Sätt dina lokala målare i arbete

Man kan aldrig måla om sitt hus för många gånger. Hus och andra objekt mår bra av ommålningar och uppfräschningar. Förutom att det ser snyggare ut gör det också byggnaden hållbar över tid.

Det är svårt att inte uppskatta fräschheten i en nymålad byrå, bänk eller varför inte ett helt hus eller en mindre båt. Genom att måla om någonting, vare sig det är möbler eller byggnader, framkallar vi en härlig känsla av en förfriskande nystart. Det är nästan som om att man ger objektet man målar om en ny chans till livet; att överleva i några år till ty det är inte riktigt dags att slängas ut ännu. Man kan förvandla det mest slitna köksbord eller den mest solblekta husfasad till en helt ny upplevelse genom att måla om dem. Kanske i samma färg som tidigare om man bara vill förstärka färgen som fanns, eller varför inte en helt annan färg för att prova någonting nytt?

Bara ett... penseldrag

Olof Palme yttrade orden “bara ett penndrag” då han skulle beskriva den juridiska förändringen när monarkin lämnade ifrån sig sin sista politiska makt till staten. Professionella målare målar ju inte i lagboken, men precis som Palmes citat insinuerar kan förändring genomföras genom att bara låta - penseln i det här fallet - dras mot en gammal, sliten och blekt färgyta för att ge upphov till att skapa någonting nytt och modernt av det som redan existerar.

Professionella målare målar allt möjligt: allt från bänkarna i stadens parker till väggarna i ditt vardagsrum. Det finns inget objekt som är för stort eller för litet för att en målare ska tacka ja till uppdraget.

Gör rätt från början

Många skulle hävda att måleri är någonting väldigt rofyllt och nästan terapeutiskt; en symbolisk övergång där man målar över det förflutna och skapar sig nya alternativ för hur man vill att framtiden ska se ut. Men märk väl att måleri också är en väldigt tidskrävande aktivitet och att det krävs en fackmannamässig insats för att resultatet ska bli tillfredsställande.

Att till exempel måla om hemma i köket i sin hyresrätt kan kännas som en bra idé, men det kan mycket väl vara så att hyresvärden anmärker på resultatet och i värsta fall kan du bli ekonomiskt skyldig att ersätta en ny ommålning. Då hade det varit bättre om det gjordes ordentligt redan från början. Gör rätt från början – låt professionella målare göra vad de gör bäst.

10 Jun 2020