Hur målar man med sprayfärg?

Hur målar man med sprayfärg, när passar det bäst och finns det saker som gör det enklare? Många tänker grafitti då man säger sprayfärg och i och med detta tänker man också på skadegörelse och på exempelvis förstörda fasader. Sprayfärg har ett dåligt rykte, men faktum är att du som privatperson kan ha mycket nytta av denna teknik i ditt hem.

Att måla med sprayfärg är ett väldigt bra alternativ om man vill få en jämn och fin yta på det man målar. Professionella målare använder ett mer avancerat verktyg i form av en färgspruta. Den ger överlägsen effekt, men den är svår att hantera och för dig som privatperson så är det således bättre att använda vanlig sprayfärg.

Vän av ordning ställer naturligtvis en fråga i och med denna rekommendation: vad ska jag måla? Sprayfärg är perfekt att använda för att fräscha upp exempelvis utemöbler med.

Vi ska säga att sprayfärg ger en ganska mekanisk touch på det man målar - även om du använder en väldigt matt färg så kommer det inte att ge samma värme som exempelvis vanlig, vattenbaserad färg gör. Ska du måla saker av ett större värde så bör du snegla åt andra lösningar, det är vår rekommendation. Gäller det skåpluckor i köket så är det något som med fördel kan överlåtas till en målare som kan utföra ett effektivare och snyggare jobb med de verktyg han har till sitt förfogande - exempelvis då nämnda färgsprutan.

Färgburkar pensel och färgpalett

Hur ska jag gå tillväga?

Låt oss säga att du ska måla om- och fräscha till dina gamla utemöbler. Så här gör du i så fall med sprayfärgen:

  • Grundarbetet. Som vid all målning så är grundjobbet det som ger det färdiga resultatet. Ju mer jobb du lägger ner innan du börjar måla, desto finare kommer det att bli. Vad gäller sprayfärg så gäller detsamma. Försök att fokusera på att rugga upp ytan på möblerna du ska måla. Handlar det om trä så är ett grövre sandpapper perfekt att starta med. Allt eftersom kan du byta till finare papper. Se även till att jobba in mot de lite mer obekväma ytorna. Avsluta med att torka av alla ytor så att slipdammet försvinner.
  • Spraya. Först och främst. Se till att hålla dig utomhus. Att spraya inne är inte att rekommendera. Färgen kan hamna lite varstans och strålen kan vara svår att kontrollera till en början. Se även till att välja en dag med solsken och lite blåst om du är utomhus. Med det sagt: ska du spraya så bör du hålla munstycket ungefär 30 centimeter från ytan som ska målas. Det är viktigt att hålla handlederna i rörelse. Så fort du fastnar så blir det tjocka, fula lager. Var fjärilslätt på handen och jobba i små cirklar hela tiden. Det är bättre att måla flera tunna lager än att göra ett tjockare sådant. Sprayfärg torkar relativt fort så det innebär att du inte behöver vänta så extremt länge.
  • Klart? Nej, inte riktigt. Det finns en sak kvar att göra och detta sker i syfte att konservera färgen och att ge möbeln lite finare finish. Detta sker genom att du stryker på ett lager med lack. Lacken ger dessutom - utöver finare avslutning och mer tilltalande effekt - även ett bra skydd. Dina möbler kommer att tåla mer smällar, mer slitage och - om det handlar om utemöbler - få en bättre motståndskraft mot vädrets alla attacker. Lycka till!
7 Oct 2019