Nästan nytt hus med fasadrenovering

Går man några kvarter i det område där man bor, får man ganska snart syn på många fina villor. Är det ett äldre kvarter, med flera äldre villor, kan man snabbt se vilka som har renoverat sina fasader. Det målas och fejas en hel del, och man kan riktigt se vilka grannar som är måna om sina villor. Har man själv inte renoverat sin fasad på ett bra tag, kan man nästan känna kravet på sig att också renovera sin egen fasad.

Det är nu inte alla som klarar av det på egen hand. Alla kan ju inte förväntas vara praktiska och hantverkarkunniga bara för att man råkar köpa en villa. Då är det ju så praktiskt att man kan anlita en hantverkarfirma som kan utföra det som man själv inte kan. Så när det är dags för en hantverkar firma att komma och renovera fasaden åt en, är det alltid några saker som man bör tänka på.

En välskött hantvekarfirma med god ekonomi

Den som har varit med om att hantverkarfirman finns ena dagen, men är borta nästa, vet hur försmädligt det är att anltia fel hantverkarfirma. Många små, eller mindre hantverkarfirmor kan ha dålig ekonomi. Får de inte in tillräckligt många kunder, har de sällan en god ekonomi. Betalar de inte in sina skatter och avgifter som de ska, kan det snabbt gå utför. Som kund kan man bli stående med en halvfärdig fasadrenovering om man råkar ha anlitat en hantverkarfirma som går i konkurs. Det vill man inte. 

F-skattsedel och krav för Rot-avdrag

När man anlitar en hantverkare vill man ju kunna dra av på Rot-avdraget för arbetet med den egna villan. Det finns ju några krav för Rot-avdraget och det är ju bland annat att hantverkarna har F-skattsedel. Dessutom ska man vara myndig och betala renoveringen själv. Dessutom ska arbetet ske på plats, i bostaden. Detta kan vara besvärligt då vissa hantverkare vill utföra vissa reparationer i sin egen verkstad. Det kan till exempel handla om fönsterrenoveringar. En del vill göra dem på plats i sin egen verkstad – och vips så gäller inte Rot-avdraget. Men när det kommer till fasadrenoveringar är det absolut inga problem, så länge inte hantverkare vill ta med sig fasaden och arbeta i egen verkstad. Skulle det vara så att hantverkaren vill utföra någon del av renoveringen i sin verkstad, får man väl kontakta Skatteverket och fråga om råd.

Vill du få tag i hantverkare för en fasadrenovering i Norrköping? Läs då mer på: https://www.fasadrenoveringnorrköping.se.

8 Nov 2019