Kan man slipa en trätrappa?

Svaret på frågan om det går att slipa en trappa måste vara både ja och nej. Ja, man kan slipa om en trappa så länge du inte använder en golvslipmaskin. Ska du slipa den just med en golvslipmaskin då kan du inte slipa den, nej. Men om du väljer att slipa trätrappan med en handslipmaskin då kan du slipa om den, ja. Det är att rekommendera att slipa trappan om du gör det med en handslipmaskin. Om du gör det, kommer du, när du är klar, att få en mycket snygg trappa. 

Så slipar du med en handslipmaskin

Har du en egen handslipmaskin? Då kan du använda den. Har du inte provat den tidigare kan du bekanta dig med den och sätta dig in de olika slippappren och inställningarna innan du börjar slipa trappan.

  1. Smörj in trappan med slipolja – slipoljan hjälper till så att dammet som kommer ur slipningen att inte fastna på slippappret. Däremot behöver du en mask, som inte släpper igenom dammet och skyddsglasögon, när du sedan ska slipa trappan.
  2. Slipa varje steg med kantslip – använd en kantslip när du slipar trappstegen. Var noga med att slipa hela steget jämnt.
  3. Slipa stegkanter – använd först en trekantslip för att komma åt varje vang. Börja med ett grovt slippapper. Använd sedan en excenterslip för att slipa varje trappnos. Byt till ett finare slippapper.
  4. Slipa vangerna med en skrapa – använd en skrapa för att få bort allt som är kvar att slipa. Se till så att all fernissa är borta.
  5. Måla trappan eller lackera – du kan addera pigment i lacken om du inte vill måla den. Lackera sedan varja vang. Lackera sedan flera gånger så att lacken håller i flera år.

trätrappa

Var det svårt?

Tycker du att det är svårt? Har du ingen slipmaskin kan du alltid anlita en hantverkare som gör hela jobbet. Anlita en hantverkare som har F-skattsedel så att du kan dra av på Rot-avdraget för arbetsinsatsen. Välj också någon som ger dig nöjd-kund-garanti så är du säker på att jobbet blir bra gjort. Bor du i Stockholm? Om du inte känner till någon hantverkare som slipar trappor kan du googla "trapprenovering Stockholm" så att du får några kontaktuppgifter till hantverkare som kan slipa trappan åt dig och renovera hela trapputrymmet. Ta sedan kontakt och fråga om offert och referenser. Offerten är till för att du ska få en prisuppgift på vad det kan komma att kosta. Referenserna bör du följa upp så att du får tag i en hantverkare som är skicklig. Klicka på länken så kommer du till en hantverkare som för trapprenoveringar i Stockholm: https://www.trapprenoveringstockholm.se.

10 Jul 2019