Dags att måla om villan? Lägg tid på planering och förarbete

Står du inför att måla om huset? Det är ett stort projekt men det går att göra själv. Många väljer att anlita en målare. Med rätt planering så går det dock att göra själv och få ett bra resultat.

Att måla om huset är ett stort projekt som går att göra själv eller genom att anlita en målare. De allra flesta har inga problem att måla om huset själva så länge de planerar ordentligt. Det finns en del att tänka på innan du drar igång, och har du allt du behöver på plats så går arbetet smidigare. Tänk på att det lätt kan ske olyckor om du använder stege för att komma åt på höga höjder. Då kan det vara en god idé att istället anlita en målare. Här får du lite tips på hur du planerar målningen för bästa resultat.

Planera målningen i god tid

Ska du byta färg på fasaden och bor i ett detaljplanerat område så kan det krävas bygglov. Kontrollera med kommunen vad som gäller och vilka färger som är godkända. När det kommer till planeringen så bör du göra upp en tidsplan. Det är lätt att avsätta hela semestern åt projektet, men tänk på att du behöver vila också. Allt måste inte bli klart på några veckor. Var också noga med att inte måla när det är för varmt ute och solen ligger på. När det kommer till material så behöver du först mäta om det räcker att använda en stege eller om du behöver hyra en byggställning. Ska du hyra en så behöver du vara ute i god tid då många väljer att hyra ställning på sommaren. De flesta målare som har lite större företag hyr ut ställningar. Beräkna också hur mycket färg du kommer behöva så du kan köpa all färg samtidigt för att undvika nyansskillnader.

Vilket förarbete behövs?

Börja med att lägga skydd runt huset så du slipper färg och flagor på marken. Gå över fasaden noga och se till att byta skadade brädor. Huset behöver också tvättas innan du börjar måla. Det gör du genom att köpa fasadtvättmedel, gärna ett som är skonsamt för miljön. Du börjar tvätta nerifrån och upp, men använd inte högtryckstvätt då det kan leda till att fukt tränger in i fasaden. Använd istället en vanlig vattenslang. När fasaden torkat ordentligt är det dags att börja skrapa och borsta så att all lös färg lossnar.

29 Jun 2020