Detta är kriterier på en seriös snickare

Det är många som kan komma över byggmaterial som inte kostar särskilt mycket. Vi har bättre tillgång till allt sorts material som förut var ganska kostnadskrävande. Idag kan vi klä in våra väggar med träpanel utan att det kostar skjortan. Vi kan få tag i relativt billigt kakel av hög kvalitet. Kan du spika träpanelen själv kommer du undan till ett ganska hyggligt pris, liksom om du kan kakla väggarna själv. För över 100 år sedan var det precis tvärtom. Då var materialet det dyra, medan arbetskraften det som knappt kostade något. Vi lägger minst lika mycket på arbetskostnaden som på själva byggmaterialet, om inte mer. Därför lägger vi ner mycket tid på att hitta rätt hantverkare. Ingen vill ha ett fuskjobb, med duschar med konstig inställning eller som ger upphov till vatten- eller fuktskador. Vi lägger ner mycket tid på att hitta en bra hantverkare för renoveringen hemma. Därför listar vi här några bra egenskaper och kriterier som man bör titta på för att hitta en seriös hantverkare.

1. Ansvarsförsäkring

En seriös företagare vet att en olycka händer så lätt. Och om eller när det händer ska kostnaden inte stå dyrt för kunden, den ska firman ta själv. Du som kund som tycker att det inte spelar någon roll om företaget erbjuder sig att betala sjävrisken, skadas ändå av att hemförsäkringen tar konstnaden med tanke på den högre premien som du råkar ut för att betala efter det.

2. Kompetens, utbildning och certifieringar

Självklart vill vi ju ha hantverkare med rätt utbildning, men det gäller ju även att ha rätta certifieringar och rätta kompetense vid sidan om utbildning. Detta är ju av största vikt, kanske inte så mycket när vi väljer svenska hantverkare, men hur är kontrollen av de polska, estniska, lettiska eller hantverkare utom Norden? Ofta tar de billigare betalt, men vad är det de kan, egentligen? Här gäller det att vara noga så att man inte bygger in dolda fel i ett hus.

3. Goda referenser

Här är det viktigt med bra hantverkare med rätt attityd. Du vill ju inte ha en hantverkare som det inte går att få tag i, som tar på sig för många uppdrag som hen inte klarar av. Det är även viktigt med rätt attityd när det kommer till att kunna lyssna på dina önskemål som kund.

4. Möjligheter till ROT-avdrag

Här är det viktigt att veta att den hantverkare som du anlitar betalar in sina skatter som hen ska, och att du alltid har möjlighet att dra av på ROT-avdrag, det innebär i sin tur att du måste anlita en hantverkare som betalar in sina skatter.

Så hittar du en seriös hantverkare

Bor man i storstäderna Stockholm Malmö eller Göteborg är det inte särskilt svårt att få tag i hantverkare, snarare det motsatta. Bara i Stockholm har du 1.500 hantverkare, vilken ska du välja? Hur hittar du en hantverkare som du kan lita på? En annan aspekt som är viktig i sammanhanget är att du inte får göra avdrag av resor som hantverkare gör till och från firman. Därför är det bäst att få tag i en hantverkare nära dig. Bor du i Tyresö, till exempel, utanför Stockholm har en hantverkare resor på mellan 15-20 kilometer, minst. Googla då till exempel snickare Tyresö för att hitta en snickare nära din bostad. Skriv in din egen ort i Googles sökfält så får du förslag på hantverkare nära dig. Läs mer om snickare i Tyresö på http://www.snickaretyresö.se.

17 Jun 2018