Så löser du problemet med stopp i avlopp

Undvik stopp i avloppet med enkla husmorsknep som hett vatten, bakpulver och ättika samt förebyggande tips som sil och regelbunden spolning. Läs vidare här.

Att hantera stopp i avlopp är en uppgift vi alla står inför förr eller senare. Dessa obehagliga situationer skapar inte bara trassel i vardagen men kan även leda till stora kostnader om de inte åtgärdas i tid.

Att vakna upp till en sjunkande känsla när man inser att vatten inte vill rinna undan i vasken är en erfarenhet många delar. Proppar i avloppet skapas allt oftare av en blandning av hushållsfett, matrester och ibland till och med hårstrån som samlas och bildar en barriär. Det finns dock enkla husmorsknep som kan komma till undsättning. Regelbunden användning av hett vatten, bakpulver och ättika kan till exempel göra underverk för att hålla rören rena och fria från blockeringar.

Handfasta tips för att undvika stopp i avlopp

Förebyggande är alltid bättre än att behöva åtgärda problem. Genom att vara uppmärksam på vad som faktiskt går ner i rören kan man spara sig mycket besvär. En sil i diskhon kan till exempel fånga upp matrester och förhindra att de tar sig ned i avloppet. På samma sätt kan en hårstoppare i duschen göra stor nytta.

Men livet är inte alltid en dans på rosor och ibland blir det stopp i avloppet, oavsett vad man gör. Om stoppet är ett faktum finns det flera metoder att ta till innan man slår en signal till rörmokaren. En gummisug kan avhjälpa mindre stopp. Vid tuffare blockeringar kan det vara läge att prova en avloppsrensare, men tänk på att använda den med försiktighet för att inte skada rören. Och kom ihåg, regelbunden spolning av rören med enbart varmt vatten kan göra under för att förhindra framtida problem.

3 Jun 2024