Tapetsera lätt med våra tips!

Det finns  primärt två stycken metoder att använda sig av för att förändra sina väggar – att måla om eller att tapetsera. Generellt sett så genomför privatpersoner det första på egen hand – men man låter bli att tapetsera och man gör detta av den enkla anledningen att man tycker det är för svårt. Märk väl – man har inte försökt; man tar bara för givet att det är så.

Man tänker sig att det är kletigt, man tänker sig att det är svårt att passa ihop mönster och man tänker sig att det per automatik blir bubblor av lim och luft då man är klar. Risker som naturligtvis finns – men som man kan sätta ur spel genom att tapetsera på rätt sätt. Det vi tänkte göra här är att vis hur och vi säger här följande: tapetsera efter våra tips och du kommer att lyckas; oavsett vilken typ av tapet det handlar om.

Du behöver: vattenpass, stållinjal, rätt lim avsedd för din tapet – kolla upp detta med en återförsäljare! Hink, roller, pensel, tapetsvamp, tapetkniv, tapetborste (om det skulle bli bubblor), bord – finns i papp och fungerar på samma sätt som en kartong.

Vi säger att du har en non-wowen tapet som ska sättas upp och vi räknar med att du lagt ner den tid som krävs på förarbetet. Just denna bit är det väsentliga inför varje tapetsering – oavsett underlag och vilken tapet du har. Det ska vara torrt, det ska vara slätt och det ska vara jämnt!

 

tapetsera vägg

Så här gör du:

  1. Börja tapetsera vid ett fönster
  2. Första våden är viktigt att den blir rak – kontrollera med ditt vattenpass alternativt ett lod.
  3. Rolla tapetlim – som du lämpligen har hällt i en hink – på väggen; detta med två våders bredd (vilket motsvarar ungefär en meter). Skulle du stöta på en kant eller en list – använd med fördel en pensel.
  4. Ta upp en våd ur tapetkartongen som du ställt på golvet. Fäst våden med någon centimeters överlapp mot taklisten – skär av vid sockeln.
  5. Släta ut tapeten – från mitten och ut mot kanterna.
  6. Sätt nästa våd kant-i-kant med den andra, lägg ner lite tid om det handlar om ett mönster.
  7. Släta ut som tidigare. Se till att kanterna möts.
  8. Lim på tapetens framsida? Ta bort direkt med en tvättsvamp.
  9. Tips! Grovklipp våderna vid fönster och dörrar; det ger en enklare uppsättning.

Klart. Eller? Nej, det finns några saker kvar att gå igenom.

Så här tapetserar du hörn

Återstår gör hörnen på ditt rum och det är där som många misslyckas. Något som man definitivt inte behöver göra. Så här ska det se ut:

Innerhörn:

 • Mät avstånd från våd till hörn. Lägg till tio mm och skär till bredden på nästa våd. Stryk lim på väggen och drygt en halv våd in på nästa. Fäst våden du skurit till.
 • Våden från hörnet stryker du lim på – med en pensel och på framsidan– och sätter den bortskurna våden ända in i hörnet. Se till att de hamnar i lod. Torka bort lim med en blöt tvättsvamp.

Ytterhörn:

 • Skär av en våd från tapetrullen – med marginal både upp- och nertill. Mät avståndet från våd till hörd, addera 20 mm och skär till bredden.
 • Limma och fäst våden runt hörnet
 • Ta den bortskurna längden och överlappa den med ca 10 mm i på nästa våd; stryk lim på framsidan och fäst.
 • Sätt våden fem millimeter in. Detta av anledningen att den kan gå sönder annars.