Idag renoverar och inreder vi allt mer med ett miljötänk i bakhuvudet

Börjar lägenheten se trist ut? Har ni tröttnat på de vita väggarna som skulle framhäva era Josef Frank kuddar så bra? Vi är många som lägger ner hela vår själ då det kommer till inredning.

Vem vill inte ha ett fint ombonad hem att trivas i? I Sverige lägger vi ner massor av tid och pengar på inredning och är även kända för det. Det är kanske därför som ett stort internationellt svenskägt möbelföretag har valt att färgsätta sin logotyp i samma färger som vår flagga. Men idag då vi vet bättre har vi allt mer börjat inreda med ett miljötänk i bakhuvudet. Vi köper inte lika mycket nytt längre och går gärna på loppis eller letar containerfynd. Det har blivit lite som en sport med begagnat. Men man kan också lätt med lite färg ”hotta” upp sin gamla möbler och de blir snabbt som nya.

Begagnade och trista möbler kan få nytt liv med ny färg

Återvunnet, miljösmart och snällt för plånboken. Gamla skamfilade möbler som fått sig en törn eller två genom åren kan få nytt liv med färg. En tråkig stol kan målas röd eller en byrå blå. Och blir det inte bra så är det bara att ta fram penseln och måla om. För att hitta rätt färger kan man klippa och klistra bilder från tidningar på färger och möbler som man tycker om. Då brukar man ganska så snabbt hitta rätt färgskala. Farmors gamla sekretär kanske man inte ska måla om utan istället vårda och renovera till ursprungsskick om den är sliten.

Vill man måla om väggarna finns det miljövänlig färg utan lösningsmedel

Även väggar kan lätt målas om i stället för att kläs med dyra tapeter. Även här finns det ett miljötänk att ta till sig. En bra färg innehåller inte skadliga tillsatser och baseras från ämnen från växt- och mineralriket och är lösningsmedelsfria. Ett exempel på en bra färg med naturliga ämnen är linoljefärg. Linoljefärg får en matt yta då den torkar som dessutom är vattenfast och avtorkningsbar. En annan bra färg är äggoljetempera. Den går att använda både på väggar och möbler. Äggoljetempera ger ett fint reflekterande ljus som ger levande ytor och var populär även bland stora konstnärer. Det är en slitstark färg som även lämpar sig för att måla golv med. Enda nackdelen med dessa färger är att de under torktiden doftar en del. Vi rekommenderar denna sajt: http://www.cfmaleri.se/

12 Apr 2020