Kom undan underhållet av dina fönster

Att äga ett hus innebär också att man själv har ansvar över att hålla det i ett gott skick. Något som rör alla små beståndsdelar och där man kan komma undan högre kostnader genom att hela tiden underhålla. Vet man om att exempelvis taket börjar se slitet ut så kan man börja planera i god tid för ett byte, Detta snarare än att tvingas ta en mer akut kostnad då taket i fråga börjat springa läck. Underhållet är nödvändigt, men det är för den sakens skull inte någonting som är vare sig roligt eller enkelt.

En detalj som kräver extra mycket underhåll - årligen - handlar om fönster och alla som har träfönster vet att det dels är nödvändigt och dels väldigt ansträngande. Nödvändigt är det sett till att fönster måste vara täta. Struntar man då i att kitta om, måla och laga sprickor så kommer man att få en inomhusmiljö som är allt annat än skön att vistas i och man kommer dessutom att tvingas betala mycket pengar för denna. Det senare har sin förklaring i att otäta fönster släpper in kall luft och släpper ut varm luft; en situation som slukar energi och som ger dig skyhöga kostnader för uppvärmning.

Däremot så finns det sätt att slippa underhållet av dina fönster - utan att behöva kompromissa med vare sig kostnad eller inomhusmiljön. Det innebär att du säger adjö till dina gamla fönster av trä och istället välkomnar en annan lösning i form av plastfönster.

Fönster av plast har många fördelar

Plastfönster är en bra lösning som många dock direkt väljer bort. Vi kan säga att du äger ett hus i Stockholm och där vi presenterar några snabba fakta om plastfönster som ska fungera som argument till varför du ska välja sådana istället för de fönster av trä som för närvarande sitter på ditt hus:

  • De är billigare. Plastfönster är både billigare rent initialt och på sikt. Det senare förklaras av att de har en väldigt lång livslängd och att du således inte behöver byta ut dessa inom de närmaste åren.
  • Underhållsfria. Som sagt, ett plastfönster behöver inte underhållas på samma sätt som ett träfönster. Det enda som krävs är egentligen bara att man tvättar av det.
  • Miljövänliga. Ja, den här punkten förvånar många - men faktum är att fönster av plast är att anse som miljövänliga. Av många så anses de som betydligt bättre för miljön än träfönster, trots att det senare är ett naturligt material. Återigen kopplar vi tillbaka till underhållet för att förklara detta. Då du tvättar, målar om och kittar ett fönster så sprids kemikalier, färg och rengöringsmedel ut i naturen. I och med att du inte behöver underhålla ett plastfönster så är det också bättre för miljön. Då du sedan ska byta fönster till ditt hus i Stockholm - efter X antal år - så kan man återvinna plasten och skapa nya fönster av den massan som finns.
  • Snygga. Idag kan man då plast som imiterar andra material. Det gör att du kan använda fönster av plast på ditt hus i Stockholm - även om detta är av trä. Visst, det kommer att se lite konstgjort ut, men inte alls på samma tydliga sätt som det gjorde förr. Det ser mer äkta ut och, om uttrycket tillåter, mindre plastigt ut idag.

Här kan du läsa mer om olika fönstertyper.

18 Feb 2019