Målade golv

Att måla golvet är ett bra sätt att få ett rum att sticka ut. Ett målat golv blir dels tåligare, och dels blir det något som livar upp rummet. När man målar golv är det dock viktigt att man använder sig av rätt produkter och tekniker för att färgen ska hålla så bra som möjligt.

Vad gäller färg så har de flesta färgtillverkare speciella golvfärger i sortimentet, som kan brytas till önskad nyans. Dessa är oftast någon sorts alkyd- eller akrylatlatexfärg. När du ska välja nyans är det bra att tänka som när du ska välja väggfärg; det som ser bra ut på en liten yta kan se ”för mycket” ut på en hel vägg eller ett helt golv. Bättre då att välja en något mer diskret nyans än den du först fastnar för.

Viktigt med förarbetet innan du målar

Ett golv måste rengöras och slipas noga innan det målas. Finns lack eller olja kvar sedan tidigare måste det slipas bort. Därefter ska golvet dammsugas innan du kan sätta igång med målningen. Grundmålning är inte alltid nödvändigt, här kan du kolla med din färghandlare utifrån färgen du köper. En viktig tumregel att komma ihåg när det gäller att måla golv är också att ju fler lager du målar på, desto slitstarkare golv får du.

Måla med roller

Det bästa är att använda en roller med förlängningsskaft för att måla golvet. Det gör att du slipper stå på knäna och jobba, något som i längden blir ansträngande för hela kroppen. Innan du rollar kan du måla hörn och vinklar med en pensel. Ha gärna några olika storlekar av både rollar och penslar, så kan du lätt anpassa redskapen efter var du ska måla.

Alternativ till att måla golvet

Du kan också be din golvläggare att ytbehandla golvet med bets eller lasyr. Det är ett bra sätt att få fram en fin nyans på golvet utan att måla det. De flesta golvläggare i Stockholm har, förutom kunskaper i hur man lägger golv, även bra koll på hur man får fram olika nyanser på golvet, från val av träslag till hur man använder pigmenterad olja eller lack, eller just bets eller lasyr. Med bets får man ett mörkare golv, med lasyr får man ett ljusare. En bra golvläggare vet precis hur mycket behandling som behövs för att få den speciella nyans som du är ute efter.

När du hittat en bra golvläggare i Stockholm, prata igenom dina idéer om nyans på golvet innan ni väljer vilken typ av golv träslag och så vidare. Det gör att golvläggaren kan hjälpa dig att göra rätt val från början. Möjligheterna att påverka sitt golvs utseende är i princip oändliga, men det gäller såklart att man tar hjälp av en expert på området som vet vilka metoder som passar bäst.

Här kan du läsa mer om govläggning.

28 Feb 2019