Anlita en målerifirma på rätt sätt

Att anlita en målerifirma kan ibland kännas lite krångligt. Det är knappast något de flesta gör varje dag. Med det sagt kan det kännas svårt att veta om man har fått med all information som målerifirman behöver eller inte. Om du är i färd med att anlita en målerifirma, finns det vissa saker du kan göra för att jobbet ska gå så smidigt till som möjligt.

En målerifirma tar oftast betalt per timme (även om det ofta är ett tak på priset), så det är en god idé att ha det så förberett som möjligt när firman väl kommer. Det mesta går att göra när du ber om en offert. Som alltid gäller det att vara så tydlig man bara kan i sin uppdragsbeskrivning. En tydlig uppdragsbeskrivning gör att firman kan ge dig en så precis uppskattning av priset som möjligt.

Förutom att få med all information och få en klarhet över ens egen roll som kund, kan det ibland kännas lite osäkert att välja en firma. Hur vet man att de är seriösa? Nedan kan du läsa om hur du kan gå till väga för att kolla upp den målerifirma du tänkt anlita.

Städa och rengör

Det är lätt hänt att det blir smutsigt i de delar av huset där målerifirman jobbar. Kanske behöver målaren slipa bort spackelrester eller riva ner tapeter till exempel. Sådana åtgärder gör att det lätt blir dammigt och smutsigt i rummet. Du som kund kan då underlätta för både dig själv och målerifirman genom att flytta undan känsliga föremål och täcka över det som inte kan flyttas. På så vis kan målaren börja med sitt jobb tidigare och det blir lättare för dig att städa undan allting.

Kolla behörigheter och referenser

Det är bra att underlätta så mycket som möjligt för målerifirman – men de bör också underlätta för dig. Om de inte skyltar med behörigheter på sin hemsida eller liknande, bör du fråga. Det finns också en del praktiska tips du kan använda dig av för att undvika att råka ut för en oseriös aktör.

Till exempel kan du kolla om de innehar F-skatt. Kolla också upp organisationsnumret på offerten. Stäm sedan av numret på offerten mot numret på fakturan så att det är samma nummer. Om det första numret till exempel tillhör en firma i Södertälje utanför Stockholm, medan det andra numret visar en plats mitt i innerstaden i Stockholm, finns det skäl att ana oråd.

Något annat som är bra att fråga efter är referenser. När du väl får det – var inte rädd för att lyfta på luren och ringa upp. Ställ frågor kring hur de tycker att arbetet fortlöpte och om kundbemötandet från firman. Fråga också om det har blivit några problem i efterhand. Har det lagts till avgifter som inte var tydligt överenskomna? I sådana fall är det dags att konfrontera firman eller fundera på en ny firma att anlita.

Var hittar jag målerfirmorna?

Bor du i en storstad, Stockholm till exempel, har du av naturliga skäl ett större utbud att välja mellan. Om du inte bor i någon av landets större städer (Stockholm, Göteborg, Malmö t.ex.) bör du ändå kunna hitta en målerifirma som kan ta sig an ditt jobb. Fråga runt bland vänner, använd sökmotorer eller testa en offertsida. Du bör snabbt hitta en firma som kan tänka sig att göra jobbet. Glöm dock inte tipsen ovan för att allt ska gå så smidigt som möjligt.

Här finns en målerifirma vi kan tipsa om: www.målerifirmastockholm.nu.

19 Feb 2017