Ta hand om golven efter målning och renovering

När ett hus har stora renoveringsbehov är det ibland svårt att veta var man ska börja. Det kan bli lite hattande fram och tillbaka mellan olika projekt och är man hemmafixare kan det ta riktigt lång tid innan man lyckas färdigställa de olika momenten. Med god planering och genom att anlita lite professionell hjälp kan man dock få ganska mycket gjort relativt snabbt. Framför allt handlar det om att sätta upp en vettig arbetsordning.

I den här artikeln ger vi dig lite råd om vad du bör tänka på om du har många saker som behöver fixas med huset. Vi betonar också vikten av att anlita proffs där det behövs, till exempel för att lägga massiva trägolv. Bor du i Stockholm är det lyckligtvis sällan svårt att hittat trevliga och kvalificerade golvläggare.

Först grovrenovering

Har du projekt av det större slaget, till exempel att slå ut eller sätta upp en vägg, ska du alltid börja med det. Under en grovrenovering där det byggs, sågas och slipas blir det smutsigt och skräpigt och när man påbörjar till exempel målning och golvläggning måste det vara nystädat och dammfritt. Först när grovrenoveringen är klar och alla byggsopor körts till återvinningen är det dags att börja med finliret. Vad gäller arbetsinsatsen vid en grovrenovering är den mastig, det är inte bara själva jobbet som ska göras, städning och bortforsling av sopor tar också tid och kraft i anspråk. Bättre då att anlita en byggfirma på totalentreprenad som tar hand om allting.

Jobba enligt tyngdlagen

Säg att du vill fixa både tak, väggar och golv i ett rum. Vad börjar du med? Svaret är för många inte så självklart som man kan tro, vissa har en tendens att börja med det lättaste, så att de är avklarat. Det lättaste enigt många är väl målningen, att köpa lite färg och en roller och sätta igång är kul, och det händer något! Tyvärr är det ingen vidare idé, utan man ska alltid jobba uppifrån och ner, enligt gravitationens lagar.

Börja med taket som det ska slipas och målas. Färg och skärp kommer att droppa ner på väggar och golv, men det gör inget , för dem ska du ta itu med senare. Du behöver i  princip inte täcka för någonting utöver fönstren och kanske golvlisterna. Därefter tar du itu med väggarna, återigen stänker färg hit och dit, men det bekommer dig inte, för du ska ta itu med golven senare och färg trotsar sällan tyngdlagen och faller uppåt taket till. Med tak och väggar fixade och fina är det sedan dags att ta sig an golven.

Anlita en professionell golvläggare

Att lägga nya golv i ett hus kan göra underverk. Nya golv ger ett fräscht och stabilt intryck och gör att huset får en ny tyngd. Det är alltid bäst att satsa på kvalitet när det gäller golv. Massiva trägolv är att föredra framför klickgolv med lameller, även om de senare är smidiga och lätta att lägga. Tänk på att med ett massivt trägolv får du ett golv som kommer att hålla i åtskilliga decennier och slipas om många gånger, medan ett modernt klickgolv kanske bara kan slipas om en eller två gånger.

Hur golven läggs in är också av stor vikt för slutresultatet. Man bör alltid anlita en professionell golvläggare om man vill ha ett kvalitetsgolv som håller länge. Det finns många golvläggare i Stockholm som kan hjälpa dig att välja och lägga in rätt golv i samband med en större renovering med både snickeri, målning och golvläggning. Det viktigaste är att du tänker efter innan och planerar arbetet.

Läs mer om golvläggning på http://www.golvläggarestockholm.net.

 

26 Jun 2018