Hur målar man med färgspruta?
Hur målar man med en färgspruta och när är det egentligen att anse som ett gångbart alternativ? Att måla med en färgspruta handlar mycket om teknik. Har man rätt sådan så kan man också få fram ett väldigt snyggt färdigt resultat. Dessutom så handlar det om ett effektivt jobb. Man kan måla väldigt fort och det gör att man ofta brukar rekommendera dig som målar ofta – eller som har bråttom, i samband med exempelvis en inflyttning – att investera i en färgspruta. Kostnaden för en bra sådan ligger mellan 4-8000 kronor. De färgsprutor som är billigare än så ger avsevärt mycket sämre effekt, enligt vår erfarenhet.
Färgsprutan har en teknik som bygger på att färgen förvandlas till atomer – den atomiseras. Du fyller på med färg och då du väl trycker på knappen så visar sig ett rökmoln i den kulör du valt. Det vanligaste sättet att atomisera färg handlar om att använda sig av ett lufttryck. Den modellen kallas för HVLP – High Volume Low Pressure – och det ger ofta en väldigt snygg effekt. Med hjälp av högt tryck så skapas en färgdimma där all färg är extremt finfördelad – det gör att röken i sin tur kan komma att åka lite varstans och att den kan vara svår att kontrollera. Färgsprutor med HVLP är därför bäst lämpade inomhus. Den andra modellen bygger på en annan teknik: tryck, men utan någon luft. Den heter, beskrivande nog, Airless och fördelen med att atomisera färg med vanligt tryck är att röken blir enklare att styra; den saknar den flyktkänsla som HVLP kan ge. Ska man sammanfatta detta så är Airless bäst utomhus och HVLP är bäst för inomhusbruk.
Täck för ordentligt inomhus
Ska man då verkligen använda en färgspruta som sprider en svårkontrollerad rök inomhus -. borde det inte vara tvärtom? Rent logiskt kanske. Men, man måste även se till finishen. En HVLP-spruta ger en avsevärt mycket finare yta och den passar bättre inomhus där man – på ett annat sätt – vill ha jämna, rena ytor och där man inte accepterar en massa kladd. Det som krävs är emellertid att man fokuserar på att täcka över alla andra ytor väldigt noggrant. Det gäller golv. det gäller lister, det gäller eventuella möbler och det gäller fönster. Här kan man inte fuska, det visar sig nämligen direkt. Därav också rekommendationen att man använder en färgspruta i samband med en inflytt då man inte har lika många föremål att skydda.
Så ska du måla med färgspruta
Tekniken som ska användas är att hålla munstycket vinkelrätt mot ytan och att man jobbar med längre – långsamma och metodiska – drag. Snabbar man på och vippar upp- och ned så blir det ojämnt och svårt att korrigera. Tänk på att börja en bit ovanför och sök dig ned mot området som ska målas. Det som ska målas kan med fördel överlappas med varandra. Ungefär hälften i överlappning ger den snyggaste finishen. Det är, som sagt, inte helt enkelt att måla med en färgspruta. Lär man sig tekniken så är det emellertid ett väldigt effektivt sätt att ge bostaden ett lyft. Vi skulle dock rekommendera alla att prova på innan i syfte att känna in – och skaffa rätt teknik. Har du någon gammal vägg eller tapet som kan fungera som test så är det en fördel. Annars kan en större kartong fungera också.
Andra inlägg
- Snickare i Norrköping för alla byggprojekt
- Låssmed i Stockholm för trygghet och säkerhet
- Elektriker i Nacka – ett naturligt val för elinstallationer
- Kalkstensgolv - en tidlös elegans i ditt hem
- Att välja rätt brygga för ditt behov
- Stålhallar spelar stor roll för industrin
- Så löser du problemet med stopp i avlopp
- Elegans och skönhet med stuckaturer: En konst i heminredning
- Vad ska en kontrollansvarig kontrollera?
- Väsentlig asbestsanering innan rivning av äldre hus i Linköping