Korta utbildningar för elektriker och målare

Det råder verkligen en riktig byggboom runt om i vårt avlånga land. Som bekant är det trångbott i storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm, medan landsbygden dessvärre avfolkas. Det är inte bara nya bostäder som byggs, vi renoverar som aldrig förr. Det är nya köksinredningar och nya badrum som ska till. Därför råder det en stor efterfrågan på både elektriker och målare. Det är all time high för dessa yrken eftersom vi ser en stor byggboom just nu och ingen avmattning syns i den närmaste framtiden. Så vad tjänar en elektriker och en målare?

Inte så stor skillnad på lönen

Det är inte så stor skillnad i lönen mellan en målare och elektriker. En elektriker hanterar farlig energi, medan en målare visserligen tvingas inandas farliga ångor om de målar med terpentin-baserad målarfärg. Just därför har man gått över till vattenbaserad målarfärg eftersom ångorna från terpentin är skadlig. I övrigt är löneskillnaderna mellan lägst och högsta lön erna påtagliga. Bland dem med lägst månadslön, ligger marknadsundersökare och intervjuare på drygt 19 000 i månaden. Vi ser även kafé, konditor-biträden och städare som tjänar drygt 20 000 kronor. Inte oväntat har vi chefer inom bank, finans, försäkring har drygt 120 000 kronor i månadslön, sedan kommer mäklar inom finans, specialistläkare på cirka 75 000 kronor i månadslön, statliga, kommunala och landstingsdirektörer på drygt 74 000 kronor. I jämförelse hamnar målare och elektriker lönerna i mellan läge av lönenivåer, med runt 30 000 kronor i månaden.

De med akademisk utbildning är förlorare

En journalist tjänar kring 30 000 kronor i månaden och många av dem har akademisk utbildning. Med tanke på deras långa utbildning, med studielån som följd utgör deras löner en påtaglig skillnad jämfört med målarlöner, där enbart gymnasieutbildning och elektrikeryrken, enbart kräver gymnasiekompetens. Att de hamnar på samma lönenivå, innebär att de som är akademiskt utbildade, med studielån som ska betalas tillbaka, nästan får en straffskatt för att de har valt att utbilda sig på universitet och högskola. Det innebär att det egentligen inte alls lönar sig att utbilda sig på universitetet, om man inte väljer att läsa medicin, ekonomi, juridik, eller till att bli ingenjör. Det är synd, för alla samhällen behöver akademiskt skolade yrkesmän – och kvinnor. Att utbildas akademiskt handlar om att tillgodogöra sig ett annat analytiskt tänkande. Det handlar om att föra ett samhälle framåt. Den som inte känner till sin omgivning, sin historia kan inte se framåt. Den som inte lär sig tänka intellektuellt saknar kunskap. 

Båda behövs

Båda yrken behövs; både de praktiska och de intellektuella. En intellektuell har en annan funktion att fylla, än den som kan påverka hus och inredning. En som är intellektuell kanske inte är lika duktig på att lösa praktiska problem, men kan däremot föra debatt, formulera diskussioner som är viktiga för ett samhälle att föra. Men det är viktigt att vad man än tycker, att alltid anlita ett proffs när det kommer till livsfarliga ledningar som enbart elektriker i Stockholm får hantera.

9 Jan 2018