Så väljer du färger hemma

Vilken färg ska man välja? Det är ju en rolig process, när man har bestämt sig för att renovera, och har bestämt sig för en hantverkare, och sedan planera färger, tapeter och mönster. Kanske man till och med byter ut någon möbel, eller flera när man ändå är i farten och ska göra om hemma? Så hur ska man tänka när det kommer till färgsättning?

Om du vill ha rum som ser större ut

Grundreceptet på ett rum som är litet, men som man vill ska se större ut, är att man ska antingen tapetsera eller måla med ljusa färger. Man ska inte dela av väggen med panel, eller något bård, utan ha enhetliga tapeter och väggar för att de ska ge ett intryck av att rummet är större än vad det är.

Om du vill ha rum som ser mindre ut

Har man ett stort rum som man vill ska se lite mindre och mer ombonat ut, ska man alltså välja en mörkare färg. Vill man ge ett ombonat intryck kan man med fördel välja en tapet med mönster.

Om du vill ha rum som ser bredare ut

Har man ett rum som är trångt och ett rektangulärt rum, bör du inte välja en tapet som är randig på tvären, inte heller en randig tapet på höjden. Här rekommenderar vi en ljus tapet, med något valfritt mönster, till exempel små blommor, små rutor och så vidare. Stora mönster gör att rummet ser mindre ut, små mönster gör att det ser större ut.

Hur ska man göra när man vill kombinera färger? 

Vilka färger passar ihop? Egentligen är det så att alla färger passar ihop, det kommer an på nyanserna om färgerna ska passa ihop. Gå till en färghandel och be om prover, så lägger du färgerna bredvid varandra och kan på så sätt avgöra vilka nyanser som du anser passar ihop. Känner du dig osäker på vilka som passar ihop, kan du antingen fråga din färghandlare, en inredare eller en arkitekt om råd. Det är osäkert om du kan få råd kostnadsfritt, det låter vara osagt, men fråga innan du får ställa frågan om du kan göra det kostnadsfritt.

Hur hittar du någon som kan måla eller tapetser åt dig?

Då du behöver en hantverkare som ska göra jobbet åt dig, är det bra att först fråga vänner och bekanta om de känner någon som de kan rekommendera. Kruxet är bara den att även om de är nöjda med den hantverkaren, är det inte säkert att du blir det. Ett annat sätt är att googla snickare Täby (om du råkar bo i Täby), eller snickare och sedan skriver du ortsnamnet där du bor. Då får du upp flera olika förslag på hantverkare på din ort. Be sedan om offert. Då jämrför du priserna med varandra och tar in den som verkar bäst. Råkar du bo i Täby kan du fortsätta läsa om en hantverkare på: snickaretäby.nu.

23 Mar 2018