Gäller rotavdraget vid måleriarbeten?

Vill du göra om hemma eller är det dags att ta hand om fasaden på ditt hus? Färg är inte bara vackert, det skyddar också byggnadens träpanel och mycket mer. Ett underbart projekt under sommaren.

Är det möjligen så att ditt hus behöver målas om i år, eller kanske redan för några år sedan, att du inte kan smita undan längre? Ju längre du väntar med att måla om en träpanel desto mer utsatt blir den för väder och vind. Och du riskerar att få byta ut flera plankor som farit illa och blivit för dåliga för att behålla. Kontakta en lokal målare idag och be om en offert på fasadmålning. Givetvis gäller rot-avdraget på allt utfört arbete (utomhus och inomhus). Se bara till att din målare innehar F-skattsedel.

Olika känsla vid olika färg

Förutom att måla om fasaden på ett hus kan du skapa enormt mycket invändigt med hjälp av färg. Känns ett rum lite sunkigt, gammalt och trist så kan det lyftas avsevärt bara genom att lägga på en ny pigg färg. Dessutom har ju färgernas magi en stark påverkan på hur vi mår. Du har väl hört talas om färgpsykologi? Om inte så googla eller rådfråga din målare. För det kan vara bra att fundera på vilken färg du väljer i ditt rum. Målar du klarrött i ett sovrum kan det bli riktigt besvärligt att sova - då det är en färg du blir energisk och pigg av. Att måla grönt, rosa eller blått kan däremot vara väldigt bra i ett rum där du vill varva ner och skapa lugn - beroende av vilken ton du väljer så klart. Rådfråga din målare.

Att inreda med färg

För några år sedan målade alla kritvitt i hela sitt hem eftersom det var den rådande trenden. Tack och lov har vi svängt från detta idag då det är en väldigt kall färg som vi sällan mår bra att ha extremt mycket av. Be din målare att ta fram en vit kulör med dragning åt något annat håll - som typ NCS S 0502-Y vilken upplevs betydligt mjukare och inte alls lika kall. Den kan även skifta med vilka inredningsdetaljer du väljer att kombinera. För in en viss färg på gardiner och denna kulör tycks fånga upp en svag ton. Rummen ser större ut om du väljer en ljus färg och upplevs mindre om du målar mörkt. Allt sådant kan du rådfråga din målare om.

10 May 2020