Så bör du slipa parkettgolv

Funderar du på att slipa om ditt parkettgolv? Det går alldeles utmärkt att slipa om till och med en parkett. Visste du det? Det är bara viktigt att veta hur man gör när man slipar om sitt parkettgolv. Här berättar vi hur du gör på bästa sätt.

Det är inte så svårt att slipa om en parkett, om det är så att man kan hantera en slipmaskin. Har man någon gång slipat om med en slipmaskin och känner till hur den fungerar, så kan man även slipa om ett parkettgolv.

Så bör du slipa ett parkettgolv:

  1. Töm rummet där parkettgolvet finns. Det viktigaste som man först bör göra är att tömma rummet där ditt parkettgolv finns. Beroende på vilken slags slipmaskin som du tänker använda dig av, bör du antingen isolera rummet ordentligt, eller hänga upp plast för dörrutrymmet. Det finns ju slipmaskiner som suger upp allt fint damm.
  2. Slå ner eventuella spikar. Innan man sätter igång med golvslipningen bör man förbereda golvet. Har man ett slitet parkettgolv bör man reparera alla slitna delar innan man sätter igång med golvslipningen. Finns det spikar som står upp, bör man slå ner dem innan man sätter igång.
  3. Välj rätt maskin. Ska man hyra eller köpa en golvslipmaskin? Här bör man väga in att en golvslip är stor och kräver stort utrymme. En sådan är dessutom relativt dyr att köpa och det kan vara ganska onödigt köp om det endast är ett och annat trägolv som man ska slipa. Vet man att man kommer att nyttja slipmaskinen mycket och ofta, kan det vara värt köpet. De flesta väljer att hyra sin slipmaskin. Kom ihåg att du även kommer att behöva en kantslipmaskin.
  4. Slipa om golvet. Innan man sätter igång med sin slipmaskin, bör man välja rätt slippapper. Börja med ett grovt slippapper. Kom också ihåg att alltid starta maskinen med uppfälld vals. På samma sätt bör man alltid först fälla upp valsen innan man stänger av maskinen, så att man inte får ett ojämnt slipat golv.
  5. Slipa kanter och hörn. När man har slipat om sitt trägolv, kan man sedan ta kantslipmaskinen och slipa på alla ställen som man inte har lyckats komma åt med den vanliga slipmaskinen. Slipa i kanter och hörn med kantslipen.
  6. Ytbehandla golvet. När man väl har lyckats slipa om golvet är det sedan dags att ytbehandla golvet innan det är helt klart. Efterbehandlingen är nästan lika viktig som själva golvslipningen. Välj lack, olja eller hårdvax till ytbehandlingen av golvet.

Om det verkar för komplicerat att slipa om golvet själv, kan man även anlita en erfaren golvslipare. Här kan man läsa mer.

8 Jan 2020