Linjemålning visar vägen

Tänk så skönt det är med klara besked. När man kommer körande och är tveksam om vägen vill man ha en tydlig linjemålning på asfalten som ger all information.

Det gäller att välja rätt fil i trafiken, och man ska hitta rätt fålla på färjeläget. På skolgårdar finns det linjemålning för lekande barn och på idrottsbanan är olika startställen och banor tydligt uppmärkta. Även på kundparkeringar och bensinmackar är det bra om infart och utfart är ordentligt markerade.

Det finns företag som är specialister på alla typer av linjemålning, och de har färger som är speciellt anpassade för detta. Det som måste synas tydligt är till exempel den vita färgen på övergångsställen, pilar och stoppstreck. Ibland är det siffror som ska synas, som när man ska köra ombord på färjan från rätt ställe.

Linjemålning i mer än vitt

Det vanligaste är de vita strecken, men det finns också möjlighet att måla på asfalt med andra färgnyanser. Då använder man så kallad massafärg. Lekplatser och skolgårdar är ställen där man till exempel kan välja någon pastellfärg. Man anlitar ett företag som sysslar med alla typer av linjemålning och får då ett perfekt resultat enligt önskemål.

Det är viktigt att linjerna hålls fräscha, så ibland får markeringarna göras om. Det är irriterande att mötas av delvis bortskavda tecken. När man kommer som turist till en stad är det bra att det finns tydliga pilar som visar vart man ska köra. Det handlar både om service och trafiksäkerhet när man anlitar någon för att göra en linjemålning.

15 Mar 2023