Måla tak – behövs det?

Har man ett plåttak som har hållit i 20, 30 år kan det vara bäst att se över det. Plåttak har en mycket lång hållbarhet. Men efter så många år har det blivit slitet. De målarfärger som finns idag hjälper till att hålla nederbörden borta. Framför allt om man efter ommålmningen ytbehandlar taket ordentligt. Det finns nya färger som är bättre än de gamla plastfärgerna som man oftast målade med. Med tiden har färgen flagnat av och taken ser bedrövliga ut. Då är det läge att måla om så ser taken både snygga ut och håller längre.  

Så målar du om ditt plåttak

Det första du bör göra är att kontrollera takets skick. Finns det något som behöver repareras? Hur ser isoleringen och fogarna ut? Finns det för stora brister bör du lägga ett nytt tak. Om du ser att fogarna inte har hållit bör du lägga ett nytt. Om det inte är alltför slitet, kan du göra ett så kallat Gitterritts-test. Det innebär att du kontrollerar vidhäftningen på plåttaket. Då använder du ett redskap som skär ett rutmönster i underlaget, fäster en tejp på underlaget och rycker bort tejpen. Då kan du se hur bra vidhäftningen är på plåten. Om det inte hamnar för mycket färg på tejpen, kan du ha kvar färgen. Om inte bör du definitivt måla om det.

För det andra bör du rengöra taket med 800 bar hetvatten. Borsta taket med en styv borste. Få bort alla smutsfläckar. Får du inte bort dem riskerar du att målarfärgen inte fäster ordentligt. Skrapa sedan bort all färg som är lös. Skölj efter det grundligt. All rost måste bort. Bäst är att skrapa bort det.

Efter det grundmålar du taket med en metallprimer. Sedan bör du måla taket med en färg för plåttak. Fråga färghandlaren om vilken målarfärg  som du bör använda.

Viktigt skilja på liggande och stående plåt

– Liggande plåt utsätts för mycket större påfrestningar och där måste man ha oljebaserade färger. De miljövänliga och vattenbaserade färgerna utan lösningsmedel går bra till stående, vertikal plåt, men klarar inte riktigt att stå emot när vatten inte rinner bort, säger Ken Kennard till tidningen Vi i villa.

Om du tycker detta är svårt kan du med fördel anlita en hantverkare som kan måla om taket. Då får du en professionell hantverkare som snabbt kan se vad som behöver göras, om du behöver lägga helt nytt tak, eller om det räcker med en renovering. Det finns ett 20-tal takläggare, eller hantverkare som renoverar tak.

Det viktiga när man väljer hantverkare för takläggning eller takrenoveringar är att välja någon som både är seriös, noggrann och är ansvarsfull. Du vill ju inte ha en hantverkare som bara hr gjort halva jobbet, eller hur? Taket är bland det absolut viktigaste på ditt hus.Välj ett företag som har erfarenhet av renoveringar och byggprojekt och som har bra referenser. Känner du inte till någon som är duktig, kan du alltid googla tak Umeå, om det är i Umeå som du behöver lägga om eller renovera tak. Läs mer om ett företag som lägger tak i Umeå på: http://www.tak-umeå.se.

16 Apr 2018