Renovera vinden

Många husägare i Göteborg har oinredda vindar som bara väntar på att bli renoverade, målade och göras beboeliga. I takt med att familjen växer sneglar man allt oftare uppåt och tänker hur skönt det skulle vara om vinden bara kunde renovera sig själv så att föräldrarna eller något av barnen kunde ta den i besittning. En inredd vind är faktiskt riktigt lyxig och definitivt en värdehöjare på huset. Inte nog med att man utökar bostadsytan, man har från vinden dessutom den bästa utsikten, antagligen genom ett vackert vindsfönster, man har den bohemiska känslan av snedställda väggar och inte sällan träbjälkar i taket – kort sagt, en miljö att trivas i.

Det stora jobbet

Men det är så klart ett stort projekt och det är väl antagligen därför som många vindar ännu står oinredda. Det är framför allt fyra områden som måste fixas när en vind ska göras beboelig: Isolering, värme, ventilation och elektricitet. Isolering måste ske både i väggar och golv och dessutom måste nya väggar sättas upp och ett nytt golv läggas. Att inreda en hel vind kan bli ett för stort projekt; man kan då välja att sätta upp nya innerväggar och inreda bara en del av vinden. Att dra upp värme och ventilation är ett jobb för en VVS-montör och hur stort ett sådant arbete blir varierar från vind till vind. Man kan dock fixa det själv om man är händig och har kunskapen om hur man gör.

Du får aldrig dra el själv

Elektriciteten är egentligen det enda område man absolut inte får beträda själv. För fasta elinstallationer måste man alltid anlita en behörig elektriker. Egenhändigt dragen el till en vind är ett recept på katastrof och dessutom olagligt. För en elektriker däremot är det inget jättestort projekt och det finns många bra elektriker i Göteborg som klarar det på någon dag eller två, beroende på hur stort utrymme det rör sig om och hur många eluttag som ska sättas in.

Renoveringsfirma på totalentreprenad

Är du nyfiken på vad det skulle kosta att inreda din vind och dra in värme, ventilation och el kan du kontakta en byggfirma i Göteborg och be om en offert på en totalentreprenad. Vid en totalentreprenad anlitar du inte VVS-montörer, snickare och elektriker separat, utan en och samma firma står för alla hantverkare och du betalar ett totalpris, som du dessutom kan komma överens om med renoveringsfirman på förhand. Detta totalpris blir i många fall billigare än om du skulle anlitat hantverkare separat och renoveringen går oftast fortare än om du själv skulle försöka koordinera arbetet.

En bra kompromiss

Är du händig och tycker om att renovera själv kan du dock klara det mesta själv vid en vindsrenovering, förutom just elen, som det är lag på att de måste utföras av behöriga elektriker. För de flesta är ändå tidsaspekten och ROT-avdraget strakt bidragande orsaker till at man väljer att låta en renoveringsfirma utföra hela arbetet på totalentreprenad. Det går fortare och blir inte mycket dyrare än att göra det själv.

Vi rekommenderar starkt det sistnämnda alternativet, i alla fall fram till målningen eller tapetseringen, som det faktiskt kan vara roligt att ta hand om själva. Att göra finishen på ett nytt vindsrum är nog så ansträngande och kan vara en bra kompromiss för den renoveringssugne. Det-här-gjorde-vi-bra-känslan infinner sig, men samtidigt är man inte helt utarbetad av en omfattande totalrenovering när man tar sitt nya vindsrum i besittning.

Läs merhttp://www.elektrikergöteborg.net.

28 Apr 2018