Håll dina stuprör i Stockholm fria

Alla hus i Stockholm behöver stuprör för att ta hand om regnvattnet. Men det gäller också att underhålla rören så att vattnet inte blockeras på vägen ut.

Ingen kan förneka att det faller sin beskärda del av regn i Sverige. Det är inte för inte som Tomas Ledin sjunger att sommaren är kort och “det mesta regnar bort”. Och när det väl regnar kan det verkligen göra det ordentligt. Det är enorma mängder vatten som faller från himlen – och det måste också ta vägen någonstans.

Det är exakt därför som man bygger stuprör intill husfasaden. Så att det vatten som faller på byggnaden ska kunna ledas bort från huset och inte förstöra bygget. Alla hus behöver någon form av stuprörslösning. Att förlita sitt hopp på att det inte blir något regn är naivt och rent ut sagt dumt.

Sköt om dina stuprör

Byggnader i såväl Stockholm som andra städer behöver med andra ord stuprör. Men det är inte bara att sätta upp rören och sedan tänka att allt är klart. Du kommer även att behöva underhålla dessa. Stuprören fylls över tid med löv, grenar och annat som gör det svårare för vattnet att ta sig fram.

Med jämna mellanrum behöver du därför klättra upp på en stege och inspektera dina stuprör. Och rensa dem på löv. Särskilt bör du göra detta inför vintern i samband med att löven faller från träden. Det är den period på året då det är störst risk för stopp i stuprören.

8 Oct 2023