Byta fönster själv – hårt men tillfredsställande arbete

Om dina fönster behöver bytas ut har du en del jobb framför dig. Du kan dock klara det fint, om du är lite händig och har tålamod. Det gäller att vara noggrann när du arbetar och se till att alla vinklar hålls räta, annars kommer fönstret att bli krångligt att öppna och stänga.

Ett fönsterbyte kan kraftigt förändra ett hus utseende, och om det görs på ett klumpigt sätt och med fönster som kraftigt avviker från fasaden i övrigt, kan det till och med sänka husets värde, trots att det blir bättre isolerat. Var därför noga med att välja fönster som stämmer överens med husets stil i övrigt. Ta hjälp av en expert om du är osäker. Här följer en kort beskrivning som i grova drag beskriver ett fönsterbyte.

Ta bort de gamla fönstren

Här är det rå kraft som gäller, men var försiktig så att du inte skadar de kringliggande materialen. Bäst är att använda ett bräckjärn för att bända loss den gamla karmen, efter att du lyft ut fönsterbågarna.

Sätt in den nya karmen

Börja med att sätta brädbitar på utsidan av fasaden, i över. Och nederkant, för att förhindra att karmen trillar utåt under fönsterbytet. I fönsteröppningen nedtill sätter du sedan bärklossar så att karmen kan stå 2 cm upp från fönsteröppningen medan den fixeras. Det ska nämligen vara 2 cm runt om för att du ska kunna trycka in drevisolering. Skruva fast bärklossarna efter att du kontrollerat att karmen kan stå rakt med hjälp av ett vattenpass.

Lyft sedan in den nya karmen och fäst den med karmskruv i de förborrade hålen. Justera skruvarna tills karmen står helt rakt i fönsteröppningen med två cm fri lejd åt alla håll. När fönstret står rakt täcker du de förborrade hålen med drevisolering.

Roligt men ansträngande

Därefter sätts fönstersmyg in på insidan och på utsidan sätts foder. Sedan är det bara att sätta igång med nästa fönster. Det är både roligt och tillfredsställande att byta fönster själv, och med lite övning går det att bli bra på det. Med det sagt tar det ett tag att byta fönster, särskilt om man är nybörjare, och det kan vara svårt att få det perfekt de fösta gångerna. Har du höga krav på resultatet bör du därför anlita en professionell fönsterfirma för att byta dina fönster.

Genom att anlita proffs säkerställer man att fönsterbytet blir hantverksmässigt utfört och att de nya fönstren isolerar bra och sitter helt jämnt. En bra fönsterfirma vet dessutom värdet av att de nya fönstren passar fasaden på ett bra sätt, så de kan även hjälpa till med tips och råd om de nya fönstren avseende kvalitet och utseende. Läs mer om hur du kan byta fönster här: http://www.bytafönster.biz.

17 Nov 2018