Måla trägolvet själv

Ska du renovera ett hus med trägolv men vill helst slippa betala den extra kostnaden för en målare? Gör det själv, hur svårt kan det vara? Här får du en lite klarare bild över situationen.

Ibland kan det vara skönt att göra saker själv men som vanligt finns det både för- och nackdelar. Det kan vara jättebra med hantverkare som har erfarenhet och kunskap kring ämnet, men samtidigt så slipper du en massa spring och stök i hemmet om du gör det själv. Så länge du vet vad och hur du ska göra så kommer resultatet bli i toppskick. Det blir också betydligt billigare för dig och du kan spendera pengarna på något roligare med familjen eller vänner. Njut av ditt nya golv samtidigt som ni tittar på semesterresmål inför sommaren.

Vad behöver du för att måla trägolv?

Trägolv är lite speciella på grund av deras ojämna yta. De kan ofta vara slitna och behöver slipas ner innan de målas. Då trägolv ofta finns på större utrymmen som sällskapsrum eller sovrum så blir det lätt slitage från de stora möblerna som sängar, soffor och bord. Därför kan det vara bra med en mer slittålig och täckande färg. Efter du slipat golvet så behövs det rengöras med vatten för att få bort smuts och damm, annars finns risken att färgen inte fastnar ordentligt. När golvet är helt torrt och alla möbler och liknande borttagna är det bara att greppa en pensel eller roller och börja måla. Börja med en förtunnad färg eller grundfärg för golv som inte tidigare är behandlade. Är det målat sedan tidigare behöver du även skrapa bort lösa färgflagor.

Tips och råd

Tänk på att alltid måla i träets längdriktning och att börja med hörn och lister. Måla jämnt så att färgen torkar lika fort och du undviker valkar på ytan. Det kan också vara bra att vänta några dagar för att färgen ska torka ordentligt innan du ställer tillbaka möbler och inredning. Annars kan de bli fula märken på det nymålade golvet. Du kan behöva vänta i 1-2 veckor om du målat med en tvåkomponentfärg. Ett annat tips för att golvet inte ska bli så halt när det är färdigt är att ha lite halksand i det sista lagret med färg. Då slipper ni tråkiga olyckor och skador och kan lugnt springa hur mycket ni vill på golvet. Följ dessa råd och resultatet kommer bli ett golv som ser som nytt ut igen. 

4 Mar 2020