Så renoverar du gamla fönster

Har du gamla fönster som du behöver renovera? Gamla fönster är rena rama rariteterna och behöver handskas med varsamhet och bör handskas med respekt för det gamla hantverket. Riktigt gamla fönster kan egentligen hålla i evigheter, så länge man sköter om dem, underhåller dem, målar om och ersätter gamla fönsterbågar och karmar med nytt fräsch material.

I många hus i Sverige kan fönstren till och med vara K-märkta och så får man egentligen inte göra så mycket med huset, eller inredningen, liksom med fönstren, annat än underhålla dem och se till att de fortsätter vara i ett fint skick. Har du riktigt smal fönster, bör du renovera dem så som man gjorde när de en gång byggdes.

1. Flagnar färgen? Har kittet spruckit? Då vet du att det är dags att renovera dina gamla fönster. Då är det dags att haka av dina fönster och lägga ett provisoriskt fönsterparaply, som skyddar huset från väta, kalla vindar och blåst. Dessuomt bör du spika fast minst två brädor över fönstret så att inte det nya fönstret tippar utåt när du monterar det. Sedan är det bara att haka av fönstren.

2. Stryk lite linoljevax på kittet och färgen, så blir det lättare att skrapa bort allt det. Gör det med en kittskrapa och rengöra kittfalsen med skrapan. Grunda den rengjorda kittelfasen med schellacklösning som du penslar med.

3. Gör sedan i ordning linoljekitt. När det är klart, lägger du på det på ditt fönster med en mjuk och väl rengjord kittkniv med rätvinkliga hörn, för att få riktigt snygga hörn på fönstret.

4. Gör i ordning pimpstensmjöl, eller köp färdigt. Pensla det över fönsterglaset och fittfalsen. Den ska suga upp eventuell överskottsoljan och göra det lättare att putsa fönstret sedan.

5. Här bör du se över fönstrets båge oh karmar. Behöver de målas om kan du först värma färgen med en varmluftspistol eller kittlarna som underlättar skrapningen av färgen.

6. Sedan är det så dags att måla om dem med linoljefärg, som du har blandat själv, med de färgpigment som du önskar ha. Du bör stryka färg i minst tre lager för att de ska få den önskade färgen.

Är detta för tidskrävande, eller för svårt, kan du alltid anlita en professionell målare som kan denna process på sina fem fingrar. Då renoverar de dina fönster på noll tid och du får fina och hållbara fönster för många år framöver. Läs mer på http://www.fönsterrenoveringstockholm.com.

16 Mar 2018