Att jobba som målare i Solna – olika projekt i olika stadsdelar

Klart är att Solna är en växapensel, målarende kommun – men inte till ytan, då. Kommunen är nämligen landets tredje minsta, men är samtidigt landets 27:e största när det kommer till befolkningsantal. När man tittar på kommunens olika stadsdelar har var och en av dem olika karaktär. Att gå mellan gamla Råsunda och moderna Arenastaden är som att färdas ett par decennium i tiden.

I de olika stadsdelarna skiljer sig arkitekturen ganska rejält. Från det gamla regementet i Frösundavik till Arenastaden eller Huvudsta, så är konstruktion och stil väldigt varierande. Den som jobbar som målare i Solna kommer garanterat att stöta på många olika typer av projekt.

Huvudsta

Arkitekturen i Huvudsta domineras av höga flerbostadshus. Vid Bygatan finns flertalet lägenhetskomplex med 5 - 6 våningar, nästan helt byggda i tegel. På andra sidan nu nedlagda Stenbackaskolan finns även där hus byggda i tegel. Många av komplexen är byggda kring 80-talet i stadsdelen – men längs Huvudstagatan finns fastigheter med tidigare byggår än så. Det är också dessa fastigheter som det möjligen kan krävas många målare vid underhåll.

Visserligen går det att måla på tegel också, men det är förhållandevis ovanligt, och inget som görs här i någon större utsträckning. Dock kan det finnas andra måleriprojekt att utföra i dessa fastigheter, givetvis.

Råsunda

I gamla Råsunda är det inte otänkbart att det finns flest löpande jobb för målare i Solna. Här finns trähus och äldre fastigheter som kräver målare vid underhåll. Säkerligen finns det en hel del privatkunder här, och kanske är det här som många av kommunens nyttjare av ROT-avdraget är bosatta.

Där gamla Råsunda låg, ligger idag nybyggda fastigheter i större modell. Dessa är till stor del täckta av glas och fasader som kanske inte alltid behöver målare vid underhåll. Givetvis är det många målare som dock även får jobba på storbyggen – men i tal om löpande uppdrag är det kanske ofta från privatkunder som dessa kommer. Uppdrag vid större byggen kan vara just det – stora – men också ganska få.

Arenastaden

Arenastaden har varit föremål för stora byggprojekt på senare år. Faktum är att stadsdelen är relativt ny, och en del kanske skulle se stadsdelen som något av en lekplats för arkitekter. Hus har formligen ploppat fram här. Noterbara nybyggen är bland annat dessa:

  • Friends Arena
  • Mall of Scandinavia
  • Hotellet vid arenan
  • En rad olika lägenhetskomplex och vägarbeten.

Exakt vad en målare gör i stadsdelen i Solna varierar och har varierat. Till exempel fick en firma jobbet att måla en 22 meter lång trappa, med en vikt på 22 ton, som skulle placeras just i Arenastaden. Här kan säkerligen löpande och mindre uppdrag ges till målare i Solna – men säkerligen fler i framtiden. Det har byggts väldigt många lägenheter här, och merparten av dem är bostadsrätter, varav en del bostadsrättsinnehavare säkerligen vill ha lägenheten ommålad någon gång framöver. Givetvis kan många välja att göra det själv – men många väljer också att anlita ett proffs, som målaresolna.biz

 

23 Nov 2018