Praktiskt anlita totalentreprenad på badrumsrenoveringen

ÄR det dags för badrumsrenovering? Då kanske du har hunnit titta på lite olika alternativ. Det är ju en del saker att bestämma innan man kan ge ett okejtecken till en hanterkare att sätta igång renoveringen. Här går vi igenom de vanligaste sakerna som man bör tänka igenom innan man kan anlita någon som tar hand om renoveringen åt en. 

När ska renoveringen ske?

Man måste bestämma tidpunkt för renoveringen. När passar det som bäst? Ska man åka bort medan någon kommer och renoverar åt en, eller kan man använda ett annat badrum, eller någon liten toalett?

Om man har möjligheten att fortsätta bo kvar medan man låter renovera badrummet, slipper man en högre kostnad genom att ta in på hotell. Allt som innebär högre kostnader kan göra att man lägga mer pengar på renoveringen, vilket är något som du får tillbaka på senare. Så låt renoveringe kosta, det är en investering som du gör och som går rakt ner i fastigheten.

Vad får det kosta?

Bland det första man måste tänka igenom, förutom tidpunkten för renoveringen är vad det hela får kosta. Många företag blandar in hela kostnaden i ett enda paket. Då har företaget kontakt med återförsäljare av bygamterial och har ofta omfattande rabatter som sänker priset på byggmaterialet. Då ger de dig ett prisförsalg som du får ta ställning till.

Tänk igenom materialval

Alternativet är att du själv tar hem det byggmaterial som du vill. Om du är intresserad i materialval och vill kanske sänka priset eller vill ha ett speciellt materialval så är det en god idé att ta hand om det själv. Man brukar beräkna byggmaterialet till cirka 1.500 kronor per kvadratmeter, om du väljer material i standardnivå. Med standardnivå menar vi ett material som har hög kvalitet men som inte har satsat på utseendet. Då handlar det om kakel, klinker, nytt handfat, badkar och blandare som inte har något speciellt utseende, färg eller form. Vill du däremot har designade handfat, toalettstol och badkar, och mer högklassiska kakel- och klinkerplattor i andra färger än i standardnivå, får du räkna med byggmaterial allt mellan 5.000 kronor per kvadratmeter till 10.000.

Med totalentreprenad slipper du agera byggherre

Vilken hanterverkare du ska välja är sedan den sista och kanske den viktigaste biten. Har du en hantverkare som bara fuskar spelar det ingen roll hur fint byggamterial du renoverar i, om jobbet inte blir utfört på bästa tänkbara sätt. En hantverkare som fuskar är något som ingen vill ha. Så hur hittar man rätt hantverkare?

Referens och omdöme

Här kan vi inte nog betona vikten av att hantverkaren har ett gott omdöme och mycket goda referenser. Det säger så mycket om hur hantverkaren arbetar. En hantverkare som arbetar noggrannt och ger andra ett gott bemötande får automatiskt bra referenser. Här tycker vi att man alltid ska ta hänsyn till de omdörmen som man får om en hantverkare.

Ansvarsförsäkring

Det är viktigt att den hantverkare som man anlitar tar eget ansvar för sitt arbete och är medveten om vad som kan hända under resans gång. Det är viktigt att inte du som kund drababs om det skulle hända något i arbetet. Allt sådant ska företaget ta ansvar för.

Nöjd-kund-garanti

För oss är det självklart att man som kund måste kunna bli nöjd. Då är det viktigt med en garanti på att de inte ger sig förrän du som kund är nöjd med deras arbete. Är du inte näjd bör de inte ge sig förrän du är nöjd. Det är klart att man som kund inte kan komma med vilka krav som helst. De måste alltid vara rimliga.

Totalentreprenad

Till sist måste vi betona vikten av att be ett företag att kunna ta hand om allt när det kommer till en renovering. Som kund är det en stor fördel att kunna hålla kontakten med en enda person som i sin tur ser till att alla de olika hantverkarna kan komma när de ska och att inte du som kund ska behöva hålla reda på var de är och när de ska komma och renovera i ditt hem.

Läs mer om en sådan hantverksfirma på: http://www.lisana.se.

20 Aug 2018