Kan man slipa om alla golv?

Detta är en fråga som många ställer sig; är det möjligt att slipa om alla slags golv? Svaret på det, beror på vilket slags golv som du i nuläget har. Alla slags trägolv går absolut att slipa om; trägolv i tiljor, parketter, klickgolv och med laminat går alla att slipa om. Huvudsaken är att du har ett djup på mer än 2,5 centimeter för att ta av när du slipar om det. Om du har en nyare plastmatta, som numera finns i handlarna, kan du även slipa om det. Har du ett stengolv, kan du även slipa om det. Om du har en linoleummatta på golvet går det alldeles utmärkt att slipa om även det. Som sagt är det djupet på materialet som du har på golvet som är viktigast.

All slags trä går att slipa om

Det är bra att tänka på att alla slags trägolv går alldeles utmärkt att slipa om. Det gamla träet blir fint och du får tillbaka utseendet på ditt trägolv när du slipar om det. Man tar helt enkelt fram en ny yta på golvet vid en govlslipning. All form av smuts och damm försvinner när man tar bort det överskiktet på golvet. Dessutom är det bra mycket mer miljövänligt att slipa om ett helt golv än att riva ut och lägga in ett nytt. Det krävs så mycket mer resurser att tillverka ett nytt, både i form av träet som ska tillverkas och behandlas innan man kan lägga det i bostaden, och det kräver mer energi för att tillverka nya golv. När man slipar om det, är det bara elen som krävs till maskinen som slipar om det, som krävs. Även parketten, klickgolvet och laminatgolvet går att slipa om, liksom plast, sten och linoleum.

nyslipat golv

Efteråt krävs en efterbehandling 

När man väl har slipa om golvet, bör man lägga på en skyddande efterbehandling. Här kan man välja olika material till efterbehandlingen, beroende både på det material som man nyss har slipat om och hur man använder golvet. Ett golv som man sliter mycket på; köksgolv eller golv i en hall, slits ut mycket fort. Dessutom riskerar man väta på det golvet i form av spill, eller efter skor som drar in utifrån. Då kan man behöva lägga på en skyddande lack på det golvet. Vill man istället få till en vacker yta, säg ett trägolv i vardagsrummet, som man kanske inte använder på samma sätt som ett köksgolv, kan det räcka med hårdvax, eller en blandning av lut och olja, plus pigment, om man vill har en särskild färg eller nyans på det golvet. Läs mer här.

12 Sep 2019