Dags bygga altan?
Är det dags att skaffa sig en skön altan? Sommar- och vårtider är till för att njuta av sommar och sol. Varför inte se till så att du har en altan som du kan använda i sommar? Då kan du och familjen eller vännerna inleda sommar- och vårsäsongen på altanen och äta ute, sitta och umgås utomhus. De flesta uppskattar möjligheten att kunna sitta utomhus och inta sina måltider. En altan gör ett liv utomhus mer lätttillgängligt. En altan på ett hus höjer också värdet på huset. Det finns knappt hus längre som inte har någon altan då de flesta vill flytta umgänget utomhus när vädret så tillåter.
Så bygger du enklast din altan
1. Planera först altanen – var ska den vara? Hur stor ska den vara? Med eller utan tak?
2. Slå ner pålar där du vill ha den – när du har bestämt dig för hur stor du önskar dig altanen tar du ut mått och bultar du ner pålar på platsen som anger storleken på altanen. Då får du också en känsla för hus stor den blir och om den kommer att vara i vägen för när man ska röra sig runt altanen.
3. Arbeta med grunden – När du har bestämt dig för platsen för altanen behöver du gräva bort matjord och gräva ut var du vill ha altanen. Är du noggrann och vill se till så att du slipper ogräs, och om du bygger altanen direkt på marken, kan du behöva lägga en markduk för att slippa risken för ogräs. Sedan lägger antingen på grus eller stenkross. Ska altanen ligga direkt på marken kan du även lägga på ett lager sand.
4. Gjut plintar eller bygg en grund – när du väl har bestämt dig för storleken så kan du dra snöre från påle till påle. Då ser du också mer konkret ut stor (eller liten) altanen kommer att bli. Du kan även dra snöre mellan pålarna för att få räta linjer längs marknivån. Gjut sedan plintar där du har grävt ner pålarna.
5. Bygg reglar – när du har gjutit plintarna, bygger du sedan reglar mellan plintar. Eller om du bygger en marknära altan, behvöer du endast bygga en grund för altanen. Då gör du på samma sätt, men behöver inte gjuta plintar till altanen. Genom att dra snöre mellan pålarna ser du också om det finns höjdskillnader på marknivån. Bygg sedan reglar längs marken där altanen ska byggas. Sedan däckar du över reglarna så du får själva altanens golv. Vill du dessutom ha vind- eller insynsskydd kan du bygga till vindskydd och tak.
Tycker du det var svårt att bygga själv, kan du i stället anlita hantverkare som gör arbetet.
Andra inlägg
- Snickare i Norrköping för alla byggprojekt
- Låssmed i Stockholm för trygghet och säkerhet
- Elektriker i Nacka – ett naturligt val för elinstallationer
- Kalkstensgolv - en tidlös elegans i ditt hem
- Att välja rätt brygga för ditt behov
- Stålhallar spelar stor roll för industrin
- Så löser du problemet med stopp i avlopp
- Elegans och skönhet med stuckaturer: En konst i heminredning
- Vad ska en kontrollansvarig kontrollera?
- Väsentlig asbestsanering innan rivning av äldre hus i Linköping