Kan man måla om golv?

Det går alldeles utmärkt att måla om valfritt golv. Tänk bara på att preparera golvet innan man sätter igång och målar om det. Här rekommenderar vi att både tvätta golvet innan och slipa det så att ytan ovanpå, kommer bort. Slipar man om golvet, tar man fram en ny yta på golvet. Man får även bort all lack och all tidigare behandlingsämnen som har använts på golvet. När man först har tvättat golvet och sedan slipat om det, är det sedan klart för en målning av golvet.

Var bara noga med vilket slags målarfärg som du bör ha till ditt golv. Ett trägolv ska ju ha en träfärg, medan ett cementgolv ska målas med en betong färg, och ett stenlagt golv ska i sin tur ha en annan slags målarfärg. Det som är så bra med att måla om ett golv, är man med både tvätt och golvslipning får ett rent och nästan nytt golv. Väljer man sedan att måla om golvet, får man ett förnyat golv. Beroende på vilken färg som du väljer till golvet, kommer du att få en helt ny effekt på golvet.

Laga golv som har slitits ut

Märker man att golvet har synliga brister, så bör man laga det innan man går vidare och målar det. Trägolv kan lagas med träspackel. När det är lagat bör man slipa det, så att det inte blir spackel som står upp ur golvet. Är det bara en liten yta som har lagats, kan man gott och väl slipa det för hand. Ska man sedan slipa om hela golvet, bör man absolut slipa om det med en slipmaskin. Och även en mindre slip, till alla hörn eller nära golvlisten. När man slipar det är det viktigt att man rör sig jämnt över golvet, och varken har för bråttom eller stannar upp med slipmaskinen. Det kan nämligen ge ojämnheter på golvet.

När golvet har slipats om

När man sedan har tvättat och slipat om det, är det sedan dags för den allra roligaste delen; att få måla om golvet. Det bör göras minst två gånger, om inte tre gånger för att det verkligen ska bli ett fint resultat. När du sedan har målat det, kan du lacka det så att du får en yta som behåller färgen och själva golvet mot spill, fläckar och repor. Dock är det allra bästa sättet att skona ett golv från repor är att lägga en matta på det. Läs mer här om golvslipning som man kan få tag i Uppsala: https://www.golvslipninguppsala.nu.

8 Dec 2019