Att tänka på när du ska bygga och måla balkong

Det finns många bra anledningar att bygga en balkong på villan. Oavsett hur gammalt huset är och vad det har för stil går det alltid att med en arkitekt och en bra entreprenör skapa en balkong som harmonierar med byggnaden i stil, färg och form, och som verkligen blir en tillgång för villan och dess invånare. En del husägare är tveksamma till balkong, de anser att det duger bra att ha trädgården och kanske en altan för utomhusvistelse och har svårt att se syftet med en balkong. Men en balkong är verkligen något helt annat än en altan eller en gräsmatta. Att sitta på en balkong är i sann mening en förhöjd upplevelse. Bara att komma upp några få meter i luften och samtidigt befinna sig utomhus är en helt annan upplevelse som verkligen tillför något till boendekvaliteten.

Titta och tänk på balkonger

Att bygga en balkong är inte bara att skaffa material och börja snickra. Som alla tillbyggnader måste en balkong utformas och planeras noga, för att verkligen bli en del av huset och inte se ut som att den egentligen hör hemma någon annanstans. Detta är ingenting man ska försöka ge sig på som lekman, utan det är alltid bäst att kontakta en arkitekt och eventuellt också en byggnadsingenjör. Vidare ska man anlita en entreprenör för själva bygget om man vill ha en säker och välbyggd balkong.

Med det sagt så finns det dock mycket man själv kan bidra med vad gäller balkongens utseende. En arkitekt vill alltid helst utgå från kundens idéer och önskemål, och det bästa sättet att få idéer och inspiration till det egna balkongbygget är så klart att studera andras balkonger! Kolla runt i kvarteret hur balkongerna är utformade, notera och ta bilder på de du tycker är snyggt och även på det du inte gillar. Titta på bilder på nätet och läs på om olika typer av balkonger och dess för- och nackdelar. Skaffa dig en gedigen grundkunskap och en uppfattning om vad du och familjen vill ha avseende funktion och formgivning, så blir kommunikationen med arkitekt och entreprenör betydligt enklare.

Måla balkongen

Man ska alltid anlita proffs när man ska bygga balkong, men att måla den klarar du själv om du har tid och lust och vill spara en slant. En balkong byggs i regel av tryckimpregnerat virke, som måste torka ordentligt innan man målar det. Därför är det bäst att vänta till nästa vår innan du målar det. När det gäller färgtyp så går det bra med nästan alla typer av färg, men se till att välja en som är beständig mot väder och vind.

Färgmässigt bör balkongen gå i samma färgskala som huset, antingen fasadfärgen eller färgen på knutarna. Det senare färgvalet gör att balkongen sticker ut mer, men det kan bli väldigt snyggt. Planera färgen på balkongen med arkitekten redan när ni ritar balkongen, så kan denne hjälpa dig med skisser och 3D-bilder på hur det kommer att se ut när balkongen är målad.

Här kan du läsa mer om olika typer av balkongbyggen.

måla balkong

25 Jan 2019