Mår man bättre av färgglada badrum?

badrum

Visste du att färger påverkar oss? Beroende på färg och nyans, påverkar de oss i olika grad. Tänk dig själv att vistas i ett helt svart rum, hur skulle du må då? Tänk dig sedan att du skulle vistas i ett solgult rum. Hur tror du att du då skulle må? Som du säkert kan tänka dig är det nästan omöjligt att känna sig deppig i ett solgult rum. Tänk dig sedan hur det skulle vara att vistas i ett helt rött rum – hur skulle du känna dig då? Här går vi igenom hur de olika färgerna påverkar oss.

Rött

Den röda färgen gör att vi associerar till kärlek, passion och energi, men också strid, fara och aktivitet. Den får oss att reagera. Den kan både vara negativ, men också positiv. Den ger energi, men kan, om vi är på det humöret göra oss irriterade och arga. Så om man vill inreda med rött, bör man tänka efter noga hur man vill bli påverkad av den röda färgen.

Gult

Vi associerar gult med solen och har därför oftast en uppiggande effekt på oss, den kan få oss att känna oss både spontana med också instabila. All färger har både en positiv och en negativ effekt på oss, därför är det nyansen på färgerna som är viktiga. Vi kan reagera olika på mörkgult och ljusgult till exempel. På samma sätt är det med mörkrött och ljusrött.

Grönt

Til förknippar grönt med harmoni, tillväxt och till naturen. Grönt kan ha en lugnande effekt på oss, samtidigt som det kan ha en effekt som hjälper oss att kunna fokusera bättre. Även här är det stor skillnad på nyanserna av grönt.

Blått

Blått brukar associeras till pålitlighet, intelligens, himlen och därför på andlighet och tro. Tänk på att mörk blått kan göra oss nedstämda, och kan ge en kyligare effekt på rummet, medan ljusblått kan få oss mer positiva.

Grått

Grått brukar associeras till intetsägande och neutralt, men också tråkigt och frånvaro av glädje och glamour. Beroende på nyansen av det grå, reagerar vi olika på mörkgrått, liksom ljusgrått, så även här gäller det att tänka mycket på vilken nyans av grått som vi väljer.

Vitt

Vi associerar vitt med oskuld och renhet. Vi brukar associera vitt till godhet och positivitet. Vitt kan också kännas kallt och intetsägande, precis som grått. Även när det kommer till vitt ,finns det varianter och nyanser på vitt som vi kan välja mellan.

Ska du inreda badrum och behöver hantverkare för det arbetet? Då kan du klicka här.

7 May 2019