Kan man måla på klinker?

Att renovera hemma är en dröm för många. Frågan är hur avancerat det behöver vara - kanske kan du måla istället för att byta ut ett golv och kanske kan du göra det helt själv. Att måla är roligt!

Har du väckt din egen inre målare och planerar att göra om kök eller badrum hemma? Frågar du i en färgaffär så svarar de troligen att du inte ska måla ett golv med klinker, framförallt för att det utsätts för ganska hård nötning. De kan ju inte garantera färgernas beständighet på ett golv som har klinker då ytan är betydligt glattare än trä. Har du golvvärme så är de troligen ännu mer tveksamma. Frågar du istället google eller din målare på orten så har de erfarenhet och kan säkerligen både hjälpa dig att utföra det eller vara behjälpliga med råd.

Steg för steg

Börja med att ta bort golvlister och att rengöra ditt klinkergolv riktigt ordentligt - ingen ingrodd smuts får finnas kvar. Därefter måste du grundmåla golvet, minst ett varv, tänk som en målare. Det är en god idé att välja en grundfärg som har en bättre vidhäftning eftersom ytan på klinker ofta är blank. Därefter kan du välja den kulör du drömmer om - provmåla gärna så du ser att den blir som du har tänkt dig när den torkar. Använd pensel i fogar och hörn och gärna en gummiroller för de stora ytorna av golvet. Du behöver måla ytan med minst två lager färg, säkerligen tre för att få ett riktigt bra resultat. Går det åt pipan så ring efter en proffsig målare - de kan allt!

En lyckad renovering

Tar du mod till dig och genomför denna DIY (do it yourself) så får du en klart billigare renovering än om du skulle ge dig på att rycka ut golvet och lägga ett nytt. Är du tveksam till att göra det helt själv så kan du givetvis kontakta en målare som gör jobbet åt dig. Då kan du ju även utnyttja ditt ROT-avdrag om du äger bostaden. En målare kan i samma veva hjälpa dig med tapetsering och målning av väggar eller möbler som gör att din renovering blir mer omfattande men inte så dyr som om du skulle köpa allting nytt. Tänk bara så mycket mer personligt allt blir. Det är svårt att känna sig unik i valet av möbler i dagens massproducerade samhälle. Återbruk är därför så mycket hållbarare och bättre för människa, plånbok och miljö!

7 Apr 2020