Så fungerar brandskyddsmålning

Visste du att med en brandskyddsmålning kan man förhindra en brand från att sprida sig i ett hus? Om man brandskyddsmålar ett hus, så bildar brandskyddsmålarfärgen ett skum som rinner ner på elden som brinner. Det gör att elden har svårt att sprida sig. Om elden har gått så långt att målarfärgen har runnit ner på elden, bör elden synas och kännas och lukta så att någon antingen släcker branden eller ringer brandkåren så de kommer och släcker den.

Man kan måla i princip vad som helst, men en brandskyddsmålning passar bäst på trä och stål. Så på så vid kan man måla med brandskyddmålning både inom- såväl som utomhus. Säg att man vill måla med brandsäker målarfärg både i köket, vardagsrum och fasaden. Då har man försäkrat sig mot bränder just i de rum som har störst risk att drabbas av eld.

Så fungerar brandskyddsmålning

Väljer man att brandskyddsmåla sitt hus, så gör det så att en eventuell eld inte sprider sig särskilt lätt. När en vägg som är målad med målad som har preparerats brandskyddsmålarfärg så smälter brandskyddsmålningen och målarfärgen med brandskydd smälter och bildar ett flera centimeter tjockt skum. Skummet omger elden och hindrar den från att sprida sig vidare. Skulle en eld börja göra så att en vägg börjar brinna, då har det redan gått väldit långt i förloppet med en brand – och elden borde vid detta läge redan vara upptäckt vilket innebär att brandkåren förmodligen är på väg för släcka branden i huset.

Detta hade hänt utan brandskyddsfärg

Om vi tänker oss samma händelse att en eld skulle starta i ett vardagsrum – säg att den startar med ett kvarglömt stearinljus i en adventsstake, vilket är ett mycket sannolikt scenario – så hade elden fått tag i hela adventsstaken på 3 minuter. Hade elden brunnit i 3 minuter hade hela adventsstaken brunnit riktigt ordentligt. När adventsstaken brinner mitt på soffbordet och har brunnit i 3 minuter har bordet redan blivit riktigt varmt, det har svartnat just där adventsstaken brinner. Inom loppet av 5-10 minuter brinner hela soffbordet. Om soffbordet brinner är det stor risk att närliggande soffa eller fåtöljer blir uppvärmda av elden. Skulle fåtölj och soffa brinna efter 15 minuters eld i vardagsrummet, är det nu mycket stor risk att väggarna börjar brinna, gardiner fattar eld som matar elden med lättantändligt material. Om väggen börjar brinna börjar själv huskonstruktionen brinna. Antagligen gör elden, som brinner uppåt, så att taket börjar värmas upp, hettar till och snart börjar taket på villan brinna.

23 Dec 2019