Måleriarbeten mer än bara pensla färg

måla fönster

Som de flesta vet innebär det alltid mycket mer arbete bakom det som man sedan ser när arbetet är klart. Lekmannnen ser bara den nya färgen, medan hantverkaren vet att det innebär långt mer arbete innan man har blivit så klar att man kan måla på med målarfärg. Det gäller som målare att inte ta illa upp när lekmännen bara ser ytan, men inte vet hur mycket arbete som ligger bakom "ytan". Målarfärgen är ju bara finishen som göra underarbetet mycket snyggare.

Ta fönstermålning som exempel

Innan du har kommit så långt att du kan måla om fönstret, innebär det mycket arbete. Den gamla färgen måste bort innan du ser hur materialet egentligen är under färgen. När du väl upptäcker material som inte kommer att hålla och du har ersatt det är det sedan dags att grundmåla och måla. På samma sätt är det egentligen med resten av måleriarbeten. Allt det gamla och utslitna måste ut och bort innan man kan börja måla. Och man målar med olika teknik beroende på vad det är som du målar. Långa paneler målar du med långa penseldrag, korta pinnar med korta penseldrag. Vägg som ska målas med svampteknik ska inte målas som när man målar med pensel. Om du betsar en vägg eller en möbel, ska du inte använda samma teknik som när du målar andra möbler.

När du oljar in trä

Att olja in trä är en grannlaga uppgift. Det är sällan som man behöver göra det, men om man hellre vill ha ett inoljat golv inomhus, kan man välja att olja in det. Vill man behandla ett furu eller grangolv och göra det lite ljusare kan man lägga in vit pigment i oljan. Då lutar man först golvet och sedan oljar in det. Då får man ett ljust golv som inte ser laserat ut. Den oljade ytan blir mycket tåligt mot smuts och repor. Det som händer när man lutar golvet och sedan oljar in det äratt luten tar bort virkets lignin ur träet på ytan. När man oljar in det ersätter man det ligning som man har tagit bort med lut, istället med olja som oxiderar. Det ger golvet en hårdare yta. På så sätt får man till en yta på golvet som inte är så känsligt för hack eller repor.

Att arbeta som målare är ett mycket givande arbete, där man får utlopp för sin kreativitet och göra olika arbeten. Om du vill läsa mer om hur målare i Bromma arbetar, kan du läsa på: https://www.målarebromma.nu.

11 Apr 2019