Låt en takläggare lägga ett plåttak

Plåt är ett material som håller länge och som dessutom har estetiska fördelar. Det är ingen slump att man använde sig av plåt på hus i exempelvis Gamla Stan i Stockholm - funktionellt, snyggt och med en tillhörande känsla av lyx. Som husägare idag så kan man välja mellan olika plåttak och det talande är två saker: de är lättare att lägga och de är betydligt lättare rent viktmässigt. Anlitar du en takläggare i Stockholm för att lägga ett plåttak så kommer jobbet att gå fort. Man kan jämföra det med att lägga ut ett så kallat klickgolv där varje del hakas i varandra och läggs flytande.

Gällande vikten så var ett plåttak förr väldigt tungt - idag så tävlar nästan producenterna om vilken som kan framställa den lättaste - tunnaste - plåten. Det påverkar husets hela konstruktion och minskar slitaget. Byter du från betongplattor och låter en takläggare lägga ett plåttak istället så minimeras också slitaget på huset i Stockholm. Ytterligare en fördel handlar om att du slipper hålla på att skotta så mycket. i och med att ytan är glatt så glider snö och annat av lite lättare; något som leder till mindre skötsel.

Allt bra med plåttak då? Ja, på det stora hela. Men det finns en detalj som gör att plåttak åldras lite sämre. Solen. Solen - och i viss mån även regn och snö - sliter på plåten och det gör att en tak av plåt redan efter några år kan se ut att vara väldigt gammalt. Särskilt ett svart sådant där färgen mattas av och där man till och med kan se hur stora flagor lossnar. Det ser, helt enkelt, inte så snyggt ut. Lyckligtvis så är det möjligt att ge taket den där sista touchen igen. Det gör man genom att måla om.

Så målar du ett plåttak

Vi tänkte visa hur du ska göra för att måla ett plåttak. Det första du ska göra är att ta ett beslut om jobbet ska skötas av dig, om du ska anlita en takläggare eller en målare för jobbet. Vill du måla på egen hand så bör du se till att hyra ställning. Det kommer du att behöva för att ställa material på och som en säkerhetsåtgärd. Gällande det senare så kan du även kontakta en takläggare för att hyra linor och rep för ytterligare säkerhet.

  1. Rugga upp taket. Finns det rost så ska du använda en stålborste och rugga upp fläckarna. Gnugga på rejält till dess att allt är borta.
  2. Tvätta taket: Använd en speciellt typ av taktvätt och tvätta av ytorna. Det gör att vidhäftningen blir bättre. Om möjligt så kan du använda 80 Bar Hetvatten - men det är så fall något du bör hyra och inte investera i.
  3. Grunda: Efter tvätten så är det dags att grunda. Stryk på ett varv med primer och låt det torka.
  4. Måla taket: Besök en färghandel och be personalen att ta fram det bästa alternativet för plåttak. Varje färgproducent har egna lösningar då det är inget problem att hitta en färg - men den kunniga personalen vet vilken som kommer att fungera bäst för just dig. Då färgen är inhandlad så är det bara att måla. Använd en roller för de större ytorna och måla skorsten och andra, mindre detaljer med en pensel. Två strykningar kommer att krävas.

Mer om tak här: http://www.takläggarestockholm.net

28 Jun 2018