Hur tar jag hand om mina målade möbler?

Utemöbler som är gjorda i trä till exempel, de behöver ofta målas om både en och tre gånger om de ska hålla. Om man ser till att ta hand om sina möbler så kan de vara dugliga i flera år framöver.

Möbler håller inte i en evighet, inte ens om man underhåller och tar hand om dem precis så som man ska. Men det finns mycket man kan göra själv för att hålla liv i sina möbler, både för inomhus och utomhusbruk. Möblemang som står utomhus, helt öppet för vädrets alla makter slits mer och fortare än möbler som står inomhus eller under tak. Det regnar och blåser, solens strålar bleker ofta möblernas färg och så vidare. De möbler vi har ute i trädgården behöver omvårdnad och en hjälpande hand för att hålla sig så fina som möjligt under så lång tid som möjligt.

Genom att ta hand om möblerna så håller de längre

Genom att stryka på ett nytt lager färg inför varje säsong och kanske lacka möblerna också eller olja in dem, så tillåter vi oss att få njuta av dem lite längre. Möbler kostar en hel del, både de vi har inne och de vi har ute. Under den tid på året som det är som kallast och snön lägger sig som ett tjockt täcke överallt, så bör utemöblerna antingen vara ställda inomhus eller i alla fall vara täckta med något, exempelvis en presenning. På så vis är de skyddade mot snö och hård vind. Har man ett bord så skyddas det bra ifall man väljer att ha en vaxduk på, oavsett om det är sommar eller vinter. Tänk på att luta möblerna lite så att eventuellt regn kan rinna av, annars kan det bli fula fläckar som gör bestående märken på möblerna.

Måla och olja

Innan möblerna ska ställas in för säsongen så bör man tvätta av dem lite. Det gör också att de håller sig fina längre. Skrubba med ett milt rengöringsmedel eller diskmedel några gånger per säsong, oavsett om de står utomhus eller inte. Har man fått mögel eller algavlagringar på sina möbler så bör man tvätta bort det så fort det går, gärna med vatten och lite ättika. Men det allra bästa man kan göra för sina möbler är att måla om dem inför varje utomhussäsong. Olja gärna in möbler som är gjorda i trä, för att de inte ska spricka lika lätt av solen och värmen de utsätts för.

8 Apr 2020