Förnyelse och förändring tar dig framåt

Nya färger på dina väggar gör större skillnad än du tror. Söker du proffs som kan uppdatera ditt hem, skapa en ny och härlig känsla med färg? Vill du göra ditt hem ljusare, eller mer färgglatt?

Golv, väggar och tak utgör väldigt stora ytor i ett hem och hur vi väljer att färgsätta dem påverkar starkt känslan i rummet och hela bostaden. Hur ser ditt hem ut? Trivs du - är känslan rätt? Är du själv en skicklig målare så kan du enkelt förändra hela upplevelsen med lite färg eller tapet. Vill du hellre anlita proffs som gör det snabbt så finns naturligtvis många skickliga målare på marknaden fria att anlita. Vem du väljer? Gå på rekommendationer och F-skattsedel för bästa resultat. De jobb en målare utför kan du även få ROT-avdrag på, vilket gör det än mer värt att anlita för uppdraget.

Olika färg och struktur

Gillar du mönstrade, färgglada tapeter? Det är häftigt att sätta ett storblommigt eller grafiskt mönster i ett helt rum. Det kan också upplevas som att det blir på tok för mycket. Känner du dig osäker så kan du rådfråga den målare du anlitar. Eller i den butik där du spanar på tapet. En vanlig och galet snygg mellanväg är ju att placera en tapet som blickfång på en vägg och låta resterande väggar fånga en färgton ur tapeten och målas enfärgade. Vill du ha en rofylld känsla i ett rum så gå på lugna och helt enfärgade väggar i en naturligt varm ton. Även vita färger kan vara varma eller kalla beroende på hur de är brutna med andra färger. Struktur är enklare att uppnå med tapet som kan ha olika känsla och 3d mönster i sig. Eller om du väljer till exempel en kalkfärg där struktur kommer från kornen i färgen.

Olika kulörer för olika känsla

Så, vad vill du använda ditt rum till - vilken känsla vill du skapa? Är det ett kök där du vill ha umgänge, skratt och glada samtal? Då kan du gärna gå på helhet eller detaljer i orange, rött och gult. Är det istället ett sovrum där ni behöver komma till ro och finna lugnet? Då ska du välja lugnare och mer omfamnande färger som gammelrosa, naturligt gröna nyanser eller en varmt vit som äggskal eller liknande. Även denna kunskap finner du hos färghandeln eller din målare så nyttja dem och fråga tills du känner dig nöjd.

9 Jun 2020