Att måla stuckaturer

Stuckaturer är ett populärt sstuckaturätt att utsmycka innerväggar och taklister. I viss mån används det även på fastigheters utsidor, men vanligt är att det element som ger skönhet till interiören. Precis som andra delar av hemmet så behöver det underhåll och, efter tillräckligt lång tid, ofta en uppfräschning. Att måla stuckatur är ett bra sätt att göra just det – ge det en uppfräschning.

Generellt är gips ett tacksamt material. Det är mycket hållbart och kan ge innerväggarna en mycket fin yta. Som nämnt ovan kan dock en uppfräschning så småningom behövas, trots materialets goda hållbarhet. Men hur gör man egentligen?

Välj rätt färg

Först och främst är det viktigt att välja rätt färg. Många rekommenderar att man använder en färg baserad på akryl-latex, eller en vattenbaserad färg med akrylbindning. Akrylbindningen gör att färgen lämpar sig väl för såväl plana som ojämna ytor.

Att hitta dessa färger är enkelt. Bor du i en större stad som Göteborg eller Stockholm (särskilt Stockholm) har du ett stort urval av färghandlare att välja mellan. Besök dem och jämför priser och produkter. Här kan du, i detalj, få råd om vilken färg som är rätt just för dig.

Glänsande eller matt?

Många menar att färger med relativt mycket glans i är att föredra när stuckaturer ska målas. Samtidigt finns röster som menar att stuckaturernas yta blir snyggast när färgen är åt det mattare hållet. Det bästa är att tala med en färghandlare och se prover på färgerna, och sedan avgöra själv. En praktisk fördel med att välja en väldigt matt färg är att de är enklare att rengöra.

Verktyg

Vad gäller verktygen är det många som rekommenderar att man använder en pensel med syntetiska strån. Ett annat alternativ kan vara att använda en roller, men det är inte alltid detta är möjligt givetvis, beroende på hur stuckaturerna ser ut. En bred pensel av polyester eller nylon fungerar utmärkt för att hantera glipor kring kanter. De håller kvar mycket färg och trycker, på ett effektivt sätt, in färgen på sin rätta plats.

stuckatur

Tips för målningen

  • Innan du börjar. Rengör ytorna med vatten och ett milt rengöringsmedel.

  • När? Efter rengöringen bör du vänta minst 24 timmar innan du börjar. Börja heller inte måla för tidigt, utan låt gipset ”torka” ordentligt först.
  • Om du känner dig osäker på målningen så kan du anlita en firma för jobbet. Bor du i en större stad som Stockholm kan du ta in flera offerter och jämföra priserna. Gör du detta, och samtidigt använder ROT-avdraget, så behöver det inte kosta särskilt mycket.

Här kan du läsa mer om stuckatur.

13 Jun 2019