Flytta in efter OVK-besiktning i Stockholm

För nybyggen krävs obligatorisk ventilationskontroll innan man flyttar in. Din OVK-besiktning i Stockholm görs därför av speciellt certifierade inspektörer.

Efter den första kontrollen, när man ser att ventilationen fungerar perfekt, är det mycket annat som fångar villaägarens uppmärksamhet. Åren går och du kanske inte alls tänker på att kolla om alla fläktar fortfarande fungerar eller om spjäll och ventiler behöver bytas. I flerfamiljshus och offentliga byggnader är det faktiskt lag på att OVK-besiktning i Stockholm, och i hela landet, ska vara återkommande.

Det sker för att man ska vara på den säkra sidan, så att det inte samlas smuts och mikrober inuti fläktrör och sedan att dålig luft sprider bakterier i huset. I skolor och på äldreboenden är det många människor som vistas inomhus länge, och man måste säkerställa kvaliteten på luften som alla andas in.

OVK-besiktning är nödvändig

Även om du inte måste göra återkommande besiktningar i en liten villa, är det ändå bra att beställa en OVK-besiktning då och då, för hälsans skull. Det luriga är att smuts inuti fläktrör och ventiler inte syns, så vi tänker inte på det. Plast i spjäll kan med tiden bli skör och flagna, och filter behöver bytas då och då.

Det skadar inte att en inspektör får komma och kolla, speciellt om du misstänker att döda möss eller andra otrevligheter kommit in i rören. Du kanske känner en unken doft, men vet inte varifrån den kommer. Fläktrören behöver rensas och utrustningen ses över. Då får du en bra boendemiljö.

25 Sep 2022