Kan man slipa golv själv?

Kan man slipa golv själv eller riskerar man att förstöra ytan å det grövsta och, genom detta, betala lite mer än vad det slutligen smakar? Man kan definitivt slipa golv själv och idag så är det dessutom ett projekt med mindre risker än tidigare.

Därmed inte sagt att det handlar om någon lätt resa. Att slipa ett golv själv kräver tålamod, det kräver kunskaper och det kräver stor noggrannhet. Du kommer definitivt att tjäna pengar på att slipa golvet på egen hand - men är du, så att säga, beredd att betala priset?

Hund ligger på nyslipat golv

Överväg att anlita en professionell golvslipare

Fördelen med att slipa golv idag är att maskinerna är lättare att manövrera. Det handlar emellertid fortfarande om väldigt tunga slipmaskiner och det kräver fortfarande viss muskulatur för att styra dessa rätt. För att slipa upp ett massivt trägolv så måste du vara beredd att gå omkring i ungefär två dagar och det handlar då dessutom om två arbetsdagar i ett väl tilltaget oväsen, där slipdamm yr och där minsta brist i koncentrationen kan innebära att du begår ett allvarligt fel.

Då man slipar golv så krävs det förkunskaper och förberedelse. Ser man till det senare så måste golvet vara fritt från exempelvis spikar och skräp. En liten spik som sticker upp kommer att vara skoningslös mot slippappret du använder och här ska vi säga att ett sådant kostar närmare 100 kronor. Det kan lätt sticka iväg om man fuskat med förarbetet.

Gällande slippapper så kommer en annan sak värd att veta in i handlingen också: vilket slippapper ska man välja? Ett vanligt fel är att man antingen A) väljer ett för fint slippapper och att man genom detta får ett väldigt långt arbete framför sig - dessutom ett kostsamt sådant, sett till maskinhyran. Alternativ B är nästan ännu värre och det innebär att man väljer ett alltför grovt papper och därigenom riskerar att se större spår över hela golvet. Dessa slipspår kan därefter vara svåra att få bort och i stort sett omöjliggöra en snygg finish vid ytbehandlingen.

Att alltför snabbt byta från grovt slippapper till finare sådant kan också straffa sig. Detta då lacken, oljan eller limmet inte går bort riktigt och att man således får ett väldigt fult golv. En annan sak gäller slipspår. Byter du slippapper för fort så försvinner också själva syftet med att använda grövre- och finare papper - allteftersom du byter så försvinner slipspåren; för snabba byten gör att spåren blir kvar och golvet därmed blir väldigt svårt att få snyggt.

Kan jag slipa golv för för hand?

Måste jag då lägga pengar på slipmaskiner eller kan jag nöja mig med att slipa ett golv för hand? Ja, om vi tänker att en golvslipning i Stockholm tar två arbetsdagar med hjälp av maskiner - valsslip och kantslip - hur lång tid tar då motsvarande jobb om du gör det för hand? Det rekommenderas inte. Däremot kan vissa ytor - en trapp eller ett hörn - slipas för hand; men återigen - var beredd på att lägga både tid och kraft för att få det bra. Vår erfarenhet säger att det, helt enkelt, inte är värt det.

Rot-avdraget gör det billigare

Summa summarum: du kan slipa ett golv själv och du kan få ett väldigt bra resultat om du arbetar noggrant och metodiskt. Kom även ihåg att slipningen enbart utgör en del av arbetet. Efter golvslipning ska även ytbehandling appliceras och även det kräver vissa förkunskaper. Vårt råd är därför att du överväger professionell hjälp.

En golvslipning är möjligt att använda rot-avdraget för och det innebär konkret att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Maskinhyra tillkommer, men den är i sammanhanget blygsam sett till att en firma ofta har maskinerna som krävs i sin maskinpark - den blir billigare än om du på egen hand besöker en bygghandel eller en maskinuthyrare.

9 Sep 2019