Måla om eller helrenovera fönstren?

Fönstren tillhör de känsligaste delarna på ett hus. De är ständigt utsatta för både inne- och utomhustemperatur, vilket i sig skapar spänningar. På utsidan är de utsatta för alla typer av väder året om och kan under ett och samma dygn uppleva minusgrader, hårda vindar, snö och sedan stekande sol. I Stockholm, som ligger nära kusten, är vindarna ofta salta och kan vara ordentligt friska även sommartid. Dessutom är luften fuktig på vintern, vilket är ytterligare en påfrestning.

Fönster kräver därför regelbunden översyn och regelbundet underhåll. Ett bra sätt att hålla sina fönster i bra skick är att måla om dem någon gång vartannat eller vart tredje år. På så sätt slipper man att de fortare kräver en totalrenovering. Färgen är ju fönstrets yttersta skydd och det som håller träet skyddat. Flagande färg gör att fukt tar sig in och tär på träet, det löser upp kitt och gör att fönstret slår sig. Men hur vet man då när det räcker med att måla om och när det krävs en mer genomgående renovering?

fönsterrenovering

Inspektera dina fönster

Flagande färg är så klart ett säkert tecken på att fönstren behöver målas om. Men du bör också inspektera fönstret lite närmare och titta efter tecken på rost på beslagen. Om rostangreppet är litet kan det räcka med att ta bort det med rostborttagningsmedel, men annars behöver beslagen bytas ut. Du ska också titta efter tecken på röta genom att känna i nederdelen av bågarna med ett vasst föremål, som en kniv. Friskt trä känns hårt och spänstigt, medan sjukt trä känns svampigt.

Vidare ska du se om fönstren ser raka och fina ut och att de går problemfritt att stänga och öppna. Har fönstren slagit sig är det också dags för en mer omfattande renovering. Ett annat säkert tecken på renoveringsbehov är om det saknas fönsterkitt eller om det är otätt mellan båge och karm.

Anlita fönsterfirma i Stockholm

Måla om fönstren klara du själv, men om fönstren behöver renoveras från grunden så ska du anlita en professionell fönsterfirma. När du renoverar fönstren finns det mycket som kan gå fel, och du vill att fönstren ska bli som nya igen, eftersom detta ökar värdet på huset. Värdeökningen motiverar många gånger om den kostnad som en fönsterrenovering innebär, vilket brukar vara ungefär 3000 kronor per fönster om man anlitar en bra fönsterfirma i Stockholm.

Vilken målarfärg är bäst?

Om fönstren tidigare varit målade med linoljefärg så är det alkydoljefärg du ska använda på fönstren. Annars är bästa valet akrylatfärg, eftersom den torkar snabbt och är vattenlöslig. Det finns också speciell fönsterfärg att köpa i färghandeln, kolla bara att den fungerar med den färg som suttit på fönstren innan.

Be ett proffs bedöma dina fönster

Du kan alltid be en professionell fönsterfirma att titta på dina fönster och göra en bedömning om det räcker med en ommålning eller om fönstren bör renoveras från grunden. Fönstren på hus i Stockholm håller ofta hög kvalitet, och det gäller särskilt fönster från första halvan av nittonhundratalet. Med rätt underhåll och en renovering då och då kan sådana kvalitetsfönster hålla hur länge som helst.

Läs mer: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu

13 Jun 2019