Måla för ökat skydd och förändrat utseende

Ny färg på väggarna kan göra att hela bostaden byter skepnad och ser ut som ny igen. Men vad ska man tänka på när man målar om och vilka ytor är det som man kan förändra genom en ny färg och kulör?

Målning av ytor i bostaden är något som man oftast gör av två anledningar. Antingen vill man ha en annan kulör på grund av ändrad smak, eller så har den gamla färgen flagnat och behöver fräschas upp. Vilken anledningen än är så bör man lägga mer tanke bakom den nya målningen än vad man kanske först tänkt. För det är inte bara att måla på ny färg på den gamla.

Först krävs det en hel del förarbete som skrapning eller slipning för att ta bort så mycket av den gamla färgen som möjligt. Efter det ska man göra en målartvätt. Det gör man för att ingen smuts eller damm ska finnas på ytan och därmed göra att färgen inte fäster ordentligt. Eller att man med hjälp av den nya färgen binder in något mot ytan som framöver kanske börjar mögla eller ruttna.

Färg efter underlag

När man målar på en yta så ska man alltid använda en färg som passar för det materialet. Även om alla färger tillfälligt ändrar kulören på alla ytor så kommer det inte bli bestående. Eller så kan det till och med skada materialet som man målar på. Ett sådant exempel är trä som kan börja murkna om man använder en färg som är för tät. Rätt målarfärg på rätt material gör underverk. De som till exempel målat med rätt färg på rostigt järn vet vilken magi som uppstår när två komponenter som passar ihop möts. Och är det dessutom material som är utsatta för någon typ av slitage så är det ännu viktigare.

Allt kan få en ny kulör

Basen för all målning är att veta vad man ska måla och varför man ska måla. Det handlar inte bara om rätt färg för rätt material utan även om det materialet ska vara utsatt för något speciellt slitage. Trä i skrovet på en båt kan inte målas med samma färg som en husvägg till exempel. Men i övrigt så går det att måla precis alla material som finns. I en bostad kan man måla om utsidans alla sidor och även insidans. Det är bara fantasin som sätter gränser. Läs mer om måleri på denna sida: vasastansmaleri.se

23 Sep 2020