Gallergrindar – snygga och säkra lösningar

I tider som dessa då inbrottsstatistiken stiger i höjden kan det vara en god idé att se efter hur det står till med säkerheten där hemma. Tyvärr bor många i hus och lägenheter med minst sagt bristfälligt skydd mot inbrottstjuvar. Detta gör att tjuvarna mer eller mindre kan välja och vraka. Det behövs inte mer än en sväng runt villakvarteret för att identifiera en klen dörr eller ett lättforcerat källarfönster. Kommer tjuven in i en trappuppgång där han har koll på vem som är hemma och inte behöver det inte ta honom mer än tre minuter att forcera en vanlig lägenhetsdörr med ett bräckjärn.

Säkerhetsdörrar

Att installera en säkerhetsdörr är en åtgärd som många väljer, och det av goda anledningar. En bra säkerhetsdörr med tillhörande bra lås står emot ett angrepp med kraftiga verktyg i uppemot tio minuter. Detta låter och tar tid, varför tjuven oftast undviker att försöka forcera en säkerhetsdörr om han inte är helt säker på att han inte kommer att höras. Undersökningar visar att risken för inbrott minskar rejält med säkerhetsdörrar.

Det finns dock ett par rejäla minus med säkerhetsdörrar. Det första är priset. En säkerhetsdörr är rejält dyr och det kostar dessutom en hel del att få den installerad. Kostnaderna för en bra säkerhetsdörr plus installation kan dra iväg uppåt 30000:-. Det andra minuset är det estetiska. Kanske inte jätteviktigt för en del viktigare för andra. Bor man i ett fint gammalt hus, oavsett om det är en villa eller ett flerfamiljshus, har det ofta sin speciella stil, varav ytterdörrarna är en stor del av helheten. Att byta ut en gammal vacker dörr mot en brutal säkerhetsdörr tar emot för många.

Säker och diskret

Här vill vi slå ett slag för gallergrindar. En gallergrind står emot ett inbrottsförsök lika länge som en säkerhetsdörr och har dessutom en lika avskräckande inverkan på den potentielle tjuven. Skulle tjuven lyckas forcera den första dörren utan att bli upptäckt står han sedan framför ett betydligt svårare hinder och väljer i de allra flesta fall att vända på klacken.

En gallergrind tillverkas av härdade stålprofiler och den har inga svaga punkter. Ramen den sitter i är av samma material, och låset är inbyggt i stålkonstruktionen. Dessutom är en gallergrind ofta estetiskt tilltalande på ett sätt som för tankarna till gamla smidesgrindar, vilket ju är precis vad det rör sig om. Ofta finns sirliga utsmyckningar i gallergrindarna, dels som dekoration, men också för att ytterligare förhindra genomträngning.

inbrottstjuv

Att välja gallergrind

Det finns en uppsjö gallergrindar att välja bland. Det första du ska tänka på är att du verkligen väljer en grind som har det rätta skyddet. En grind kan se rejäl ut, men har den svaga punkter kommer den inte att hålla måttet. En riktigt bra och testad gallergrind har skyddsklass 3 enligt SSF:s skala, vilket innebär det högsta skyddet mot inbrott. Skyddsklass 3 innebär att tjuven måste forcera dörren med kraftiga verktyg i minst tip minuter för att kunna forcera dörren, och många försäkringsbolag ger rabatt på hemförsäkringen för den som har et inbrottsskydd i denna klass.

Gallergrindar finns som standard i svart och vitt, men de flesta firmor som säljer och installerar gallergrindar erbjuder kunderna att själva välja färg så att grinden passar till huset. Det innebär oftast ingen större prisskillnad. Grindarna måttanpassas givetvis efter din dörr. Det bästa är om firman kan komma ut och själva mäta och undersöka hållfasthet i dörrkarmar och omgivande material för att kunna installera grinden på bästa sätt.

Välj en kunnig och erfaren firma

Du bör naturligtvis välja en erfaren och professionell firma som säljer bra produkter och där installationen ingår. En del firmor erbjuder även service- och garantiplaner där grindarna inspekteras med jämna mellanrum för att se om de fortfarande håller måttet. På så sätt vet du att du är skyddad för en lång tid framöver.

8 Feb 2018