slipper stå på knäna och jobba, något som i längden blir ansträngande för hela kroppen. Innan du rollar kan du måla hörn och vinklar med en pensel. Ha gärna några olika storlekar av både rollar och penslar, så kan du lätt anpassa redskapen efter var du ska måla.

Alternativ till att måla golvet

Du kan också be din golvläggare att ytbehandla golvet med bets eller lasyr. Det är ett bra sätt att få fram en fin nyans på golvet utan att måla det. De flesta golvläggare i Stockholm har, förutom kunskaper i hur man lägger golv, även bra koll på hur man får fram olika nyanser på golvet, från val av träslag till hur man använder pigmenterad olja eller lack, eller just bets eller lasyr. Med bets får man ett mörkare golv, med lasyr får man ett ljusare. En bra golvläggare vet precis hur mycket behandling som behövs för att få den speciella nyans som du är ute efter.

När du hittat en bra golvläggare i Stockholm, prata igenom dina idéer om nyans på golvet innan ni väljer vilken typ av golv träslag och så vidare. Det gör att golvläggaren kan hjälpa dig att göra rätt val från början. Möjligheterna att påverka sitt golvs utseende är i princip oändliga, men det gäller såklart att man tar hjälp av en expert på området som vet vilka metoder som passar bäst.

Här kan du läsa mer om govläggning.

Kom undan underhållet av dina fönster

18 feb 2019

Att äga ett hus innebär också att man själv har ansvar över att hålla det i ett gott skick. Något som rör alla små beståndsdelar och där man kan komma undan högre kostnader genom att hela tiden underhålla. Vet man om att exempelvis taket börjar se slitet ut så kan man börja planera i god tid för ett byte, Detta snarare än att tvingas ta en mer akut kostnad då taket i fråga börjat springa läck. Underhållet är nödvändigt, men det är för den sakens skull inte någonting som är vare sig roligt eller enkelt.

En detalj som kräver extra mycket underhåll - årligen - handlar om fönster och alla som har träfönster vet att det dels är nödvändigt och dels väldigt ansträngande. Nödvändigt är det sett till att fönster måste vara täta. Struntar man då i att kitta om, måla och laga sprickor så kommer man att få en inomhusmiljö som är allt annat än skön att vistas i och man kommer dessutom att tvingas betala mycket pengar för denna. Det senare har sin förklaring i att otäta fönster släpper in kall luft och släpper ut varm luft; en situation som slukar energi och som ger dig skyhöga kostnader för uppvärmning.

Däremot så finns det sätt att slippa underhållet av dina fönster - utan att behöva kompromissa med vare sig kostnad eller inomhusmiljön. Det innebär att du säger adjö till dina gamla fönster av trä och istället välkomnar en annan lösning i form av plastfönster.

Fönster av plast har många fördelar

Plastfönster är en bra lösning som många dock direkt väljer bort. Vi kan säga att du äger ett hus i Stockholm och där vi presenterar några snabba fakta om plastfönster som ska fungera som argument till varför du ska välja sådana istället för de fönster av trä som för närvarande sitter på ditt hus:

 • De är billigare. Plastfönster är både billigare rent initialt och på sikt. Det senare förklaras av att de har en väldigt lång livslängd och att du således inte behöver byta ut dessa inom de närmaste åren.
 • Underhållsfria. Som sagt, ett plastfönster behöver inte underhållas på samma sätt som ett träfönster. Det enda som krävs är egentligen bara att man tvättar av det.
 • Miljövänliga. Ja, den här punkten förvånar många - men faktum är att fönster av plast är att anse som miljövänliga. Av många så anses de som betydligt bättre för miljön än träfönster, trots att det senare är ett naturligt material. Återigen kopplar vi tillbaka till underhållet för att förklara detta. Då du tvättar, målar om och kittar ett fönster så sprids kemikalier, färg och rengöringsmedel ut i naturen. I och med att du inte behöver underhålla ett plastfönster så är det också bättre för miljön. Då du sedan ska byta fönster till ditt hus i Stockholm - efter X antal år - så kan man återvinna plasten och skapa nya fönster av den massan som finns.
 • Snygga. Idag kan man då plast som imiterar andra material. Det gör att du kan använda fönster av plast på ditt hus i Stockholm - även om detta är av trä. Visst, det kommer att se lite konstgjort ut, men inte alls på samma tydliga sätt som det gjorde förr. Det ser mer äkta ut och, om uttrycket tillåter, mindre plastigt ut idag.

Här kan du läsa mer om olika fönstertyper.

Frågor och svar om att jobba som målare

26 jan 2019

Funderar du på att bli målare? I sådana fall går du troligen en god arbetsmarknad till mötes. När du väl har skaffat dig erfarenheten som krävs, har du en kompetens som är mycket eftertraktad bland arbetsgivare över hela landet. Du har säkert möjlighet att få jobb i Danderyd, Göteborg, Malmö eller någon annan stad – och kan alltså välja ganska fritt var i landet du vill bo. 

Det är inte alla yrkesgrupper som har den fördelen – men målare har det. Men det finns många fler fördelar med att jobba som målare än så, men också en del baksidor, naturligtvis. I den här texten tar vi upp vanliga frågor och svar som aspirerande målare kan ha. 

Hur mycket tjänar en målare?

Det korta svaret är att det varierar. Genomsnittslönen idag är ungefär 34 000 kronor i månaden. Den summan gäller alltså målare med avklarad lärlingsperiod och som har fått en full lön i yrket. För lärlingar är lönen naturligtvis lägre. 

Antalet faktorer som påverkar målarlönen är flera. En av dem är geografin; är du anställd i Danderyd finns sannolikheten att du har en bättre lön, än om du arbetar i en mindre ort på landsbygden. Så är ofta fallet i storstäder som Stockholm (där Danderyd ligger) och Göteborg – timlönerna tenderar helt enkelt att vara lite högre här, jämfört med mindre orter. Men så skulle många säga att man har högre omkostnader också, vad gäller boende till exempel. 

Det man som ung målare kan göra för att påverka sin lön är att gå Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning måleri och skaffa sig goda betyg och undvika hög frånvaro där. Optimalt är om man, utöver detta, har sommarjobbat hos en målerifirma. Har man gjort allt detta kommer man snabbt att komma upp i lön. Yrket är kunskapskrävande – om man ser till att man tillskansar sig så mycket av det som det bara går, kommer man att få en högre lön. Ingen större skillnad från andra yrken, alltså.

Vad gör en målare mer exakt?

Den som är verksam inom yrket målar bara inte. Sammantaget blir man en specialist på behandling av ytor och kan ge rådgivning, tapetsera väggar, slipa, grundmåla och spackla. Exakt var man målar varierar en hel del. Det kan till exempel vara kontor och industrier, eller byggarbetsplatser, sjukhus och bostäder. 

Inte sällan kommer man in i ett projekt när det är dags för renovering. Vanliga arbetsuppgifter är då bland annat att måla tak, väggar, trappor, fasader, snickerier och och pelare. En del väljer även att bli dekorationsmålare, och man sysslar då med lite mer precisionskrävande målning.

Var i landet är det lättast få jobb? 

Av Arbetsförmedlingen bedöms konkurrensen om jobben vara ”liten” eller ”mycket liten” över hela landet. I södra Sverige är det generellt lite lättare än i norr, att få en anställning. Jobbsituationen kan också variera en hel del mellan länen. Tittar vi på Stockholms län, ser vi att konkurrensen är mycket liten i de norra kommunerna (Danderyd, Solna till exempel) medan konkurrensen endast är ”liten” i de flesta kommuner söder om citykärnan. 

Läs mer om målare i Danderyd på: http://www.målaredanderyd.se.

Att tänka på när du ska bygga och måla balkong

25 jan 2019

Det finns många bra anledningar att bygga en balkong på villan. Oavsett hur gammalt huset är och vad det har för stil går det alltid att med en arkitekt och en bra entreprenör skapa en balkong som harmonierar med byggnaden i stil, färg och form, och som verkligen blir en tillgång för villan och dess invånare. En del husägare är tveksamma till balkong, de anser att det duger bra att ha trädgården och kanske en altan för utomhusvistelse och har svårt att se syftet med en balkong. Men en balkong är verkligen något helt annat än en altan eller en gräsmatta. Att sitta på en balkong är i sann mening en förhöjd upplevelse. Bara att komma upp några få meter i luften och samtidigt befinna sig utomhus är en helt annan upplevelse som verkligen tillför något till boendekvaliteten.

Titta och tänk på balkonger

Att bygga en balkong är inte bara att skaffa material och börja snickra. Som alla tillbyggnader måste en balkong utformas och planeras noga, för att verkligen bli en del av huset och inte se ut som att den egentligen hör hemma någon annanstans. Detta är ingenting man ska försöka ge sig på som lekman, utan det är alltid bäst att kontakta en arkitekt och eventuellt också en byggnadsingenjör. Vidare ska man anlita en entreprenör för själva bygget om man vill ha en säker och välbyggd balkong.

Med det sagt så finns det dock mycket man själv kan bidra med vad gäller balkongens utseende. En arkitekt vill alltid helst utgå från kundens idéer och önskemål, och det bästa sättet att få idéer och inspiration till det egna balkongbygget är så klart att studera andras balkonger! Kolla runt i kvarteret hur balkongerna är utformade, notera och ta bilder på de du tycker är snyggt och även på det du inte gillar. Titta på bilder på nätet och läs på om olika typer av balkonger och dess för- och nackdelar. Skaffa dig en gedigen grundkunskap och en uppfattning om vad du och familjen vill ha avseende funktion och formgivning, så blir kommunikationen med arkitekt och entreprenör betydligt enklare.

Måla balkongen

Man ska alltid anlita proffs när man ska bygga balkong, men att måla den klarar du själv om du har tid och lust och vill spara en slant. En balkong byggs i regel av tryckimpregnerat virke, som måste torka ordentligt innan man målar det. Därför är det bäst att vänta till nästa vår innan du målar det. När det gäller färgtyp så går det bra med nästan alla typer av färg, men se till att välja en som är beständig mot väder och vind.

Färgmässigt bör balkongen gå i samma färgskala som huset, antingen fasadfärgen eller färgen på knutarna. Det senare färgvalet gör att balkongen sticker ut mer, men det kan bli väldigt snyggt. Planera färgen på balkongen med arkitekten redan när ni ritar balkongen, så kan denne hjälpa dig med skisser och 3D-bilder på hur det kommer att se ut när balkongen är målad.

Här kan du läsa mer om olika typer av balkongbyggen.

← Äldre inlägg