När du vill måla om hemma

När du har tröttnat på den gamla färgen eller dina gamla rum kan det vara en bra idé att måla om. Det är både billigt och kräver inte stort arbete att måla om. Med lite ny målarfärg får man till en stor skillnad, vilket gör att det blir stor förbättring för en liten insats. Här menar vi inte att man bara ska ta fram målarfärgen och penseln eller rollern och måla på. Innan man kommer så långt att man kan måla om, behöver man göra ett riktigt grundligt förarbete. Annars blir det inte bra. Så här gör du.

Tvätta väggen först

Först bör du tvätta väggen först. På så sätt kan du se om man tidigare har använt limfärg på den. Om det finns det, bör du tvätta riktigt grundligt för att få bort all limfärg. Den kan du nämligen inte måla om, då färgen inte fäster på limmet. Om du har limfärg på väggen bör allt sådant tas bort. Om färgen inte lossnar när du tvättar väggen, då finns det ingen limfärg, men om färgen lossnar, då bör du tvätta tills allt är borta. När väl hela väggen har torkat, och underlaget bheöver jämnas ut, kan du behöva spackla väggen och sedan sandpappra den så att den blir riktigt slät och fin innan du målar om den.

Tejpa och skydda golv och karmar

Se sedan till att skydda golvet, alla lister, dörrkarmar, element, rör och vägguttag och strömbrytare. Det finns allt sådant material som du kan köpa när du handlar målarfärg i en färgaffär. Det finns särskild tejp som är bra att tejpa för alla lister, runt fönster, på fönsterbrädor och liknande. Du kan samla alla möbler mitt i rummet och lägga ett gammalt lakan över, så att de skyddas från stänk från färgen som du målar med.

Grundmåla

När allt är förberett, väggen är slät och fin och du har tejpat för alla strömbrytare och golvlister kan du börja grundmåla. Det är nödvändigt om du byter färg på väggen. Annars kan färgen som satt på väggen tidigare lysa igenom när du har målat med den nya färgen.

Rolla eller pensla

När du väl har målat med grundfärg är det sedan dags att rolla väggen med ny färg. Du bör pensla i alla hörn och runt fönster och dörrar inna du rollar. Bäst resultat får du om du rollar åtminstone två gånger och på samma sätt penslar först längs golvlister, fönster och i hörnen innan du rollar.

Eller så låter du målare i Solna göra arbetet åt dig. Läs mer här: https://www.målaresolna.biz.

15 Mar 2019