Travers – förflyttningar med precision

En travers gör att mycket tunga transporter kan skötas med stor precision inom industrin. Traversen ger en säker produktionslinje och en bra arbetsmiljö.

Ska man beskriva en travers är det enklaste sättet att beskriva en uppochnervänd tågbana, utan tåg. Rälsen sitter i taket, och på rälsen rullar visserligen inte tåg, men en lyftanordning. Med traversen lyfter man tunga föremål och förflyttar dem längs takrälsen till en annan plats.

Traversen använder man för tunga lyft, och lyft där man behöver stor precision. De kraven är vanliga i en produktionslinje där föremål ska lyftas framåt i produktionen allt eftersom olika steg i produktionen blir klara. Traversen går visserligen längs med en fastmonterad bana i taket, men själva lyftanordningen är flexibel och kan styras för att variera i både sidled och i höjdled.

Med en travers får man stabilitet i tillverkningen

Tar man hjälp av en erfaren firma med stor erfarenhet av lyftanordningar, som en travers, får man en skräddarsydd lösning för alla lyft i produktionen. Det känns kanske som en trivial sak att lyfta saker framåt, men tänker man på att lyfta föremål på flera ton med stor precision, kan man nog förstå att en travers mycket väl kan vara ryggraden i hela tillverkningsprocessen.

Det finns många sorters traverser och många sorters system, som automatiska kollisionsskydd, som kan byggas in vid monteringen. Funderar man på en ny produktionslinje har man mycket vunnet om man tidigt bjuder in tillverkaren av traversen i diskussionerna för att få en så kostnadseffektiv lösning som möjligt.

14 Sep 2022